تسهیل فرآیندهای گمرکی با کاهش زمان ترخیص

سرپرست معاونت ارزیابی کیفیت سازمان ملی استانداردگفت: اقداماتی در راستای تسهیل اجرای سیاستهای کلی دولت و کاهش زمان ترخیص کالاها انجام شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، میانگین زمان ترخیص در گمرکات کشور حدود ۱۷ درصد کاهش یافته است.
جهان صنعت نیوز، محمود رضا طاهری روز سهشنبه در بازدید از اداره استاندارد گمرگ غرب تهران اظهار داشت: وضعیت ترخیص کالا در استانهای مختلف ایران و اقدامات انجام شده برای بهبود فرآیندهای واردات و ترخیص مورد بررسی قرار گرفته ، در استان تهران، میانگین زمان ترخیص کالا بر اساس استاندارد ۲.۷ روز است، در حالی که در حال حاضر این زمان در سطح کشور به طور میانگین ۶.۸ روز است.
وی افزود: با تصمیمات و دستوراتی که در سطح عالی سازمان صادر شده، هدف این است که تا پایان سال جاری این زمان به میزان ۳۰ درصد کاهش یافته و به حدود ۵ تا ۵.۵ روز برسد.
طاهری یادآور شد: لازم به ذکر است که این رقم میانگین است و ممکن است در مواردی طولانیتر باشد، که این امر به نوع کالا و زمان آزمون آن بستگی دارد؛ برای مثال، کالاهایی که نیاز به آزمون طولانیمدت دارند یا برای اولین بار وارد میشوند، میانگین زمان را افزایش میدهند، یکی از دلایل افزایش میانگین، عدم آگاهی صاحبان کالا در مورد فرآیندهای آزمون و نیاز به آموزشهای تخصصی است که با همکاری اتاق بازرگانی و انجمنهای مربوطه در حال برگزاری است.
سرپرست معاونت ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد ادامه داد: در حوزه خودرو، اقدامات مثبتی صورت گرفته که ازجمله، بازرسی فیزیکی خودروها در گمرکات، که شامل چکلیستی حدود ۴۵ فاکتور است.
وی با اشاره به ضرورت کاهش هزینههای نگهداری کالا در انبار و تسریع فرآیند ترخیص، تاکید کرد: در صورت داشتن گواهی بازرسی مبدا، که توسط شرکت سوریانس صادر شده باشد، دیگر نیاز به بازرسی مجدد در مقصد نیست و خودروها میتوانند به صورت مستقیم به انبارهای واردکنندگان حمل شوند، مشروط بر اینکه خودروهای وارد شده از شرکتهای معتبر باشند و در صورت وجود اشکالات جزئی، تحت نظارت شرکتهای بازرسی قرار گیرند تا پس از رفع مشکل، مجدداً نظارت انجام شود و سپس برای پلاکگذاری اقدام گردد.
طاهری با بیان اینکه در بندر شهید رجایی، که یکی از بزرگترین بنادر واردات کشور است، به دلیل حادثهای ناگوار، فرآیندهای ترخیص تحت نظارت و کنترل بیشتری قرار گرفته، افزود: بر اساس دستورالعملها، کالاهای مشمول مقررات استاندارد اجباری پس از ترخیص، باید تحت نظارت شرکتهای بازرسی قرار گیرند و در صورت نیاز، اصلاحات لازم انجام شود و پس از تایید نهایی سازمان ملی استاندارد و شرکتهای بازرسی، عملیات مربوط به پلاکگذاری و انتقال سند انجام میشود.
معاون ارزیابی کیفیت ملی استاندارد خاطر نشان کرد: این اقدامات با هدف کاهش زمان و هزینههای مربوط به ترخیص و اطمینان از سلامت و استاندارد بودن کالاها صورت گرفته است.
نخستین تفاهم نامه با هدف بهبود و اصلاح فرآیند ترخیص کالاها در گمرکات کشور
محمود رضا طاهری با بیان اینکه اولین تفاهمنامه توسط رئیس سازمان ملی استاندارد امضا شد، با هدف بهبود و اصلاح فرآیند ترخیص کالاها در گمرکات و جلوگیری از موازیکاریها صورت گرفت، بیان داشت: این تفاهمنامه که از بهمن ماه سال گذشته آغاز شده، نهایتاً در پایان سال ۱۴۰۳ منعقد شد و منجر به ایجاد سرویسهایی شد که سازمان ملی استاندارد طبق قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد باید به گمرکات ارائه دهد.
وی افزود: هدف این سرویسها، مشخص کردن ماهیت کالا و تطابق آن با اظهارات واردکننده است تا عوارض و حقوق ورودی بر اساس آن تعیین شود و از اشتباهات در کدهای تعرفهای جلوگیری گردد.
معاون ارزیابی کیفیت ملی استاندارد ادامه داد: همچنین، کمیتهای ماهیانه با حضور همکاران سازمان استاندارد و گمرک تشکیل میشود تا موارد قانونی و احتمالی سوءتفاهمها بررسی و حلوفصل شوند، این اقدامات در راستای تسهیل اجرای سیاستهای کلی دولت و کاهش زمان ترخیص کالاها است، به طوری که در مقایسه با سال قبل، میانگین زمان ترخیص در گمرکات کشور حدود ۱۷ درصد کاهش یافته است.
طاهری با بیان اینکه در استان تهران، میانگین زمان ترخیص کمتر است و حدود ۲.۷ روز است، اما این تفاوتها به عوامل مختلفی مانند نوع کالا و زمان آزمون آن برمیگردد اظهار داشت: یکی دیگر از دلایل افزایش زمان، کمبود اطلاعات واردکنندگان درباره قوانین و مقررات است، به طوری که واردکنندگان ممکن است بدون بررسیهای لازم کالا را وارد کنند و پس از آن متوجه نیاز به آزمایشهای استاندارد شوند، که این فرآیند زمانبر است.
معاون ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد گفت: سازمان استاندارد در حال اصلاح روشهای ترخیص است تا بتواند زمان را کاهش دهد بدون اینکه کیفیت کالا کاهش یابد، این اصلاحات شامل کنترلهای دقیق بر مواد اولیه و محصولات نهایی است، بهخصوص برای واحدهای تولیدی که نشان استاندارد دارند و گواهینامههای لازم را دریافت کردهاند، در مواردی که ریسک بالای کالا وجود دارد، نمونهبرداری و آزمایشهای خاص انجام میشود تا فرآیند ترخیص سریعتر و کارآمدتر صورت گیرد.
شهرستان شهریار در غرب استان تهران قرار دارد.
منبع: ایرنا
صنعت و معدنلینک کوتاه :