چگونه میتوان تصمیمهای سخت گرفت و همچنان خوشبخت بود؟

سیسرون در کتاب «وظایف» نشان میدهد که پیروی از فضیلت نهتنها اخلاقیترین، بلکه مؤثرترین راه برای رسیدن به موفقیت و خوشبختی پایدار در زندگی است.
جهان صنعت نیوز – آرتور سی. بروکس، نویسنده و سخنران مشهور در زمینه علم خوشبختی، در مقالهای با الهام از آموزههای مارکوس تولیوس سیسرون، فیلسوف و سیاستمدار رومی، به یکی از چالشهای رایج رهبران میپردازد: تصمیمگیریهایی که ممکن است باعث نارضایتی دیگران شوند، اما از نظر اخلاقی ضروریاند. این دغدغه که چگونه میتوان در عین انجام وظایف دشوار، به سوی خوشبختی گام برداشت، یکی از پرسشهای همیشگی زندگی حرفهای و شخصی است.
سیسرون در کتاب «دِ آوفیسیس» (در باب وظایف) که به صورت نامهای بلند به پسرش نوشته، سه اصل بنیادین را برای داشتن زندگی سعادتمند بیان میکند. او چهار سرچشمه اصلی برای اخلاقیات برمیشمارد: حقیقت، عدالت، بزرگواری و اعتدال. این اصول، برگرفته از فضایل اصلی افلاطوناند و زیربنای هر زندگی شرافتمندانه به شمار میآیند.
موفقیت دنیوی و فضیلت اخلاقی: تضاد یا همافزایی؟
سیسرون در بخش دوم کتاب، به تمایل طبیعی انسانها به دنبال ثروت، قدرت و شهرت میپردازد و تأکید میکند که رسیدن به این اهداف از مسیرهای غیراخلاقی مانند خیانت و فریب، گرچه ممکن است سودی کوتاهمدت داشته باشد، اما در درازمدت به زیان شخصیت و اعتبار فرد تمام میشود. در بخش سوم، او با قاطعیت اعلام میکند که راه درست، هم از نظر اخلاقی و هم از نظر عملی، مؤثرتر و پربازدهتر است.
سیسرون معتقد است که میان انجام کار درست و دستیابی به شادی واقعی هیچ تضادی وجود ندارد. وفاداری، صداقت و بخشندگی نهتنها ویژگیهای افراد بافضیلتاند، بلکه در تحقیقات علمی نیز به عنوان عوامل مؤثر در افزایش رضایت از زندگی شناخته شدهاند. بنابراین، برای رسیدن به حس خوشبختی، باید همواره مسیر فضیلت را انتخاب کرد.
پایان زندگی سیسرون: قربانی راه درست
سیسرون با شجاعت در برابر دیکتاتوری مارک آنتونی ایستاد و به دلیل سخنرانیهایش، حکم مرگش صادر شد. اما حتی در لحظه مرگ، وظیفهمداریاش را ترک نکرد و با وقار با مرگ روبهرو شد، نشاندهنده ایمان او به این اصل بود که وظیفه، حتی به قیمت جان، قابل معامله نیست.
اجتماعی و فرهنگی
لینک کوتاه :