xtrim

تولید زیر تیغ گرانی مواد اولیه

روند افزایشی قیمت برخی کالاهای اساسی پس از حمله رژیم صهیونیستی اسرائیل به ایران، موضوع بحث‌برانگیزی است که کارشناسان اقتصادی آن را ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه می‌دانند که پیش از این جنگ 12 روزه نیز با آن دست و پنجه نرم می‌کردیم.

جهان صنعت نیوز: تنش‌ها و بحران‌های سیاسی و نظامی، همواره پیامدهایی فراتر از حوزه امنیتی و سیاسی داشته‌اند و آثار مستقیم و غیرمستقیم آن‌ها بر زندگی روزمره مردم، به‌ویژه در حوزه اقتصاد و زندگی روزمره، غیرقابل انکار است. در پی آغاز حملات رژیم صهیونیستی اسرائیل به ایران، نوسانات بازارهای داخلی شتابی مضاعف یافته و رشد قیمت‌ها در بخش‌های مختلف اقتصادی، به‌ویژه در اقلام اساسی و مصرفی، به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های روزمره مردم بدل شده است.

از شروع حملات رژیم صهیونیستی اسرائیل به ایران، شاهد افزایش مشهود و ملموس قیمت‌ها در بازارهای مختلف، از خودرو، طلا و ارز گرفته تا اقلام خوراکی و مایحتاج زندگی هستیم. اقشار کم‌درآمد و دهک‌های پایین‌تر جامعه بیشترین آسیب را از افزایش قیمت مواد غذایی ضروری مانند لبنیات، روغن، گوشت قرمز، مرغ، تخم‌مرغ، برنج، میوه و نان متحمل می‌شوند.

تورم آرام نمی‌گیرد

با اینکه کاهش نرخ متوسط تورم در فصل بهار نسبت به سال گذشته می‌تواند نشانه‌ای امیدوارکننده باشد، اما داده‌های منتشرشده از سوی مرکز آمار در خردادماه حاکی از آن است که وضعیت تورم در کشور همچنان ناپایدار است. افزایش تورم ماهانه و رشد قیمت کالاهای اساسی، فشار اقتصادی بیشتری را بر خانواده‌ها وارد کرده است.

به‌عنوان مثال افزایش قیمت لبنیات، که محمد فربد سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی، به نقل از ایلنا اعلام کرده است، این افزایش قیمت مربوط به پیش از جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی اسرائیل با ایران بوده و علت آن را افزایش قیمت شیر خام دانسته است. او می‌گوید که شیر خام ۲۷.۷ درصد رشد قیمت داشته و تأکید می‌کند که افزایش قیمت لبنیات از تاریخ اول خردادماه عملیاتی شده است. فربد، همچنین به این موضوع اشاره دارد که نقش قیمت شیر خام در قیمت تمام‌شده محصولات لبنی، بسته به نوع تولیدات متفاوت است و به‌طور متوسط موجب افزایش حداقل ۱۵ درصدی نرخ‌ها شده است.

این در حالی است که گزارش‌های میدانی روزنامه «جهان صنعت» نشان می‌دهد افزایش قیمت‌ها صرفاً به لبنیات محدود نمی‌شود و در سایر اقلام خوراکی و مورد نیاز نیز افزایش قیمت وجود دارد. با بازگشت مردم به زندگی عادی پس از ۱۲ روز تنش و استرس، شاهد افزایش قیمت در بسیاری از بخش‌های جامعه، چه خدماتی و چه تولیدی، هستیم.

بحران ادامه دارد؛ راه‌حل دولت کجاست؟

کارشناسان اقتصادی این افزایش قیمت‌ها را در شرایط بحرانی و جنگ، امری طبیعی تلقی می‌کنند و معتقدند دولت نمی‌تواند برای جلوگیری از اتفاق مانع افزایش قیمت‌ها شود؛ چراکه تولیدکنندگان در تهیه مواد اولیه با چالش‌هایی مواجه هستند و ناچارند مواد اولیه مورد نیاز خود را با قیمت‌های بالاتر تهیه کنند. بحران کمبود مواد اولیه و افزایش قیمت آن‌ها در روزهای آتی بیش از پیش نمود بیرونی پیدا خواهد کرد؛ پس دولت کلید حل این معظل را باید در راه‌حل دیگری بیابد. به نکته نیر باید توجه داشت که جلوگیری از افزایش قیمت کالاها، می‌تواند به کاهش کیفیت محصولات مصرفی تبدیل شود.

به این نکته نیز باید توجه داشت که جلوگیری از افزایش قیمت کالاها، می‌تواند به کاهش کیفیت محصولات مصرفی تبدیل شود. تعیین قیمت‌ها در بازار بر اساس تعامل پویا بین عرضه و تقاضا انجام می‌شود و این اصل پایه‌ای اقتصاد است. مصرف‌کنندگان براساس ترجیحات خود و قیمت‌ها تصمیم به خرید می‌گیرند و معمولاً کاهش قیمت موجب افزایش تقاضا می‌شود. از سوی دیگر، تولیدکنندگان نیز میزان عرضه خود را بر اساس قیمت‌های بازار تنظیم می‌کنند. وقتی خریداران حاضر به پرداخت قیمت‌های بالاتری باشند، تولیدکنندگان انگیزه پیدا می‌کنند تولید و تحقیقات خود را افزایش دهند تا پاسخگوی این تقاضا باشند. این تعامل میان عرضه و تقاضا به شکل‌گیری قیمت تعادلی منجر می‌شود که در آن میزان عرضه و تقاضا برابر است. با این حال، وقتی دولت قیمت‌ها را به صورت دستوری تعیین می‌کند و آن را از تعادل بازار جدا می‌کند، قیمت واقعی کالاها از قیمت تعادلی فاصله می‌گیرد و این موضوع به دلیل تغییرات مداوم در هزینه‌ها و ترجیحات مصرف‌کنندگان، باعث می‌شود قیمت تعیین‌شده توسط دولت یا بیش از حد بالا یا بیش از حد پایین باشد.

در پایان باید گفت که هرچند در این شرایط سخت، بسیاری از مردم همدلی و همراهی خود را در کمک به هم‌وطنان نشان داده‌اند، اما نمی‌توان از وضعیتی که در آن باید به فکر زندگی، کسب درآمد و گذران امور بود، چشم‌پوشی کرد.

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 519341
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *