xtrim

بحران آب وارد مرحله علاج‌ناپذیری می‌شود؟

افت فشار آب در برخی مناطق تبدیل به قطعی چند ساعته شده است و مسئولین هشدار می‌دهند آب در وضعیت بحرانی است.

هما میرزایی- جهان صنعت نیوز: بحران آب در تهران و بسیاری از شهرهای دیگر ایران به نقطه‌ای رسیده است که تمامی مسئولین از رئیس سازمان آب و فاضلاب تا رئیس‌جمهور درباره عواقب آن هشدار می‌دهند. طی روزهای گذشته بسیاری از شهروندان از قطعی چند ساعته آب در برخی مناطق خبر داده‌اند و بازار خرید و فروش پمپ آب به شدت داغ شده است.

تنش آبی در ۲۴ استان

عیسی بزرگ‌زاده، سخنگوی صنعت آب کشور، در نشست خبری امروز با اشاره به ثبت ۱۴۷ میلی‌متر بارش در سال جاری اعلام کرد که این میزان نسبت به متوسط بلندمدت ۳۸ درصد و نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد کاهش یافته است؛ آماری که نشان‌دهنده یکی از بدترین سال‌های بارشی کشور در ۵۷ سال اخیر است. او تأکید کرد که تهران برای پنجمین سال متوالی با خشکسالی روبه‌روست و ورودی آب به سدهای کشور نیز با افت چشمگیر ۴۳ درصدی از ۳۹.۶ میلیارد متر مکعب در سال گذشته به ۲۲.۷ میلیارد متر مکعب کاهش یافته است. با این حال، به گفته وی مدیریت رهاسازی آب سدها موجب شده تا کاهش حجم مخازن سدها به ۲۶ درصد محدود بماند. بزرگ‌زاده با هشدار نسبت به وضعیت بحرانی منابع آب در کشور، اعلام کرد که ۲۴ استان و ۵۰ شهر درگیر تنش آبی هستند و سدهای کلیدی در استان‌های تهران، البرز، خراسان، اصفهان، آذربایجان شرقی و فارس با کاهش‌های شدید ذخایر روبه‌رو شده‌اند؛ از جمله سد دوستی با ۶۴ درصد و امیرکبیر با ۶۰ درصد کاهش.

کولرهای آبی در مظان اتهام

در چند روز گذشته و در پی گسترش بحران آب و قطعی چند ساعته آب در برخی نقاط تهران، کولرهای آبی به جرم مصرف روزانه ۷۰۰ لیتر آب در معرض اتهام جدی قرار گرفته‌اند. نسبت دادن این حجم از آب‌بری به کولرهای آبی به محل مناقشه و مباحثه میان کاربران فضای مجازی تبدیل شده است. برخی می‌گویند این رقم منطقی به نظر نمی‌رسد، و بسیار بیش از رقم واقعی است. برخی به خبری که در سال ۹۶ در یکی از خبرگزاری‌ها منتشر شده و میزان مصرف آب کولرهای آبی را روزانه ۲۵۰ لیتر اعلام کرده بود، اشاره می‌کنند و می‌گویند ۷۰۰ لیتر اعلام‌شده عددی واقعی نیست و برای انداختن بار صرفه‌جویی بر دوش مردم مطرح شده است. عده‌ای دیگر نیز می‌گویند: تا حالا می‌گفتید کولر گازی پرمصرف است، و استفاده نکنید؛ حالا می‌گویید کولر آبی را هم روشن نکنیم. آیا مدیریت مصرف انرژی در تمام جهان این‌گونه است؟ عده‌ای هم به لزوم صرفه‌جویی ۲۰ درصدی مردم در دوران اوج بحران اشاره می‌کنند، و می‌گویند حالا که به این مرحله رسیده‌ایم باید خودمان به فکر باشیم.

تغییر جهت کشاورزان به سمت کشت محصولات سودده و آب‌بر مانند برنج

سال‌ها است کارشناسان حوزه محیط زیست و کشاورزی درباره عدم توجه کافی به الگوی کشت و شرایط اقلیمی هشدار می‌دهند. بنا بر این هشدارها، کشت محصولات آب‌بر مانند برنج و گندم در استان‌های کم‌آب و اصرار بر خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی باعث رسیدن به این نقطه از بحران آب شده است. در شرایطی‌که تولیدکنندگان حوزه کشاورزی از حمایت‌های دولتی بی‌بهره مانده و ارز پرداختی تنها به واردات تعلق دارد، قیمت نهایی بالای محصولی مانند برنج، باعث روی آوردن هرچه بیشتر آن‌ها به کشت این محصول و جایگزین کردن آن با محصولات کم‌آب‌بر اما ارزان‌تر شده است. فرسودگی زیرساخت‌های کشاورزی در حوزه آبیاری و عدم فرهنگ‌سازی در زمینه استفاده از روش‌های نوین و کم‌مصرف، حفر مداوم چاه‌های غیر مجاز و عدم به‌کارگیری کنتورهای هوشمند نیز به این بحران دامن زده است.  

رئیس‌جمهور در جلسه دیروز هیات دولت بحران آب را جدی‌تر از آنچه که امروز درباره آن صحبت می‌شود، دانست و گفت «اگر از امروز فکری عاجل نکنیم، در آینده با شرایطی مواجه می‌شویم که نمی‌توان هیچ علاجی برای آن یافت.» پیشتر نیز سازمان آب و فاضلاب استان تهران به مردم توصیه کرده بود «پمپ آب بخرند». به نظر می‌رسد این اظهارنظرها پیش‌درآمد دورانی بحرانی در مدیریت منابع آب برای شهروندان باشد. حقیقت این است که درخواست صرفه‌جویی در بخش خانگی بدون بازنگری اساسی در سیاست‌های مرتبط با بخش کشاورزی و صنعت نمی‌تواند گره‌گشای این معضل جدی باشد. مسئولین و تصمیم‌گیران باید با این واقعیت روبه‌رو شوند که مردم، در صورت عدم مشاهده تغییر و اصلاح رویه در سیاستمداران همکاری لازم در مواقع اینچنینی را به عمل نخواهند آورد.

اخبار برگزیدهمحیط زیست
شناسه : 522736
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *