ایران با آمریکا هممرز میشود : ماجرای اجاره ۹۹ ساله مرز ایران چیست؟

طرح واگذاری ۹۹ساله منطقه سیونیک به یک شرکت چندملیتی با سهام عمده آمریکایی، میتواند باعث هممرز شدن ناخواسته ایران با آمریکا در قفقاز جنوبی شود.
جهان صنعت نیوز، سالار سیفالدینی، تحلیلگر مسائل قفقاز، نسبت به تحولات جدید در منطقه سیونیک و احتمال تغییر ماهیت مرزهای ایران هشدار داد. به گفته وی، طرحی در دست بررسی است که بر اساس آن منطقه سیونیک بهمدت ۹۹ سال به یک شرکت بینالمللی مختلط واگذار شود؛ شرکتی که احتمالاً بیشترین سهم آن در اختیار ایالات متحده خواهد بود.
سیفالدینی با اشاره به تلاش جمهوری آذربایجان برای راهاندازی دالان زنگزور، گفت: «باکو با استفاده از تحولات نظامی قرهباغ و خلأهای ژئوپلیتیکی، در پی تحمیل یک تغییر ژرف در توازن منطقهای است. مخالفت اصولی ایران با این دالان، باعث شده آذربایجان بهدنبال دخیل کردن بازیگران خارجی از جمله اسرائیل، آمریکا، بریتانیا و ناتو باشد.»
وی افزود: «این بازی پیچیده در شرایطی رقم خورد که ایران در سال ۲۰۲۰ میتوانست با واکنش قاطع به تغییرات مرزی، از بروز چنین سناریویی جلوگیری کند.»
شرکت آمریکایی به جای همسایه ارمنی؟
تحولات اخیر و طرح تشکیل یک شرکت چندملیتی با سهامداران غربی برای اجاره بلندمدت منطقه سیونیک، نگرانیهای گستردهای ایجاد کرده است. به گفته سیفالدینی، این تحول بهمعنای آن است که ایران دیگر نه با یک کشور مستقل همسایه خواهد بود، بلکه با نهادی غیردولتی و نظامیشده با ماهیت چندملیتی هممرز میشود؛ نهادی که احتمالا قوای نظامی مستقل خود را نیز خواهد داشت.
سیفالدینی هشدار داد که تغییر مرز همسایگی از یک دولت رسمی (ارمنستان) به یک شرکت دارای ساختار نظامی میتواند برای ایران تبعات سنگین حقوقی و امنیتی داشته باشد. وی تأکید کرد که این سناریو، اگر به وقوع بپیوندد، یکی از پیچیدهترین چالشهای مرزی جمهوری اسلامی در سالهای اخیر خواهد بود و مستلزم ورود فوری دیپلماسی فعال برای مهار بحران احتمالی است.
سیاسیلینک کوتاه :