xtrim

تیر ماه داغ تورم در کالاهای اساسی

در تیرماه ۱۴۰۴، هم‌زمان با بروز بحران‌های ناشی از جنگ، قیمت اقلام خوراکی اساسی بار دیگر روندی صعودی به خود گرفت. از جهش ۲۸ درصدی برنج ایرانی گرفته تا گرانی بی‌سابقه روغن و حبوبات، داده‌های مرکز آمار از عبور تورم نقطه‌به‌نقطه از ۴۱ درصد حکایت دارد.

هما میرزایی- جهان صنعت نیوز: در تیر ماهی که گذشت، متوسط قیمت بسیاری از کالاهای اساسی روندی افزایشی را تجربه کردند. بر اساس آمارهای منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران، تورم نقطه به نقطه تیرماه از مرز ۴۱ درصد عبور کرده و تورم ماهانه نیز ۳.۵ درصد اعلام شد. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، وضعیت اقتصادی ناپایدار فعلی که ناشی از گمانه‌زنی‌های مختلف در خصوص امکان نقض آتش‌بس و بروز دوباره تنش‌ها میان ایران و اسرائیل است، زنگ خطر احتمال تداوم این روند را به صدا درآورده است. بنگاه‌های اقتصادی و تولیدی کوچک هنوز نتوانسته‌اند از رکود خارج شوند، و در این بین قطعی آب و برق نیز بسیاری از کسب‌وکارهای تولیدی را با اختلال جدی مواجه کرده است. به گفته محمد فربد، سخنگوی انجمن صنایع لبنی ایران قطعی برق در شهرک‌های صنعتی، تنها صنعت لبنیات کشور را با خسارتی ماهانه حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان مواجه کرده است. بسیاری از صنایع غذایی دیگر نیز که وابسته به مواد اولیه فاسد شدنی هستند، در وضعیت مشابه قرار گرفته‌اند.

باز هم روغن؛ باز هم افزایش قیمت

بنا بر اعلام مرکز آمار، در گروه لبنیات، تخم مرغ و روغن بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به “پنیر ایرانی پاستوریزه” با ۱۱.۶ درصد، “روغن نباتی جامد” با ۱۱.۱ درصد، “ماست پاستوریزه” با ۹.۳ درصد و “روغن مایع” با ۸.۱ درصد می­باشد. روغن خوراکی، یکی از اقلام اساسی است که به دلیل کاهش واردات و سیاست‌های نادرست ارزی طی ۶ ماه ۲ بار دچار افزایش قیمت شده؛ یک بار در دی ماه ۱۴۰۳ و بار دیگر در خرداد ۱۴۰۴. حالا نیز خبرهای ضد و نقیض حاکی از آن است که دولت قصد دارد نرخ ارز ترجیحی (۲۸،۵۰۰ تومان) را برای واردات روغن خام تغییر دهد. تصمیم دولت مبنی بر حذف ارز ترجیحی روغن به گران شدن مجدد این کالا در بازار و افزایش فشار تورمی بر دوش خانوار منجر خواهد شد.

افزایش تقاضا برای مواد غذایی خشک در دوران بحران

گروه نان و غلات نیز گروه دیگری بود که در تیر ماه با افزایش قیمت قابل توجه مواجه شد. “برنج ایرانی” ۲۸ درصد، “برنج خارجی” ۱۰ درصد، و “ماکارونی” ۹.۵ درصد افزایش قیمت داشته‌اند. شاید بخشی از این افزایش قیمت شدید ناشی از افزایش تمایل مردم به خرید و انبار کردن مواد غذایی خشک و قابل نگهداری در زمان جنگ باشد؛ رفتاری که به نام رفتار توده‌ای در خرید  (Panic Buying)شناخته شده و در زمان‌های بروز بحران مانند همه‌گیری بیماری و یا جنگ مشاهده می‌شود. آمارهای منتشر شده از سوی اپلیکیشن‌های خرید مواد غذایی و فروشگاه‌های زنجیره‌ای در روزهای جنگ به خوبی نشان‌دهنده تغییر الگوی خرید خانوار به سمت خرید کالاهای خشک و قابل نگهداری بوده است. اما روند افزایش قیمت برنج ایرانی و خارجی از مدت‌ها پیش شروع شده و نمی‌توان آن را محدود به این دلیل کرد. افزایش هزینه‌های تولید، کاهش سطح زیر کشت و احتکار بخشی از برنج کشت شده در انبارها به امید افزایش تقاضا و نبود نظارت کافی از دلایل اصلی این گرانی بوده است.

لوبیای سحرآمیز

در بخش حبوبات نیز بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به “لوبیا چیتی” با ۱۲.۱ درصد، “لوبیا قرمز” با ۷.۶ درصد و “لپه” با ۶.۷ درصد می­باشد. افزایش قیمت حبوبات از ابتدای سال آغاز شده و صدای اعتراض بسیاری از مردم که این کالا را جایگزین گوشت و مرغ کرده بودند، بلند کرد. لوبیا چیتی در صدر جدول گرانی ایستاده بود و از هر کیلو ۲۵۰ هزار تومان در ابتدای سال به هر کیلو ۵۰۰ هزار تومان در تابستان رسید. در حال حاضرف هر کیلو لوبیا قرمز حدود ۴۰۰ هزار تومان، لپه ۲۲۰ هزار تومان، عدس ۲۸۰ هزار تومان و نخود ۲۴۰ هزار تومان در فروشگاه‌های مواد خوراکی به فروش می‌رسند. رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی می‌گوید با توجه به اینکه تا ۲۰ روز آینده فصل برداشت حبوبات آغاز می‌شود، قیمت‌ها هم روند نزولی پیدا خواهند کرد. همچنین با جلوگیری از صادرات، بازار به تعادل رسیده و کمبودی در عرضه حبوبات مشاهده نمی‌شود. در ابتدای امسال با تغییر نرخ ارز ترجیحی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ارز توافقی نزدیک به ۷۰ هزار تومان برای واردات برخی کالاها، روند افزایش قیمت حبوبات آغاز شد و در خرداد و تیر به دلیل بروز بحران‌های سیاسی و امنیتی این افزایش قیمت ادامه‌دار شده و حبوبات را نیز از سفره قشر بزرگی از مردم حذف کرد.

اخبار برگزیدهصنعت و معدن
شناسه : 524625
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *