xtrim

مراتع؛ پشتوانه اصلی دام عشایر ایران

رئیس سازمان امور عشایر ایران گفت: دامپروری عشایر مصداق پدافند غیرعامل امنیت غذایی است، زیرا عشایر در شرایط بحرانی و جنگ می‌توانند یک‌سوم گوشت قرمز مورد نیاز کشور را بدون وابستگی به شبکه خدمات‌رسانی و انرژی تامین کنند.

جهان صنعت نیوز، جهانبخش میرزاوند روز سه شنبه در تشریح نقش جامعه عشایر در تامین گوشت مورد نیاز کشور در شرایط بحرانی افزود: جامعه عشایر با برخورداری از حدود ۳۰ میلیون راس دام سبک و اجرای آیین کوچ به مناطق ییلاقی و قشلاقی برای تامین علوفه از طریق مراتع، تولید سالانه ۲۵ درصد گوشت مورد نیاز کشور را برعهده دارد.

رئیس سازمان امور عشایر ایران سازگاری در برابر تغییرات دمایی و خشکسالی و وابسته نبودن به خدمات‌رسانی‌های مختلف و شبکه‌های آب، برق، گاز و حمل و نقل را از مزیت‌های دامداری عشایری عنوان کرد و اظهارداشت: در روزهای بحرانی و به‌ویژه جنگ که احتمال آسیب‌ دیدن خطوط ریلی و جاده‌ای، برهم‌خوردن روند تجارت بین‌المللی و حمل‌ و نقل دریای و واردات علوفه و نهاده‌ها وجود دارد، دامداری‌های صنعتی ممکن است لطمه ببینند، درحالی که جامعه عشایری برای تولید تحت تأثیر این عوامل قرار ندارد.

وی تصریح کرد: تولید علوفه داخل کشور کفاف دام صنعتی را نمی‌دهد، بنابراین باید بخش زیادی از علوفه دامی مورد نیاز وارد کشور شود که نیاز به اقداماتی همچون ثبت سفارش، تخصیص ارز، انجام تشریفات در حوزه تجارت بین‌المللی، فعالیت‌های گمرکی و شبکه حمل و نقل زمینی برای انتقال علوفه از بندرگاه‌ها دارد و همه این موارد زمان‌بر و هزینه‌بر است.

میرزاوند با بیان این که جامعه عشایری بیش از ۹۵ درصد علوفه مورد نیاز دام خود را از مراتع تامین می‌کنند، گفت: ضریب وابستگی دام عشایر به علوفه وارداتی تنها یک یا دو درصد است و از این رو وابستگی به ارز و قیمت‌های جهانی نهاده‌ها ندارد.

وی گستردگی و پراکندگی جغرافیایی محل زیست عشایر را از دیگر ویژگی‌ها دانست و افزود: عشایر ایران در حدود ۶۰ میلیون هکتار از اراضی کشور پراکنده هستند و در شرایط بحرانی و جنگی، کمترین آسیب را می‌بینند که این خود یک فرصت استثنایی است.

وی تصریح کرد: با وجود تولید باارزش افزوده و پدافند غیرعامل بودن عشایر در تامین امنیت غذایی، اما این جامعه مغفول مانده و آنچنان که باید و شاید مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

رئیس سازمان امور عشایر ایران اظهار داشت: جنگ ۱۲ روزه درس‌هایی برای ما به همراه داشت و یکی از این درس‌ها، توجه به حوزه سرمایه‌گذاری، رفاه و اهمیت تولید گوشت قرمز توسط جامعه عشایر است.

وی گفت: با افزایش ضریب نفوذ دانش، تدوین برنامه‌های بهره‌ور محور و تخصیص اعتبارات لازم، جامعه عشایری می‌تواند تا ۳۰ درصد گوشت مورد نیاز کشور را تولید کند.

میرزاوند افزود: برنامه ما این است که با تبیین اهمیت نقش عشایر در تولید گوشت قرمز که مصداق پدافند غیرعامل امنیت غذایی هستند، توجه تصمیم‌سازان، قانون‌گذاران و مدیران اجرایی کشور را به این جامعه جلب کنیم و امیدواریم ضریب سرمایه‌گذاری، تخصیص اعتبارات و تسهیل زندگی آنان در دستور کار دولت، مجلس قرار بگیرد.

منبع: ایرنا

کشاورزی
شناسه : 520339
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *