xtrim

توقف یک ماهه عرضه گندله در بورس کالا / چرا وزارت صمت تولیدکنندگان گندله را مکلف به عرضه در بورس کالا نمی‌کند؟

توقف اجرای فرمول جدید قیمت‌گذاری گندله در بورس کالا، پرسش‌های جدی درباره عدم الزام تولیدکنندگان به عرضه این محصول در بورس کالا به همراه داشته است.

جهان صنعت نیوز – فرمول جدید قیمت پایه گندله، که بر پایه ارزش گمرکی و بر اساس کارشناسی طراحی شده بود، با مخالفت تولیدکنندگان به دستور وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) متوقف شد؛ در حالی که این فرمول می‌توانست به مقابله با رانت و حذف قیمت‌سازی در بازار کمک کند.

با این حال، نه‌تنها این فرمول اجرایی نشد، بلکه تولیدکنندگان نیز از عرضه این محصول در بورس کالا سر باز زده‌اند و حدود یک ماه است که گندله، به‌عنوان ماده اولیه حیاتی برای تولید آهن اسفنجی، در بورس کالا عرضه نشده است.

این وضعیت، شفافیت بازار را تحت‌الشعاع قرار داده و موجب سردرگمی فعالان زنجیره فولاد شده است. پرسش مهم این است که چه‌کسانی مانع اجرای این ابلاغیه شدند و چرا هیچ نظارتی برای الزام به عرضه از سوی نهادهای مسئول اعمال نمی‌شود؟ در این میان، تولیدکنندگان آهن اسفنجی که به گندله به‌عنوان ماده اولیه نیاز دارند، با بحران تأمین مواجه شده‌اند.

در اول تیرماه، گندله با قیمت تنی ۷.۶ میلیون تومان در بورس کالا عرضه شد. این در حالی است که قیمت جهانی این محصول بین ۸۵ تا ۹۰ دلار اعلام شده که با در نظر گرفتن هزینه حمل حدود ۲۰ دلاری، قیمت نهایی آن بین ۶۵ تا ۷۰ دلار، معادل تنی ۴.۵ تا ۵.۵ میلیون تومان (با دلار ۷۰ تا ۸۵ هزار تومانی) می‌شود.

تفاوت فاحش قیمت گندله در بورس با نرخ جهانی و همچنین گزارش‌هایی مبنی بر فروش خارج از بورس با تخفیف‌های تنی ۱.۲ میلیون تومانی، نگرانی‌ها درباره شکل‌گیری بازارهای موازی، رواج فساد و معاملات غیرشفاف را افزایش داده است.

در شرایطی که کشور با کمبود سنگ آهن مواجه است و گندله به‌عنوان محصولی یارانه‌ای در زنجیره فولاد دارای اهمیت ویژه است، صادرات آن با قیمت‌های پایین‌تر و عوارض کمتر، در حالی که تولیدکننده داخلی با کمبود مواجه است، جای پرسش دارد.

در همین در جلسه اخیر وزیر صمت با فعالان اتاق وی خواستار حذف تعرفه محصولات خام و نیمه خام برای ارز آوری کشور شده و دلیل آن را کمبود تقاضا در بازار داخل اعلام کرده این در حالیست که تولیدکنندگان گندله از عرضه در بورس کالا سرباز زده اند . با این اقدامات این پرسش مطرح می شود که چرا نظارتی بر وضعیت معاملات زنجیره فولاد وجود ندارد و چه کسی مسئول پاسخگویی در قبال این نابسامانی‌هاست؟

بورس
شناسه : 523885
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *