xtrim

ویتامین سی، معجزه‌ای که وجود ندارد: حقیقت علمی پشت باور رایج

برخلاف باور رایج، پژوهش‌های علمی نشان می‌دهد مصرف ویتامین سی (C) نه از بروز سرماخوردگی جلوگیری می‌کند و نه تأثیر چشمگیری در کاهش مدت بیماری دارد.

جهان صنعت نیوز، وبگاه گاردین در گزارشی آورده است:

ویتامین سی (C) فواید بسیاری دارد، اما پژوهش‌ها نشان می‌دهد افرادی که آن را مصرف می‌کنند، به اندازه کسانی که مصرف نمی‌کنند در معرض سرماخوردگی قرار دارند.

دَنیل اِم. دیویس (Daniel M Davis)، رئیس علوم زیستی در کالج سلطنتی لندن، می‌گوید: ویتامین سی از جنبه‌های مختلف برای سلامتی ما اهمیت دارد. این ویتامین یک آنتی‌اکسیدان قوی است که به محافظت از سلول‌ها در برابر ترکیبات مضر و ناپایدار ناشی از سموم و آلودگی کمک می‌کند. همچنین در جذب آهن و تولید کلاژن در بدن نقش دارد. اما این باور که مصرف دوزهای بالای ویتامین سی یا نوشیدن مقادیر زیاد آب پرتقال می‌تواند از سرماخوردگی جلوگیری ‌کند یا روند بهبود را سرعت بخشد، یک افسانه است.

کارشناسان با رد این ادعا که بیش از ۵۰ سال قدمت دارد، بر اهمیت ویتامین دی (D) برای تقویت سیستم ایمنی و نقش واقعی ویتامین سی در جذب آهن و تولید کلاژن تأکید می‌کنند.

دیویس که نویسنده “کتاب خودمراقبتی: راهنمای شفافیت‌بخش در سلامت ایمنی/ Self Defence: A Myth-Busting Guide to Immune Health” است، توضیح می‌دهد که باور عمومی به قدرت مبارزه ویتامین سی با سرماخوردگی بیش از ۵۰ سال است که ادامه دارد، و تقریباً به دلیل دیدگاه تبلیغ‌گرانه مردی به نام لاینِس پاولینگ (Linus Pauling) شکل گرفته است.

پاولینگ، برنده دو جایزه نوبل و یکی از تأثیرگذارترین شیمی‌دانان قرن بیستم است که سهم بزرگی در درک ما از ویتامین‌ها دارد؛ با این حال، او درباره فواید ویتامین سی اغراق کرد. به گفته دیویس، کتاب پاولینگ در سال ۱۹۷۰میلادی با عنوان ویتامین سی و سرماخوردگی معمولی/ Vitamin C and the Common Cold به یک اثر پرفروش تبدیل شد و تقاضا برای این مکمل را تا حدی افزایش داد که کارخانه‌های ویژه‌ای برای تولید آن ساخته شدند.

در واقع، پژوهش‌ها نشان می‌دهد احتمال سرماخوردگی افرادی که مکمل ویتامین سی مصرف می‌کنند، با کسانی که مصرف نمی‌کنند برابر است. مصرف این مکمل ممکن است مدت زمان علائم را تا حدی (حدود ۸ درصد در بزرگسالان) کاهش دهد، اما این اثر بسیار ناچیز است.

دیویس می‌افزاید: تفسیر این داده‌ها نیز دشوار است، چراکه افرادی که به طور منظم دوزهای بالای ویتامین سی مصرف می‌کنند، عموماً توجه بیشتری به سلامت خود دارند.

وی توصیه می‌کند: اگر هدف شما مقابله با بیماری است، به جای تمرکز بر ویتامین سی، بر ویتامین دی (D) تمرکز کنید. اهمیت این ویتامین برای سلامت سیستم ایمنی به شکل واضح‌تری اثبات ‌شده است.

ویتامین دی عمدتاً با قرارگرفتن در معرض نور خورشید در ماه‌های مارس تا اکتبر (اسفند تا آبان) تأمین می‌شود، اما سرویس سلامت ملی بریتانیا (NHS) پیشنهاد می‌کند در طول زمستان افراد آن را به صورت مکمل مصرف کنند.

اجتماعی و فرهنگی
شناسه : 556881
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *