xtrim

تابستان پنج‌ماهه می‌شود؛ ایران در آستانه‌ بی‌فصلی و بی‌آبی

با گسترش پنج‌ماهه تابستان در ایران و کوتاه شدن فصل بهار، تغییرات اقلیمی کشور را به‌سمت بحران زیستی و بی‌آبی بی‌سابقه‌ای سوق داده‌اند که سکونت در نیمی از مناطق را تهدید می‌کند.

جهان صنعت نیوز – با افزایش بی‌سابقه دمای هوا و گسترش دوره‌های گرمایی، ایران عملاً وارد مرحله‌ای از تغییر اقلیم شده که ساختار فصلی کشور را دگرگون کرده است. طبق اعلام احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی، فصل تابستان در ایران از اردیبهشت آغاز و تا مهر ادامه دارد یعنی حدود پنج ماه در سال.

وظیفه با بیان اینکه فصل بهار که روزگاری دوره گذار طبیعی بین زمستان و تابستان بود، اکنون به‌شدت کوتاه شده، نسبت به آثار این روند هشدار داد. او گفت: “اگر بی‌توجهی به تغییرات اقلیمی ادامه یابد، نه‌تنها بهار، بلکه زیست در نیمی از سرزمین ایران نیز از دست خواهد رفت.”

سناریوهای بحرانی: از بی‌آبی تا غیرقابل‌سکونت شدن شهرها

بر اساس سناریوی بدبینانه‌ سازمان هواشناسی، اگر میانگین دمای کشور تا ۸ درجه افزایش یابد، سکونت در شهرهای پرجمعیتی چون یزد، کرمان و اصفهان غیرممکن خواهد شد. حتی در صورت افزایش سه‌درجه‌ای دما، میزان تبخیر آب تا ۲۰ درصد بیشتر خواهد شد—رقمی که با توجه به منابع محدود آبی کشور، می‌تواند به فاجعه‌ای تمام‌عیار منجر شود.

در شرایطی که منابع آبی کشور یا در حال کاهش‌اند یا به دلیل سوءمدیریت و خشکسالی در وضعیت بحرانی قرار دارند، افزایش تبخیر تنها به تسریع روند فروپاشی منابع حیاتی دامن خواهد زد. از سوی دیگر، طولانی‌تر شدن تابستان و کوتاه شدن فصول معتدل‌تر، الگوهای کشاورزی، زیستی و سکونتی کشور را نیز با چالش‌های گسترده‌ای روبه‌رو خواهد کرد.

محیط زیست
شناسه : 519924
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *