تهران چقدر آب برای کشاورزی کم دارد؟ | تنها ۴۵ درصد منابع آبی به کشاورزی میرسد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران با اشاره به کمبود ۴۰۰ میلیون مترمکعبی آب در بخش کشاورزی استان، از صرفهجوییهای گسترده، توسعه سامانههای نوین آبیاری و استفاده از پساب بهعنوان راهکارهای مقابله با بحران آب خبر داد.
جهان صنعت نیوز، جبرئیل برادری، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران، با اشاره به وضعیت نگرانکننده منابع آبی در بخش کشاورزی این استان، اعلام کرد که کشاورزی استان با کمبود ۴۰۰ میلیون مترمکعبی آب مواجه است و باید برای مقابله با تنشهای اقلیمی، صرفهجویی، افزایش بهرهوری و توسعه سامانههای نوین آبیاری در اولویت قرار گیرد.
وی با تأکید بر اقدامات انجامشده در راستای ارتقاء راندمان مصرف آب، گفت: تاکنون بیش از ۸۴ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان تحت پوشش سامانههای نوین آبیاری قرار گرفتهاند که حدود ۵۵ درصد کل اراضی استان را شامل میشود. همچنین بیش از ۸۵ درصد اراضی مستعد اجرای آبیاری تحت فشار نیز تجهیز شدهاند.
برادری افزود: طی سالهای اخیر، بیش از ۵ هزار هکتار گلخانه در استان توسعه یافته و بیش از ۱۷۶ رشته قنات به طول ۲۸۶ کیلومتر احیا شدهاند. همچنین اجرای پروژههای انتقال آب در مسیر بیش از ۲ هزار کیلومتر از دیگر اقدامات مهم در راستای بهبود بهرهوری آب بوده است.
صرفهجویی ۶۰۰ میلیون مترمکعب در مصرف آب کشاورزی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران از تغییر الگوی کشت و آموزش بهرهبرداران بهعنوان محورهای اصلی در صرفهجویی مصرف آب یاد کرد و گفت: با جایگزینی ارقام زودرس ذرت علوفهای به جای ارقام دیررس و آموزش روشهای نوین، موفق به صرفهجویی ۶۰۰ میلیون مترمکعبی سالانه در مصرف آب کشاورزی شدهایم.
به گفته برادری، بهرهوری آب در استان تهران بیش از ۲.۸ کیلوگرم ماده تولیدی به ازای هر مترمکعب آب مصرفی است که این رقم در تولیدات زراعی و باغی ۲.۱۵ کیلوگرم است؛ در حالیکه این عدد بهطور متوسط در کشور ۱.۵ کیلوگرم است.
برادری اعلام کرد که نیاز واقعی بخش کشاورزی استان تهران ۲۵۰۰ میلیون مترمکعب در سال است که با اجرای طرحهای صرفهجویی به ۱۹۰۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته، اما در حال حاضر کمتر از ۱۵۰۰ میلیون مترمکعب آب قابل تأمین است. وی افزود: کمتر از ۴۵ درصد منابع آبی موجود استان به بخش کشاورزی اختصاص دارد و سهم عمدهای به آب شرب شهری و صنعت تخصیص یافته است.
چالشهای جدی در تأمین منابع آب
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران، قطع حقابههای کشاورزی غرب استان از سد امیرکبیر، افت شدید سطح آبهای زیرزمینی، تغییر کاربری چاهها به مصارف صنعتی و خدماتی، و استفاده اجباری از پساب تصفیهخانه فیروزبهرام در کانال محمدیه را از جمله چالشهای جدی دانست که رفع آنها در دستور کار قرار دارد.
وی همچنین از تکمیل خط دوم انتقال پساب از تصفیهخانه جنوب تهران به ورامین و پیشوا، اصلاح پروانه چاههای کشاورزی و افزایش استفاده از پساب تصفیهشده در بخش کشاورزی بهعنوان برنامههای پیشرو خبر داد.
کشاورزیلینک کوتاه :