دلار خریده نمیشود، سهام فروخته نمیشود، مسکن معامله نمیشود

در حالیکه بازارها از شوک جنگ فاصله میگیرند، رکود عمیق معاملاتی در بورس، ارز و مسکن همچنان ادامه دارد.
جهان صنعت نیوز – با وجود افزایش نسبی نرخ دلار تا حوالی ۸۷ هزار و ۵۰۰ تومان، معاملهگران بازار فردوسی تهران بهشدت محتاط شدهاند. بررسی میدانی نشان میدهد که حتی فعالان باسابقه این بازار نیز حاضر به نگهداری ارز نیستند و بلافاصله پس از خرید، اقدام به فروش میکنند. به گفته یکی از این فعالان: «هیچ دورهای مانند امروز بازار اینچنین غیرقابل پیشبینی نبوده است.»
اختلاف نرخ خرید و فروش دلار نیز کاهش یافته، چرا که فروشندگان برای فرار از ریسک، حاضر شدهاند حاشیه سود خود را کاهش دهند. همچنین، با کاهش سفرهای خارجی در پی ناآرامیهای اخیر، تقاضای مسافرتی نیز افت کرده و این موضوع به رکود بیشتر بازار ارز دامن زده است.
بورس تهران؛ نزول مداوم شاخصها
شاخص بورس همچنان در مسیر نزولی است. شاخص هموزن برای چهاردهمین روز متوالی کاهش یافته؛ روندی بیسابقه که حتی «بیمه سهام» و سیاستهای حمایتی دولت نتوانسته آن را متوقف کند. این رکود معاملاتی، نشاندهنده خروج سرمایهگذاران حقیقی و افزایش بیاعتمادی نسبت به آینده بازار سرمایه است.
بازار مسکن؛ آرامش قیمتی، اما بیمعامله
در بازار مسکن، هرچند التهاب ناشی از اخبار جنگ فروکش کرده و قیمتهای پیشنهادی به ثبات نسبی رسیدهاند، اما میزان معاملات بهویژه در برخی مناطق تهران، به نصف ماههای گذشته رسیده است. تقاضا برای خرید بسیار کمتر از فایلهای فروش است و خریداران با تردید و محافظهکاری وارد بازار میشوند. بازار عملاً در وضعیت «انتظار» قرار دارد.
در هر سه بازار اصلی دارایی—بورس، ارز و مسکن—یک ویژگی مشترک دیده میشود: کاهش اعتماد و حاکم شدن رفتارهای محتاطانه. فعالان اقتصادی ترجیح میدهند وارد معاملات پرریسک نشوند، داراییها را نگهداری نکنند، و خریدها را بهصورت پلهای انجام دهند تا از نوسانات شدید در امان بمانند.
رکود از جنس بیاعتمادی
اگرچه از شوک اولیه جنگ عبور شده، اما اقتصاد ایران همچنان در وضعیت شکنندهای قرار دارد. رکود فعلی نه ناشی از کاهش صرف تقاضا، بلکه حاصل نوعی سردرگمی و بیاعتمادی نسبت به آینده است؛ وضعیتی که در نبود چشمانداز روشن سیاسی و اقتصادی، ممکن است به رکود بلندمدت بینجامد.
منبع: دنیای اقتصاد
لینک کوتاه :