بازخوانی بحران جنگ ۱۲ روزه؛ بنیاد امید ایرانیان نقشه راه اقتصاد پساجنگ را ترسیم کرد

در هشتاد و چهارمین جلسه کمیسیون توسعه بازرگانی بنیاد امید ایرانیان به موضوع ارائه راهکارهای پایدار سازی سیستمهای اقتصاد ملی در دوران بحران (جنگ و پسا جنگ) و کمینه سازی رکود اقتصادی حاصل از آسیبهای جنگ در دوران پسا جنگ پرداخته شد.
جهان صنعت نیوز، در ابتدای جلسه، عابد مشایخ دبیر کمیسیون توسعه بازرگانی بنیاد امید ایرانیان ضمن تشریح دستور جلسه و محورهای مورد تحلیل و آسیبشناسی گفت: رویداد تلخ جنگ ۱۲ روزه نشان داد کشور متأسفانه با حفرههای امنیتی متعددی مواجه است و سطح نفوذ بالاست، لذا کشور هر چه سریعتر باید با افزایش سطح تکنولوژیک در سیستم امنیتی و نظامی باید بازدارندگی را تقویت نموده و با روشهای هوشمندانه دیپلماتیک راه تجاوز نظامی و جنگ مجدد را مسدود نماید.
متأسفانه در جنگ ۱۲ روزه سیستمهای حمل و نقل و ترانزیت، همچنین خدمات رسانی به مسافرین با صفهای جدی مواجه بود. شبکه توزیع و سیستمهای اقتصادی با معضلات عدیدهای مواجه شدند که باید مجدانه ستاد مدیریت بحران و دولت برای ارتقاء سطح مدیریت شبکه توزیع و حمل و نقل اقدام نماید. در این راستا لازم است تکنولوژیهای صنایع و شبکه ترانزیت و لجستیک کشور به روز شوند.
محمد صادق مشایخ رئیس کمیسیون توسعه بازرگانی بنیاد امید ایرانیان گفت: یکی از جدیترین معضلات کشور در حال حاضر ضعف عملکرد مدیریت بحران کشور است. دولت باید برای رفع انفعال و نیز تقویت سامانه مدیریت بحران کشور اقدامات اساسی کند، همچنین مدیریت پایتخت باید هوشمند و توانمند شود تا در شرایط اضطرار و بحران، مردم پایتخت از امنیت زندگی و فعالیتهای روزمره برخوردار بوده و مجبور به خروج از شهر نشوند.
محمد صادق مشایخ افزود: در جنگ ۱۲ روزه اخیر شکست هژمونی غربی و صهیونیست به اثبات رسید. اما در داخل کشور باید ناترازی شبکه مدیریتی مرتفع شود و پیوست مردم و نظام همه افزا همگرا شود تا شاهد تعرض مجدد دشمنان نباشیم. در این دوره دولت و کشور با حمایت مردم شریف ایران توانست از بنبست و بحران خارج شود.
لازم به ذکر است باید با سیاست رفاقت بیش از بیش از شکاف اجتماعی جلوگیری کرده و مسیر همبستگی اجتماعی را هموار نمود.
محمدصادق مشایخ اضافه کرد: در شرایط خاص کنونی لزوم بهرهمندی از سبک مدیریت متوازن و همه جانبه نگرانه آیت الله هاشمی رفسنجانی (ره) باید پیشه رویههای مدیریت اجرایی کشور کرد تا ضمن عبور از بحرانهای عدیده، شور و شعف و امید جامعه افزایش یافته، ضمن افزایش سطح امنیت ملی- رونق و رفاه عمومی و توسعه و آبادانی در کشور بسط یابد.
در جنگ ۱۲ روزه مدیریت توزیع منابع با بحران مواجه شد، لذا باید سطح خدمات مدیریت شبکه توزیع افزایش یابد. همچنین در شرایط کنونی لازم است صادرات فرآوردههای با ارزش افزوده بالا و غیر نفتی جهت کاهش بدهیهای دولتی و افزایش ارزآوری به کشور افزایش یابد و از سوی دیگر با حمایت از تولید داخلی و نیز ارتقا سطح امنیت اقتصادی به کاهش حجم قاچاق افسار گسیخته کالا و پولشویی پرداخت.
علی اصغر مونسان گفت: به هر شکل باید از بروز جنگ مجدد جلوگیری کرد. حوزه دیپلماتیک کشور باید مجدانه تلاش کند تا کشور دیگر درگیر فضای جنگی نشود. وی افزود: در این جنگ ۱۲ روزه آسیبهایی به سامانههای پدافندی و امنیتی – نظامی کشور وارد شده که باید هر چه سریعتر بازسازی و ترمیم شوند. باید تأکید کرد جنگ امروز در جهان، جنگ تکنولوژیک و اطلاعاتی است فلذا کشور باید سطح تکنولوژیکی و اطلاعاتی خود را مجهز به پیشرفتهترین سیستمهای علمی روز جهان کند. در حال حاضر سطح سرمایهگذاری و نرخ تولید روند کاهشی یافته است و بازار کشور با نوعی شوک و انفعال مواجه است. لذا باید دولت سطح نظارت و کنترل را در دوران پسا جنگ افزایش دهد.
وزیر اسبق میراث فرهنگی و گردشگری اضافه کرد: شوکهای عرضه و تقاضا و تورم حاصل از آنها عواقب نامطلوبی در پی دارد که منجر به افزایش نرخ بیکاری و کاهش تولید میگردد. زنجیره تولید با بحران جدی مواجه شده است. لذا باید ستاد تنظیم بازار مجدانه با اتخاذ تصمیمات عملیاتی اقدام به رفع بحرانهای مذکور کند.
مونسان ادامه داد: بدهیهای زیادی جهت بازسازی منازل آسیب دیدگان برای دولت به وجود آمده است که دولت باید با تنوع بخشی به درآمدها و افزایش صادرات محصولات فرآوری شده به کاهش بدهیهای خود بپردازد. پیشنهاد میگردد در ذخایر استراتژیک کشور اولاً با افزایش واردات، ذخایر استراتژیک از جمله: دارو، گندم، سوخت و…. با حجم بیشتر حفظ شوند و ضمناً جهت افزایش امنیت، آنان به زیرزمین منتقل شوند. همچنین برای رفع تهدیدهای خارجی باید پراکندگی صنایع حیاتی کشور در سیاستهای بلند مدت دولت قرار گیرد.
لازم است مدیریت شبکه راهها ترمیم شوند و برای پروژههای حیاتی کشور (مانند: نیروگاهها، پلها، پالایشگاهها و…) باید صندوق ذخیره اضطراری ملی طراحی شود.
مونسان در پایان خاطر نشان کرد: ساخت پناهگاهها در شهرها و اتاقهای امن در ساختمانها باید در اولویت برنامههای دولت قرار گیرد. در این راستا حفظ شبکه ارتباطی و انرژی بسیار مهم است و باید از نظر مدیریت اجتماعی کنترل شود. توزیع و ذخایر انرژی از اهمیت بالایی برخوردار است.
رقیه حاتمیپور گفت: بحران جابجایی و خروج مردم تهران در دوران جنگ باید به دقت واکاوی شود. خطه شمال از مدیریت خدمات به مسافران خارج شده بود و مدیریت سفرها با اختلال جدی مواجه شده بود. لذا حوزه مدیریت حمل و نقل و سیستمهای جادهای کشور باید ترمیم شود و سطح خدمات آنها افزایش یابد. در این شرایط باید نرخ خدمات مسافرتی کنترل شوند و در این راستا ستاد مدیریت بحران باید اقدامات اساسی انجام دهد.
رمضانعلی صادقزاده گفت: ضعف مدیریت حمل و نقل و سیستمهای مدیریت اجتماعی کشور در دوران جنگ ۱۲ روزه ملموس بوده و سیستم مدیریت سوخت و منابع بطور ناصحیح عمل کردند و مصرف شدند. لذا دولت موکداً باید از سرمایه اجتماعی جهت نقش آفرینی بخصوص در دوران بحران حمایت کند و آنان را به مشارکت در مدیریت بحران و حوزه اجتماعی تشویق کند.
معاون اسبق وزارت صمت اضافه کرد: متأسفانه در همه مسائل ناترازی داریم که باید دولت از ظرفیت نخبگان – دانشگاهیان و شایستگان استفاده کند و تعادل و توازن را در عملکردها و تخصیص منابع حاکم کند.
وی افزود: در ترکیب شورای عالی امنیت ملی، دولت جایگاه ویژهای ندارد، فلذا نقش دولت در سیستم مدیریت کشور باید افزایش باید و ابتکار عمل توسط دولتمردان و سران آن افزایش یابد. در این راستا رئیس جمهور و معاون اول رئیس جمهور باید مطابق با قانون اساسی از حداکثر اختیارات در پیشبرد برنامههای دولت استفاده کنند تا بطور بهینه بتواند به رفع بحرانها بپردازد. متأسفانه نقش رسانه در ارتباط با مردم ضعیف و یکطرفه و جناحی است و میزان اعتبارش در بین مردم پایین است.
صادقزاده ادامه داد: متأسفانه شبکه نفوذ به دلیل انفعال در عملکردها و ممانعت از ورود نخبگان و شایستگان به بدنه دولت گسترش یافته است.
محمد طاهر آهنگری گفت: پناهگاهها و سیستمهای حفاظتی باید توسط دولت تجهیز شوند. عملکرد مدیریت بحران در جنگ ۱۲ روزه ضعیف بود. نیروهای اجتماعی باید تقویت شوند تا در شرایط بحران به کمک سامانه مدیریت بحران بیایند. دولت در مدیریت ریسک خوب عمل نکرد، لازم است از شایستگان در هدایت برنامههای اجرایی و اقتصادی دولت استفاده شود.
فیضالله عرب سرخی گفت: در سال ۹۴ از کشورهای منطقه در حوزه GDP جلو بودیم اما الان عقب هستیم. در حوزه اقتصادی آسیبپذیر هستیم. در جنگ ۱۲ روزه، خوشبختانه دشمن به زیرساختها، پالایشگاهها و سیستمهای استراتژیک سوخت و انرژی و انبارهای اقلام اساسی کشور حمله نکرد وگرنه کشور با معضلات اساسی مواجه میشد. لذا باید دولت مجدانه در تجهیز سیستمهای حفاظتی – امنیتی و ستاد مدیریت بحران اقدام کند تا در شرایط بحران با مشکلات جدی مواجه نشود.
معاون اسبق وزارت بازرگانی افزود: باید فهم دولت از مشکلاتی که در جنگ ۱۲ روزه حادث شد، افزایش یابد و راهکارهای رفع بحران را به درستی بیابد. مردم در تابآوری زندگی و تأمین معیشت از آستانه تحمل پایینی برخوردارند، بنابراین باید مدیران و دولتمردان با نزدیکتر شدن به مردم و استفاده از مردم و نخبگان در عرصه مدیریتی دریچههای توسعه و شکوفایی و انسجام را فتح کند.
احسان پوری گفت: انفعال در عملکرد و اجرای وظایف همچنان محسوس است. جامعه از دولت آگاهتر است و اطلاعات جامعه جهانی را به خوبی رصد میکند. لازم به تأکید است مدل جنگ در دنیا عوض شده است، سبک تجهیز نیروی انسانی تغییر کرده است و دنیا به سمت Value change حرکت کرده است و چون کشورهای دنیا دارای زنجیره ارزش و اشتراکات منافع گوناگون هستند وارد جنگ نمیشوند.
لینک کوتاه :