xtrim

خاموشی در مدار تکرار؛ امیدی به نیر‌وگاه‌های جدید هست؟

در شرایطی که بحران انرژی یکی از چالش‌های اصلی کشور است، کارشناسان بر ضرورت نگاه متوازن، علمی و واقع‌بینانه به منابع مختلف تأمین انرژی تأکید دارند.

سارا پوردلجو – جهان صنعت نیوز: قطعی برق به یکی از ارکان اصلی زندگی روزمره شهروندان تبدیل شده است. اکنون بار دیگر خاموشی‌های دو ساعته از سر گرفته شده و روال همیشگی تکرار می‌شود. در طول جنگ ۱۲ روزه، این قطعی‌ها اتفاق نمی‌افتاد، اما با افزایش مجدد مصرف روزانه برق، قطعی‌های خانگی و عمومی دوباره آغاز شده است.

شرکت توانیر نیز اعلام کرده که خاموشی‌های دو ساعته در بخش عمومی و خانگی اجتناب‌ناپذیر است، اما در تلاش‌اند آن را به حداقل برسانند. همچنین نوید داده‌اند که نیروگاه‌های حرارتی و تجدیدپذیر جدیدی به‌زودی وارد مدار خواهند شد. بر اساس گفته‌های مصطفی رجبی‌مشهدی، مدیرعامل توانیر، حدود ۱۰۰۰ مگاوات نیروگاه حرارتی و بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر طی ماه آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

نیروگاه‌های جدیدی در راه هستند

در پی افزایش چشمگیر تقاضای برق، مدیرعامل شرکت توانیر اعلام کرد که با وجود تلاش‌های گسترده برای کاهش خاموشی‌ها، میزان مصرف برق از ظرفیت تولید کشور فراتر رفته است. به گفته مصطفی رجبی‌مشهدی، زمانی‌ که ناترازی بین تولید و مصرف به حداقل برسد، احتمال خاموشی‌ها نیز کاهش خواهد یافت.

سخنگوی صنعت برق همچنین اشاره کرد که طی دوره ۱۲ روزه جنگ اخیر، با مدیریت مصرف و تعطیلی موقت برخی کسب‌وکارها، مصرف برق حدود ۲ تا ۳ هزار مگاوات کاهش یافت. به‌عنوان نمونه، در شهر تهران مصرف برق ۱۶ درصد کاهش یافت، در حالی که در استان مازندران مصرف برق ۱۱ درصد افزایش داشت. به همین دلیل، خاموشی در تهران اعمال نشد.

رجبی‌مشهدی با تأکید بر ضرورت تسریع در تکمیل پروژه‌های نیروگاهی اظهار داشت که تمامی نیروگاه‌های حرارتی و تجدیدپذیر در حال ساخت باید هرچه سریع‌تر وارد مدار شوند. بر این اساس، پیش‌بینی می‌شود ظرف یک ماه آینده بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ مگاوات ظرفیت جدید از نیروگاه‌های تجدیدپذیر و تقریباً همین میزان از نیروگاه‌های حرارتی به شبکه اضافه شود.

وی همچنین به پروژه نیروگاه رودشور تهران اشاره کرد و گفت: این نیروگاه حرارتی با ظرفیت ۳۴۵ مگاوات و برخوردار از فناوری پیشرفته، کمتر از یک ماه دیگر وارد مدار خواهد شد و می‌تواند نقش مؤثری در کاهش ناترازی ایفا کند.

«سبد انرژی» راه‌حل پایدار بحران برق از نگاه یک کارشناس انرژی

حسن مرادی، کارشناس حقوق انرژی، در خصوص تأثیر نیروگاه‌ها بر کاهش قطعی برق، به جهان صنعت گفت:

به‌طور طبیعی نمی‌توان گفت این نیروگاه‌ها نقش مُسکن دارند، اما بدون شک کمک‌کننده و تسهیل‌گر هستند. با این حال، اگر ما نیروگاه اتمی داشته باشیم، یا خداوند نعمتی چون بارش مناسب باران را بر ما ارزانی کند، نیروگاه‌های برق‌آبی ما، و در صورت بهبود وضعیت گاز، نیروگاه‌های ترکیبی‌مان، می‌توانند مشکلات کمبود برق را تا حد زیادی برطرف کنند.

وی ادامه داد: هنوز هم من، به‌عنوان فردی که در حوزه انرژی فعالیت داشته‌ام و تدریس کرده‌ام، معتقدم که نیروگاه‌های خورشیدی با مسائل و چالش‌های خاص خود روبه‌رو هستند. متأسفانه خوش‌بینی برخی دولتمردان نسبت به این نیروگاه‌ها چندان راه‌گشا نیست و پایه و اساس محکمی ندارد. بنابراین دولت باید با احتیاط بیشتری در این زمینه گام بردارد.

مرادی افزود: مسئله اصلی، راندمان این نیروگاه‌هاست. راندمان پنل‌هایی که در کشور تولید می‌شود، چیزی حدود ۲۸ درصد است. این در حالی‌ است که پس از نصب روی پشت‌بام یا در مزارع خورشیدی، با گذشت زمان، دچار افت عملکرد و کاهش پتانسیل می‌شوند. بر این اساس، فرض ما باید بر این باشد که دولت همان‌طور که به توسعه نیروگاه‌های خورشیدی توجه دارد، باید انرژی را در قالب یک سبد انرژی جامع ببیند.

وی با تأکید بر اهمیت نگاه متوازن به منابع انرژی، اظهار کرد: من معتقدم دولت باید به سبد انرژی متنوعی دست یابد. باید به سمت فناوری‌ها و تکنولوژی‌های روز دنیا حرکت کنیم؛ فناوری‌هایی که در آن‌ها به جای پنل‌های خورشیدی ـ که هم هزینه‌بر هستند و هم نیاز به پایش مستمر دارند ـ از توربین‌های بادی کوچک با طراحی استوانه‌ای استفاده شده است؛ توربین‌هایی که راندمان نسبتاً بالایی دارند و می‌توانند به تأمین انرژی کمک کنند.

او در پایان خاطرنشان کرد: به همان میزان که دولت توسعه نیروگاه‌های خورشیدی را دنبال می‌کند، باید به توسعه نیروگاه‌های بادی کوچک نیز توجه داشته باشد. سبد انرژی مدنظر من باید در ابعاد و اشکال مختلف، نمود پیدا کند.

مردم از اثرات قطعی برق چه می‌گویند؟

علاوه بر اینکه همه ما به‌نحوی تحت تأثیر قطعی برق در زندگی روزمره قرار داریم، کاربران در فضای مجازی نیز هرکدام از تأثیرات این خاموشی‌ها در زندگی خود گفته‌اند. شایان ذکر است که در برخی مناطق و استان‌ها، مدت زمان قطعی برق به ۴ ساعت نیز رسیده و در بسیاری موارد با قطعی آب نیز همراه است که عملاً زندگی را مختل می‌کند.

فائزه می‌گوید: «هنوز به قطعی برق روزانه عادت نکرده‌ام، واقعاً برایم عذاب‌آور است.»

کاربر دیگری نوشته است: «صبح چند دقیقه در شهرک قطعی برق داشتیم، همین قطعی کوتاه باعث شد ۶ تُن ضایعات روی خط تولید ایجاد شود. حالا که وسط روز است، هنوز خط تولید به حالت عادی برنگشته… درکی از ضررهای توقف خط تولید ندارند.»

محمد اما به قطعی برق در خوزستان اشاره کرده و گفته است: «برخی مناطق خوزستان از دیشب تاکنون، بیش از ۵ بار قطعی برق داشته‌اند. بسیاری از خانواده‌ها دارای بیمار، نوزاد و سالمند هستند. فاجعه اینجاست که قطعی برق در آپارتمان‌ها با قطع آب نیز همراه است. فقط کسی که در گرمای ۵۰ درجه زندگی کرده باشد، می‌تواند این شرایط را درک کند. باید صدای جنوب بود؛ از خوزستان تا سیستان.»

در حالی‌که آمارها و نظرات کارشناسان از تداوم ناترازی در تأمین برق حکایت دارند، به نظر می‌رسد عبور از بحران خاموشی تنها با تکیه بر توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و تجدیدپذیر ممکن نخواهد بود. راهکار اساسی، در تنوع‌بخشی به منابع انرژی، ارتقای فناوری و نگاه واقع‌بینانه به سبد انرژی ملی نهفته است؛ نگاهی که هم پاسخگوی نیاز امروز باشد و هم مسیر آینده را هموار کند.

اخبار برگزیدهصنعت و معدن
شناسه : 521215
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *