کاهش چهار ساله در زمان اصلاح ژنتیکی گندم

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر وزارت جهاد کشاورزی از کاهش چهار ساله مدت زمان اصلاح گندم با روش های به نژادی سریع خبر داد و گفت: در این روش طول مدت اصلاح گندم از ۱۲ سال به ۸ سال رسیده است.
جهان صنعت نیوز، توحید نجفی میرک درباره روش جدید تولید لاین های اصلاحی گندم افزود: روش اصلاحی یا به نژادی سریع گندم تحولی جدید در اصلاح ارقام گندم کشور ایجاد کرده و زمان تولید رقم جدید از نظر ژنتیکی را از ۱۲ سال به ۸ سال کاهش داده است.
محقق گندم موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: ایده اولیه این روش از سال ۱۳۹۷ شکل گرفت و از سال ۱۴۰۰ با تجهیز گلخانه ها به صورت عملیاتی آغاز شد به طوری که امروزه این روش برای گندم نان و دوروم انجام می شود.
نجفی میرک گفت: در روش اصلاحی جدید با انتقال این فرآیند به گلخانه ها و اتاقک های رشد کنترل شده (با تنظیم دقیق دما، نور و رطوبت) در یک سال ۴ تا ۵ نسل گندم تولید می شود، در حالی که در مزرعه تولید هر نسل گندم یک سال طول میکشد.
گندم دوروم و گندم نان
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر وزارت جهاد کشاورزی افزود: اکنون ۱۷۰۰ لاین با این روش جدید تولید شده است که هزار لاین آن برای گندم دوروم و ۷۰۰ لاین مربوط به گندم نان است و این روش در آینده برای سایر گیاهان نیز قابل اجراست.
وی کاهش خسارت و افزایش عملکرد را از محاسن روش جدید اصلاحی برشمرد و ادامه داد: با تلفیق روش های گلخانهای و کشت بافت می توان زمان اصلاح و معرفی رقم های جدید گندم و جو را به ۵ تا ۶ سال رساند که دو سال دیگر از زمان مورد نظر را کاهش می دهد.
نجفی میرک گفت: در روش گلخانه به ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر فضا نیاز داریم. برخلاف روش های وابسته به مواد شیمیایی وارداتی، این فناوری باصرفه جویی در زمین، آب و زمان و با کمترین هزینه جاری اجرا می شود.
محقق گندم موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر وزارت جهاد کشاورزی افزود: اولین لاین های تولیدشده با روش جدید در مرحله آزمون های مقایسه عملکرد، کیفیت و بررسی مقاومت به بیماری ها و تنش های محیطی در مناطق مختلف هستند و پیشبینی می شود اولین رقم حاصل از این روش تا چهار سال آینده به کشاورزان معرفی شوند.
ایرنا
لینک کوتاه :