xtrim

صراف‌ها مشتری ندارند!

جهان صنعت| پس از ایجاد نوسانات شدید در بازار ارز، بانک مرکزی با اتخاذ سیاست‌های جدید به دنبال کنترل بازار و جلوگیری التهاب در این بازار بود که در نهایت توانست بازار را آرام کرده و رفته رفته قیمت ارز را کاهش دهد.

یکی از مواردی که درست پس از کاهش نرخ دلار مشاهده شد، کاهش قابل توجه میزان خرید و فروش ارز در بازار بود؛ به طوریکه به نظر می‌رسید بسیاری از مردم به دلیل کاهش یک‌باره قیمت‌ها ارز خود را نفروختند و تصمیم گرفتند آن را نگه دارند.

با این حال با تداوم کاهش نرخ ارز، برخی نیز از ترس ضرر بیشتر، اقدام به فروش ارز کردند، اما به نظر می‌رسد که بسیاری از ارزهای خانگی هنوز فروخته نشده‌اند.

opal

اقدامات بانک مرکزی گرچه به آرامش بازار کمک کرد، اما خرید و فروش ارز در بازار با اندکی اختلال مواجه شده و تقاضا برای ارز بسیار کاهش یافته است که این امر می‌تواند صرافی‌های فعال در بازار ارز را متضرر کند.

یکی از مهم‌ترین مواردی که سبب شده تا مردم نتوانند ارز بخرند و صرافی‌ها نیز در فروش ارز مشکل پیدا کنند، شرایط سخت خرید ارز برای متقاضیان و ایجاد محدودیت برای آن‌هاست.

در حال حاضر هر فردی می‌تواند با کدملی خود حداکثر تا ۲۰۰۰ دلار در سال از صرافی‌ها خرید کند و بیش از آن امکان‌پذیر نیست.

بانک مرکزی، امروز نیز بخش‌نامه‌ای را ابلاغ کرد که در آن موارد تکمیلی دستورالعمل خرید و فروش ارز توسط صرافی‌های مجاز را اعلام کرده است.بر این اساس، علاوه بر دستورالعمل‌های قبلی مقرر شده که صرافی‌های مجاز باید هنگام ثبت خرید ارز حاصل از صادرات، گزینه “از محل صادرات” را در سامانه سنا انتخاب کنند.

همچنین براساس این بخش‌نامه، فروش ارز به منظور واردات کالا و خدمات صرفا همانند گذشته از طریق سامانه نیما امکان‌پذیر است.

از سوی دیگر، مصارف فروش حواله‌های ارزی به دو صورت فروش ارز بابت مصارف ۲۲ گانه خدماتی و همچنین بابت واردات کالا مطابق با قوانین آن بخش‌نامه امکان‌پذیر است.

این در حالی است که صرافان معتقدند که بخش‌نامه‌های متعدد بانک مرکزی مشکلاتی را برای آنان ایجاد کرده است.

در این رابطه کامران سلطانی‌زاده، سخنگوی کانون صرافان ایرانیان در گفت‌وگو با ایسنا، درباره تلاش بانک مرکزی برای خرید ارز صادرکنندگان توسط بانک‌ها، اظهار کرد: در حال حاضر، صراف‌ها به دلیل اینکه نمی‌توانند ارز را بفروشند، خرید چندانی هم نمی‌کنند.

وی با اشاره به بخش‌نامه‌های متعدد ارزی دولت و بانک مرکزی در ماه‌های اخیر، گفت: البته قطعا پشت این تصمیمات، سیاستی وجود دارد که اصل سیاست، قابل قبول به نظر می‌رسد و آن‌ هم مدیریت مصرف ارز در شرایط فعلی است، اما مشکلی که برای صرافان پیش آمده این است که صرافی‌ها نمی‌توانند مثل قبل ارز را خرید و فروش کنند و این موضوع هزینه‌ها را برای آن‌ها افزایش داده است.

سخنگوی کانون صرافان ایرانیان با بیان اینکه شرایط فروش ارز دشوار شده است، ادامه داد: حدود ۶۵۰ صرافی‌ها در کشور مشغول به کار هستند که هر کدام از این صرافی‌ها اگر بخواهند روزانه چند دلار ارز بفروشند، قطعا از پس هزینه‌های خود برنمی‌آیند.

سلطانی‌زاده با اشاره به ایجاد محدودیت برای فروش ارز توسط صرافی‌ها، اظهار کرد: ایجاد محدودیت فروش ارز برای صرافی‌ها سبب می‌شود تا بار دیگر معاملات زیرزمینی و غیرشفاف رونق گیرد که این موضوع به صلاح اقتصاد شفاف کشور نیست.

وی افزود: در هفته گذشته یکی از صادرکنندگان، قصد فروش ۵۰ هزار دلار ارز را داشت که هیچ‌یک از صرافی‌هایی که با ‌آن‌ها تماس گرفته بودند، حاضر به خرید آن نشدند، چراکه قیمت ارز رو به کاهش بود و صرافان نمی‌توانستند ارز خریداری شده را در مدت زمان کوتاهی بفروشند و این باعث می‌شود که صراف از قیمت بازار جا بماند و ضرر کند.

سخنگوی کانون صرافان ایرانیان با تاکید بر اینکه ما مخالف نظارت دولت نیستیم، گفت: با این حال در مدت زمان کوتاهی یعنی کمتر از یک ماه بخش‌نامه‌های ارزی متعددی صادر شده که این کار ما را با مشکل مواجه می‌کند، هرچند که اگر در نهایت این مدیریت ادامه یابد و بدانیم که به مصلحت کشور است، تمام صرافان نیز حتی به قیمت ضرر مقطعی خودشان، همکاری می‌کنند.

سلطانی‌زاده اضافه کرد: این در حالی است که در وضعیت فعلی بانک‌ها می‌توانند هر چقدر که می‌خواهند ارز بخرند و در سیستم بانکی خود بفروشند تا حدودی رقابت برابر نبودهو تجربه ثابت کرده که هر گاه به بخش خصوصی توجه نشده است، برای مدت کوتاهی شاید اوضاع درست شود، اما در درازمدت امکان‌پذیر نخواهد بود.

به گفته وی، در شرایط فعلی صرافی‌ها تقریبا کار خاصی انجام نمی‌دهند و صرافان با مشکل کاهش مشتری و تقاضا برای ارز در بازار روبرو هستند که مشکلات زیادی را برای آن‌ها ایجاد کرده است.

سخنگوی کانون صرافان ایرانیان ادامه داد: برخی از صرافی‌ها حدود چهار میلیارد تومان و برخی دیگر مبالغی بیش از این مقدار را سرمایه‌گذاری کرده‌اند و اگر قرار باشد با این سرمایه بخواهندچند دلار در روز بخرند و بفروشند، با مشکل مواجه خواهند شد.

سلطانی‌زاده با بیان اینکه پیش از اینروزانه ۵۰ تا ۱۰۰ هزار دلار ارز میانگین معاملات روزانه صرافی ها بود، تصریح کرد: این باعث می‌شد که سرمایه ما به گردش بیفتد و از محل همین گردش سرمایه بتوانیم سود خود را کسب کنیم، اما با این آمار و ارقام جدید، عملا صرافی‌ها ضرر می‌کنند.

سخنگوی کانون صرافان ایرانیان با اشاره به نقش پررنگ صرافی‌ها در اقتصاد کشور، گفت: صرافی‌ها رابطه نزدیکی با اقتصاد دارند و در دوران تحریم‌ها توانستند بسیاری از نقل و انتقالات ارزی را تسهیل کنند.

سلطانی زاده خاطرنشان کرد: در حال حاضر نیز کارگزاران بسیاری از صرافی بانک‌ها، صرافی‌های بزرگی هستند که بسیار به این سیستم کمک می‌کنند و نقش صرافی نباید نادیده گرفته شود.

وی درباره عدم فروش ارزهای خانگی در بازار از سوی مردم نیز، گفت: شاید یکی از دلایل این موضوع، کاهش ناگهانی نرخ ارز بوده که بسیاری از خریداران، ضررهای بالایی را متحمل شده‌اند که ترجیح داده‌اند ارزهای خریداری شده را نگهداری کنند.

پیشنهاد ویژه
شناسه : 5419
لینک کوتاه :