رشد شاخصهای بورس در گرو تصمیم سرمایهگذاران خرد
جهان صنعت نیوز: شاهین چراغی عضو شورایعالی بورس ، ادامه روند افزایشی بازار را مستلزم گزارش های خوب شرکتها دانست و گفت: گزارش هایی که تاکنون منتشر شده، حاکی از عملکرد مثبت شرکت هاست و چنانچه سایر گزارش ها نیز مثبت باشد، بازار پس از اصلاح و استراحتی کوتاه به رشد خود ادامه می دهد .
شاهین چراغی ، رشد بازار سرمایه تا به امروز را چشمگیر خواند و با تاکید بر نیاز به لزوم ارائه گزارش های قابل قبول صنایع برای ادامه این روند اظهار داشت: پس از رشد حدود سه برابری شاخص طی یک سال گذشته اکنون بازار در انتظار انتشار گزارش های ۶ ماهه است تا بتواند با بررسی آنها ادامه فعالیت خود را برنامه ریزی کند.
وی معتقد است: البته نمی توان توقع افزایش شارپی همچون یک سال اخیر را داشت و این رشد به شکل ملایم تری دنبال خواهد شد. اما قطعا ریزش نخواهد داشت و روند حفظ خواهد شد.
چراغی درخصوص اصلاح های اخیر بازار گفت: مساله این است افراد عادی که کد سهامداری گرفته اند، با فضای بورسی آشنایی چندانی ندارند و وقتی با مبالغ خردی که اغلب حاصل پس اندازهای شخصی آنها بوده است به این بازار آمده اند، نسبت به هر اتفاقی واکنش سریع و هیجانی انجام می دهند.
چراغی کارشناس بازار سرمایه، ایجاد پورتفوی سرمایه گذاری برای افراد عادی را راهکاری مناسب ارزیابی کرد و خاطرنشان کرد: این افراد باید سرمایه خود را تنها در خرید و فروش سهام وارد نکنند و بخشی از آن را به خرید یونیت های صندوق و ابزارهای درآمد ثابت اختصاص دهند که شباهت بیشتری به سیستم بانک ها دارد و با آن آشنایی بیشتری نیز دارند.همچنین بخش اختصاص داده شده به خرید و فروش سهام را هم در یک سهم سرمایه گذاری نکنند و اصطلاحا در هیچ شرایطی «تک سهم» نشوند.
وی با تاکید بر پایین بودن توان ریسک پذیری برخی افراد تازه وارد به بازار یادآور شد: سرمایه گذاری این افراد در بازارهایی با ریسک بیشتر مانند بازار پایه به هیچ وجه توصیه نمی شود؛ چراکه این بازار معمولا نوسان های شدیدتری را تجربه می کند و چنانچه روند نزولی شود، استرس بیشتری را به این افراد تحمیل می کند. چون پس انداز خود را در معرض نابودی می بینند و از طرفی توان تصمیم گیری صحیح درباره ادامه سهامداری یا خروج از سهم را نیز ندارند.
روزهای منفی بازار صبوری کنید!
وی در توصیه به صاحبان سرمایه جدیدالورود به بورس خاطرنشان کرد: تصمیم به بورس حتما باید با دید صحیح نسبت به این بازار صورت گیرد و افراد با آشنایی و مشاوره به این بازار قدم بگذارند. ضمن این که بازار سرمایه نیز طیفی از ابزارهای سرمایه گذاری را در خود دارد و تنها خرید و فروش مستقیم سهم نیست.بنابراین حرکت منطقی این است که از کم ریسک ترین ابزارها به بورس ورود کنند و همزمان با افزایش شناخت از بازار ، حرکت به سمت ابزارهای پرریسک تر صورت گیرد.
چراغی تصریح کرد:گرفتن وام یا فروش دارایی دیگر برای ورود به بورس حرکتی اشتباه است و همیشه تاکید بر این است که افراد با آن دارایی به بورس ورود کنند که مورد نیاز حیاتی آنها نیست و بخشی از پس انداز تلقی می شود. چون در مواقع منفی شدن بازار، این به عنوان یک اهرم مالی عمل و به سرمایه گذار فشار زیادی وارد می کند.
چراغی در توصیه به سهامدارانی که قبل از ذخیره سود گرفتار روزهای منفی بازار شده اند نیز گفت: بهتر است این افراد عجولانه عمل نکنند. بورس همواره این موضوع را اثبات کرده که به همراهان صبورتر خود سود بیشتری داده است.بنابراین باید از حرکت های هیجانی چه در خرید و چه در فروش جلوگیری شود تا علاوه بر از دست رفتن بخشی از دارایی، سبب ایجاد یک تجربه تلخ برای سرمایه گذار نشود.
هیجانات منفی اخیر فروکش میکند
حسن قاسمی به دلیل وجود جریان نقدینگی خوب و مناسب بودن حجم معاملات، بازار را در چند ماه آینده همراه با ریزش خاصی عنوان نکرد و افزود: هیجانات منفی روزهای اخیر نیز طی چند روز آینده فروکش خواهد کرد»
قاسمی ضمن بررسی روند کنونی بازار گفت: عمده رشد بورس در نیمه نخست سال ناشی از افزایش قیمت سهام شرکت های کوچک و نیز شرکت هایی بوده است که شاید خیلی دلایل بنیادینی برای توجیه رشدشان وجود نداشتهاند؛ دراین میان سهام شرکت های بزرگ و گروه هایی مانند فلزات، معدنی، پتروشیمی و پالایشی به تناسب بقیه شرکت ها رشد نکردند. به نظر می رسد در نیمه دوم سال، عمده رشد برای سهام شرکت های بنیادین یا تک سهمهای خاصی وجود دارد که ممکن است در صنایع مختلف و با محرک های بنیادین رو به رو باشند.
مدیرعامل کارگزاری «آینده نگر خوارزمی» اضافه کرد: به طور طبیعی نمی توان انتظار داشت که بورس، به طور مداوم در حالت مثبت و صعودی باشد، زیرا در نیمه نخست سال با ورود جریان نقدینگی مواجه بودیم، در آن زمان شرایط مثبت بازار سهام، فراوانی بیشتری داشت و شاید به همین دلیل منفی شدن بازار در روزهای اخیر برای برخی سهامداران غیر عادی بود؛ این در حالیست که همان طور که در بالا اشاره شد، ماهیت بورس همراهی نوسات مثبت و منفی توامان با یکدیگر است.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: البته شدت این هیجان و منفی شدن بازار طی چند روز اخیر جدای از ماهیت بازار، ناشی از نبود هدف قیمتی برای سهامداران و سرمایه گذاران است؛ بنابراین حضور گروه های غیرحرفه ای در بازار سبب شده است تا سرمایهگذار به طور مثال حاضر شود یک سهم را از رِنج سقف قیمت تا کف قیمتی به فروش برساند.
قاسمی در خصوص ارزش نقدینگی در بازار و اینکه چقدر احتمال دارد کاهش فشار عرضه داشته باشیم گفت: به نظر من رشد همه سهم ها به طور عمومی در بازار با فشار نیمه نخست سال نخواهد بود و همانطور که اشاره کردم باید شرکت ها را با بررسی بیشتری مورد مطالعه و تحلیل وضعیت بنیادی قرار داد و با در نظر گرفتن چشمانداز قیمتی و سودآوری آنها، به انتخاب گزینه های سرمایه گذاری پرداخت.
وی افزود: ارزش معاملات بر سرمایه گذار، اثر روانی هم می گذارد، زیرا سرمایه گذار مطمعن می شود که علاوه بر خودش که در آن سهم سرمایه گذاری کرده است، حجم قابل توجهی هم توسط سایر سهامداران در یک نماد خاص و در کل بازار معامله می شود؛ این موضوع در مسایل مالی و رفتاری به عنوان یک فاکتور اطمینان بخش دیده می شود که سهامداران میتوانند از این موضوع به عنوان آیتمی که برای ورود پول سیگنال می دهد، استفاده کنند. ضمن اینکه سرمایه گذارهای بزرگ هم وقتی متوجه می شوند عمق یک بازاری به لحاظ ارزش معاملات زیاد است با خیال راحتتری پولشان را وارد می کنند.
نوسانات پس از مدت کوتاهی به ثبات خواهد رسید
وزیر اقتصاد در حاشیه جلسه هیات دولت و در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرد:نوسانات بازار بورس باید پذیرفته شود، این نوسانات پس از مدت کوتاهی به ثبات خواهد رسید.
دکتر فرهاد دژپسند در پاسخ به سوالی در خصوص ریزش شاخص بورس اظهار داشت: نوسانها در بازار بورس باید پذیرفته شود و این روند پس از مدت کوتاهی به ثبات خواهد رسید.
وی گفت: در زمان رشد شاخص بورس، برخی از صاحب نظران دلسوز با من تماس می گرفتند و نگرانی خود را اعلام می کردند که این رشد خیلی سریع، تند و مستمر دارد رخ میدهد و حبابی است در حالی که این گونه نبود.
دژپسند افزود: ما با عرضه سهام تلاش کردیم که عمق بازار را افزایش دهیم و الان هم موضوع مدیریت می شود تا به یک سطح قابل قبول در بازار بورس برسیم.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانبانک و بیمهپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :