سناریوهای آینده برای تأسیسات هستهای ایران

ارزیابیهای متضاد از حملات اخیر آمریکا و رژیم صهیونیستی به مراکز هستهای ایران، از اختلاف نظر جدی میان نهادهای اطلاعاتی، بینالمللی و رسانهای حکایت دارد.
جهان صنعت نیوز – در پی عملیات نظامی اخیر آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه برخی مراکز هستهای در ایران، تحلیلگران و منابع غربی ارزیابیهای متفاوتی از پیامدهای این حملات ارائه دادهاند. بر اساس اظهارات یک مقام امنیتی رژیم صهیونیستی که هویت او فاش نشده، بخشی از ذخایر اورانیوم غنیشده ایران در این حملات از بین نرفته و همچنان در دسترس باقی مانده است. ادعایی که با مواضع رسمی برخی نهادهای بینالمللی و تحلیلگران دیگر در تعارض است.
این مقام مدعی شده که اسرائیل از ماهها قبل، در پی آنچه “نشانههایی از تسریع برنامه هستهای ایران” مینامد، مسیر تنشآفرینی و اقدام نظامی را در پیش گرفته بود. او همچنین گفته که پس از ترور یکی از رهبران مقاومت در منطقه، دستگاه اطلاعاتی رژیم صهیونیستی فعالیتهایی را در حوزه هستهای شناسایی کرده که در نهایت به تصمیمگیری برای اجرای حملات اخیر منجر شد.
اختلاف در برداشتها از پیامد حملات
مقامات آمریکایی پیش از آغاز عملیات نظامی، گفته بودند که شواهدی مبنی بر تصمیم فوری ایران برای تغییر ماهیت برنامه هستهای خود در دست ندارند. در جریان عملیات، آمریکا از بمبهای سنگرشکن برای هدف قرار دادن برخی مراکز استفاده کرد و با موشکهای دوربرد نیز نقاطی را که بهزعم آنها مرتبط با تولید سوخت هستهای بودند، بمباران کرد.
در این میان، یک موضوع مورد اختلاف میان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و منابع امنیتی رژیم صهیونیستی، مربوط به محل نگهداری اورانیوم غنیشده ایران است.
مدیرکل آژانس، رافائل گروسی، معتقد است که پیش از حمله، بخش قابل توجهی از این ذخایر منتقل شده بود. اما مقام صهیونیستی ادعا کرده که محل نگهداری بهقدری عمیق بوده که حمله نظامی نیز نتوانسته آسیبی جدی وارد کند.
این در حالی است که مقامات رژیم صهیونیستی مدعیاند که اکثر سانتریفیوژهای ایران در مراکز نطنز و فردو یا آسیب دیدهاند یا بهطور کامل از کار افتادهاند. آنها نگرانند که ایران بتواند این ظرفیتها را در آینده بازسازی کند. بهویژه که برخی از سایتهای زیرزمینی جدید ایران که هنوز وارد فاز عملیاتی نشدهاند، مورد هدف قرار نگرفتهاند.
روایتسازی رسانهای و ادعاهای غیرمستند
در فضای رسانهای آمریکا، رئیسجمهور این کشور و برخی مقامات دولت او، عملیات نظامی اخیر را اقدامی قاطعانه برای «نابودی کامل برنامه هستهای ایران» معرفی کردهاند. اظهاراتی که نهتنها با واقعیتهای فنی موجود همخوانی ندارد، بلکه در تضاد با گزارشها و تحلیلهای نهادهای بینالمللی از جمله آژانس انرژی اتمی قرار دارد.
همزمان، برخی تحلیلگران غربی هشدار دادهاند که در صورت عدم بازگشت نظارتهای فنی آژانس، امکان افزایش ابهام و تنش در آینده وجود خواهد داشت. به گفته «ری تاکیه»، پژوهشگر شورای روابط خارجی آمریکا، ایران ممکن است فعالیتهای خود را در قالب واحدهای کوچک و پراکنده بازسازی کند؛ موضوعی که برخی منابع غربی نیز احتمال آن را تأیید کردهاند.
آینده نامعلوم، ارزیابیهای متضاد
بر اساس برآورد منابع اطلاعاتی غربی، ایران در سالهای اخیر اقدام به ساخت دو مرکز زیرزمینی جدید کرده که هنوز در حملات هدف قرار نگرفتهاند. با این حال، بازسازی کامل ظرفیتهای از بین رفته در صورت صحت ادعاهای مطرحشده، نیازمند زمان، منابع و تجهیزات فنی پیشرفته خواهد بود.
اخبار برگزیدهسیاسیلینک کوتاه :