xtrim
گزارش میدانی از ضعف نظارت بر بازار روغن خوراکی

در جست‌وجوی روغن، گرفتار رب و تن ماهی

بررسی‌های میدانی از بازار روغن نشان می‌دهد برخی فروشندگان، ارائه روغن خوراکی را منوط به خرید چند قلم کالای همراه کرده‌اند. این وضعیت نشان از آشفتگی و ضعف شدید نظارتی بر بازار دارد. صاحبان رستوران که روغن را یکی از مهم‌ترین مواد اولیه خود می‌دانند، می‌گویند خرید روغن تبدیل به بزرگ‌ترین دغدغه‌شان شده است.

هما میرزایی- جهان صنعت نیوز: در روزهای اخیر خریداران در بازار مواد خوراکی با چالش جدیدی روبه‌رو شده‌اند؛ اجبار به خرید اقلام اضافی در هنگام خرید روغن. مهدی امیدوار، سخنگوی اتاق اصناف ایران با تخلف خواندن این اتفاق می‌گوید: واحدهایی که به صورت عمده‌‌‌فروشی یا نمایندگی کارخانه فعالیت می‌کنند، در هیچ حوزه‌‌‌ای از جمله روغن یا سایر اقلام، حق ندارند فروش کالا را مشروط به خرید اقلام جانبی یا محصولات دیگر کنند. به عنوان مثال، اگر فردی بخواهد یک نوع خاص روغن تهیه کند، نباید ملزم به خرید فیلتر روغن یا سایر لوازم جانبی شود. این موضوع به تمامی اتحادیه‌‌‌ها و اتاق‌‌‌های اصناف سراسر کشور ابلاغ شده و بازرسی‌‌‌ها در حال انجام است. هر واحد صنفی یا تولیدی که گزارش تخلف در این زمینه داشته باشد، قطعا با آن برخورد خواهد شد.

افزایش مجدد ۲۰ درصدی قیمت روغن ظرف ۴ ماه

بازار روغن خوراکی هر از چند گاهی با بحران روبه‌رو می‌شود. در بسیاری از فروشگاه‌ها عرضه محدود می‌شود، و در برخی دیگر فروش روغن را منوط به خرید کالاهای دیگر مانند تن ماهی، رب گوجه و انواع کیک و کلوچه می‌کنند. علیرضا شریفی، دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران حدود ۱ ماه پیش گفته بود: «با وجود افزایش چشمگیر هزینه‌های تولید، از جمله مواد بسته‌بندی، انرژی، دستمزد و سایر عوامل، قیمت روغن در بازار داخلی تقریباً ثابت مانده است.» انواع روغن خوراکی یکبار در پایان سال ۱۴۰۳ افزایش قیمت داشت، و حالا خریداران با افزایش مجدد ۲۰ درصدی مواجه شده‌اند. روغن سرخ‌کردنی ۸۰۰ گرمی ۸۰ هزار تومان، روغن پخت‌وپز ۸۰۰ گرمی ۷۲ هزار تومان و روغن حلب ساده ۵ کیلویی ۴۶۲ هزار تومان به فروش می‌رسند. مسئولین می‌گویند تولید روغن خوراکی طبق روال سابق در جریان است، و این تولیدکنندگان و عرضه‌کنندگان هستند که با سودجویی باعث عدم تعادل میان عرضه و تقاضا شده‌اند. آنچه که در بررسی میدانی از بازارها مشاهده می‌شود، خالی بودن نسبی قفسه‌های روغن در برخی فروشگاه‌ها و الزام خریداران، به‌خصوص خریداران عمده، به خرید کالای اضافی است. بنابر اعلام وزارت جهاد کشاورزی از ابتدای هفته جاری مشکل کمبود روغن مرتفع شده است. اما زیر پوست شهر، مشکلات عرضه همچنان ادامه دارند.  

صاحب فست‌فود: روغن می‌خواهم، تن ماهی می‌دهند

بسیاری از صاحبان رستوران که مواد خوراکی مانند روغن را به صورت عمده خریداری می‌کنند، در این ایام دچار مشکلات بسیاری شده‌اند. بررسی‌های میدانی نشان می‌دهند اکثر این افراد برای خرید چند حلب روغن ناچار به خرید چندین بسته تن ماهی، رب گوجه و یا خوراکی‌هایی مانند کیک هستند؛ مواد غذایی که کاربردی برایشان ندارد و به نوعی اتلاف سرمایه است. صاحب یک فست‌فود کوچک در منطقه یافت‌آباد تهران به جهان صنعت نیوز گفت: غذایی که من ارائه می‌دهم، تماما سرخ‌کردنی است و خرید روغن به یکی از دغدغه‌های هر روزه من تبدیل شده است. تا پیش از این دخل و خرجم با هم می‌خواند و با تمام مشکلات از درآمدم راضی بودم. اما چند ماهی است وقتی برای خرید عمده روغن به انبار نفت می‌روم، فروشندگان مجبورم می‌کنند چندین بسته تن ماهی و یا کیک و شیرینی هم بخرم. خب اوایل کمی از آن‌ها را با قیمت کمتر به سوپرمارکت کناری می‌فروختم، اما دیگر نمی‌دانم چه کارشان کنم. شاید کسی که این حرف‌ها را می‌شنود، ابعاد مشکل را درک نکند اما وضعیت روغن آنقدر بحرانی شده که دیگر به تغییر کاربری مغازه فکر می‌کنم. تا کی می‌توانم بخشی از درآمدم را صرف خرید کالاهای اضافی کنم که نیازی به آن‌ها ندارم. شاید اینجا را تبدیل به جگرکی یا کبابی کنم، چون آن‌ها دیگر روغن نمی‌خواهند. از طرفی مواد اولیه گوشتی هم گران است، نمی‌دانم باید برای درآوردن یک لقمه نان چه‌کار کنیم. اگر کوچکترین خطایی از کاسب‌هایی مانند من سر بزند، سریعا توبیخ می‌شویم؛ پس چرا هیچ نظارتی بر اینگونه موارد نیست؟

 

اخبار برگزیدهصنعت و معدن
شناسه : 518913
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *