کاهش خاموشیها؛ نفس تازه در ریههای صنعت سیمان

افزایش سهمیه برق صنعت سیمان پس از ماهها خاموشی، به کاهش قیمتها و بهبود نسبی بازار انجامیده، اما نگرانیها درباره پایداری این وضعیت همچنان باقی است.
سارا پوردلجو – جهان صنعت نیوز: عملکرد وزارت صمت در مدیریت بحران قطعی برق صنایع، بهویژه صنعت سیمان، جای نگرانی جدی دارد. عدم پیشبینی و برنامهریزی مناسب برای تأمین برق پایدار باعث شد بسیاری از کارخانهها با توقف کامل مواجه شوند و ضربه سنگینی به تولید و اقتصاد کشور وارد شود. بهرغم اعتراضات مکرر فعالان صنعتی، وزارت صمت نه تنها پاسخگویی مناسبی نداشت، بلکه هماهنگی لازم با وزارت نیرو نیز به موقع و مؤثر انجام نگرفت.
خاموشیهای گسترده که عمدتاً صنایع را هدف قرار داد و عملاً بسیاری از واحدهای صنعتی را به تعطیلی کشاند، بالاخره پس از پیگیریهای وزارت صمت و وزیر مربوطه، منجر به افزایش ۹۰ درصدی سهمیه برق و کاهش محدودیتها به سطح ۵۰ درصد شد. همیشه شکایت صنایع از جدی گرفته نشدن این بخش مهم اقتصادی که قلب تپنده کشور محسوب میشود به گوش میرسید و وزارت صمت و نیرو به اندازه کافی به آن توجه نکردند. اکنون اما کمی صدای این اعتراضات به گوش مسئولان رسیده و خبرها حاکی از بهبود نسبی وضعیت، بهویژه در صنعت سیمان، است.
از سوی دیگر، اعتصاب کامیونداران که نقش مهمی در چرخه اقتصادی کشور دارند، مشکلاتی را به همراه داشته است. اما سوال اصلی این است که آیا این آرامش نسبی دائمی خواهد بود یا صرفاً آرامش قبل از طوفان است؟
داستان از چه قرار بود؟
با گذشت چند هفته از محدودیتهای شدید در تأمین برق صنایع، به ویژه در حوزه سیمان که عملاً چرخه کاری این صنعت را متوقف و موجب افزایش ناگهانی قیمتها شده بود، کاهش محدودیتها و افزایش سهمیه برق منجر به تعدیل قیمتها و آغاز روند نزولی نرخ سیمان در بازار شد. گزارشها حاکی از آن است که وضعیت کمی رو به بهبود رفته، اما کارشناسان دیدگاه دیگری دارند. هرچند وضعیت کمی بهتر شده، اما همچنان چالشها و معضلات قطعی برق به قوت خود باقی است و نیازمند تغییرات ساختاری برای اصلاح ناترازی انرژی و قطعی برق در کشور میباشد.
علیاکبر الوندیان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان سیمان، در این خصوص به «جهان صنعت» گفت:
« از نیمه دوم فروردین، محدودیتهای قطعی برق صنایع شروع شد و به تدریج در اردیبهشت ماه، این شرایط بدتر شد تا جایی که شاهد اعمال محدودیتهای ۹۰ درصدی قطعی برق به صنایع بودیم که تقریباً تمامی کارخانههای سیمان کشور را در برگرفت. اما هفته گذشته، با پیگیریهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، انجمن صنفی و همکاری وزارت نیرو، محدودیت ۹۰ درصدی به حدود ۵۰ درصد کاهش یافت؛ درواقع همان محدودیتی که در فروردین و نیمه اول اردیبهشت تجربه میکردیم.
اینکه محدودیتها بهطور کامل برداشته شود، وجود ندارد و همچنان مشکلات عدیدهای در خصوص قطعی برق صنایع و ضرر و زیانهای ناشی از آن باقی است، فقط شدت آن کاهش یافته است. ناگفته نماند که آرامش نسبی به بازار بازگشته؛ چرا که اعمال محدودیت ۹۰ درصدی عملاً به معنای تعطیلی کامل کارخانهها بود و عدم تولید و توزیع سیمان، شوک بزرگی به بازار وارد کرد.
با اولین عرضهای که روز یکشنبه با کاهش محدودیتها در بورس کالا انجام شد، قیمتها متعادل شد و به سیمان کیسهای ۱۵۰ هزار تومان در بورس کالا برگشتیم و نگرانیهای عدم تولید برطرف شد. امیدواریم این آرامش پایدار باقی بماند، زیرا در غیر این صورت مجدداً شاهد چنین مشکلاتی خواهیم بود.
امیدواریم توافقی که بین وزارت صمت و وزارت نیرو برای مدیریت مصرف برق صنایع انجام شده، پایدار بماند. ما نیز با وجود آرامش، تلاش میکنیم سیمان مورد نیاز کشور را تأمین کنیم. خدشهدار شدن این توافق و تحمیل شرایط بحرانی بر صنعت، مجدداً بازار را متلاطم خواهد کرد.»
الوندیان در خصوص تأثیر اعتصاب کامیونداران بر قیمتها و آرامش نسبی بازار صنعت سیمان نیز توضیح داد:
«در تلاشیم این موضوع از طریق نهادهای نظارتی مرتبط برطرف شود. این مسئله مقطعی است و قطعاً حل خواهد شد، اما به طور کلی باعث برخی مشکلات شده که تنها مختص حوزه سیمان نیست. بخشی که مربوط به حوزه سیمان است را در جریان هستیم و میدانیم که مختل شده؛ بنابراین در تلاش هستیم تا این موضوع حل شود. با این حال، مشکلاتی از این دست گذراست و بههمین دلیل تأثیر چشمگیری بر بازارهای مرتبط مانند حوزه ساختمان نخواهد داشت. چیزی که بیشترین تأثیر را بر صنعت سیمان گذاشت، مختل شدن خود صنعت بود که باعث برهم خوردن نظم و آرامش بازار شد.»
اخبار برگزیدهصنعت و معدن
لینک کوتاه :