اقتصاد نقرهای : بازنشستگی به سبک پساکرونا

پنج سال پس از کرونا، با شکلگیری «اقتصاد نقرهای»، بازنشستگان با نقشهایی نوین به بازار کار بازمیگردند و به منبعی کلیدی از دانش و پایداری در دوران پرشتاب تحولات تبدیل شدهاند.
جهان صنعت نیوز – پنج سال پس از شوک کرونا بازار کار شاهد تحولاتی عمیق و بنیادین شده است. از ترک ناگهانی مشاغل توسط کارگران تا شکلگیری شیوههای نوین بازگشت به بازار کار نشان میدهد که اشتغال به شکل سابق هرگز بازنخواهد گشت. آنچه امروز شاهد آن هستیم، شکلگیری یک «اقتصاد نقرهای» است که در آن نیروی کار سالخورده نقشی کلیدی و روزافزون ایفا میکند. به طور کلی در دوران پساکرونا دو روند کلی ماندگار شدند:
جوانترها بیشتر وارد بازار کار شدند، اما…
بر اساس تحلیلهای صورت گرفته پس از کرونا ورود جوانان به بازار کار ایالات متحده افزایش داشته و نسبت مشارکت آنها رشد یک درصدی را تجربه کرده است. در مقابل، سهم افراد بالای ۴۵ سال از بازار کار کاهش یافته است. این جابهجایی نسلی باعث شده تا شرکتها در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ برای جذب مجدد نیروی کار، دست به افزایش حقوق و پرداخت پاداشهای قابل توجه بزنند؛ اقدامی که اکنون به تثبیت نرخ رشد دستمزدها در سطحی بالا (در حدود ۲.۵ درصد) منجر شده است.
بازگشت بازنشستهها با چهرهای جدید
اما تحول بزرگتر در رفتار نسل مسنتر رخ داده است. روزانه ۱۰ هزار آمریکایی به سن ۶۵ سالگی میرسند و بسیاری از آنها اگرچه در دوران کرونا بازنشسته شدند، اکنون با مدلهای تازهای به بازار کار بازگشتهاند: نه بهعنوان کارکنان تماموقت، بلکه در قالب مشاور، پیمانکار مستقل یا حتی کارآفرین.
این نوع بازگشت، که با عنوان «اقتصاد نقرهای» شناخته میشود، نشاندهنده تمایل رو به رشد بازنشستهها به مشارکت مجدد در اقتصاد، اما با شرایط دلخواه خود است. نکته قابلتوجه اینکه بیشتر این کسبوکارهای جدید کوچکاند، نیروی کار استخدام نمیکنند، اما خدمات و درآمد پایداری برای مؤسسین خود ایجاد میکنند.
کار برای بسیاری از سالمندان فقط راهی برای تأمین معاش نیست، بلکه دریچهای به سوی ارتباط اجتماعی، حفظ معنا در زندگی و استفاده از تجربههایی است که دههها بهدست آمدهاند. این نسل که اغلب نادیده گرفته میشود، در واقع حامل دانشی است که میتواند به رشد کسبوکارها کمک کند.
نقرهایها آیندهاند
بازار کار دیگر به روال گذشته باز نمیگردد. بحران کرونا بستری فراهم کرد تا مفاهیم جدیدی چون اقتصاد نقرهای و مدلهای کاری مستقل تثبیت شوند. نسل مسنتر، برخلاف تصور رایج، نهتنها باری بر دوش اقتصاد نیست، بلکه منبعی از دانش، مهارت و انعطافپذیری است که میتواند در دوران تحولات پرشتاب تکنولوژیک و تغییرات جمعیتی، به مزیتی رقابتی برای سازمانها تبدیل شود.
اگر سازمانها بتوانند نگاه خود را به «بازنشستگی» تغییر دهند و برای پیوستن منعطف بازنشستهها برنامهریزی کنند، آینده کار نه در دستان رباتها، بلکه در دستان «پیران پُرتجربه» خواهد بود.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانلینک کوتاه :