xtrim

مردم متضرر اصلی دعوای دامداران و صنایع لبنی

جهان صنعت نیوز: در حال حاضر نیز شاهد این هستیم که همان داستان ماه های گذشته بار دیگر در بازار تکرار می شود. داستانی که در یک سمت آن صنایع لبنی و در سمت دیگر آن دامداران قرار دارند. در واقع برخی برندهای لبنی عامل افزایش قیمت خودسرانه و بدون رعایت دستورالعمل را افزایش نرخ شیرخام از سوی دامداران عنوان می کنند در حالی که دامداران چنین ادعایی را نمی‌پذیرند و معتقدند قیمت پایه شیر خام همان ۲۳۰۰ تومان است. 

گشت و گذاری در بازار نشان می دهد برخی صنایع لبنی قیمت لبنیات را دوباره افزایش دادند. این افزایش‌ها از حدود ۷۰۰ تومان در بطری‌های شیر و تا ۲ هزار تومان در قیمت ماست ثبت شده است.

البته این اولین باری نیست که صنایع لبنی به صورت خودسرانه قیمت خود را افزایش می‌دهند بلکه در سال‌های گذشته هم همواره بدون رعایت دستورالعمل‌ها و با بهانه‌های مختلف قیمت‌ها را افزایش داده‌اند و سازمان‌های تعزیرات و حمایت از مصرف‌کننده نیز نتوانستند به غیر از چند مورد اندک با این گونه اقدامات مقابله کنند یا دست کم نتیجه اقدامات آنها تأثیری در عملکرد صنایع لبنی نداشته و آنها همچنان راه خود را می‌روند. موضوعی که سرانه مصرف لبنیات را روز به روز با کاهش بیشتری مواجه می کند.

opal

نامه رئیس سازمان حمایت

نکته جالب توجه در مورد آنچه در بازار لبنیات اتفاق افتاده اینکه رئیس سازمان حمایت گرانفروشی شیر خام از سوی دامداران را تایید کرده و حتی در نامه ای به معاون وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرده است که  گزارشات و اخبار واصله کماکان حاکی از عرضه شیرخام توسط دامداران بالاتر از قیمت مصوب و عدم تمکین دامداران در رعایت قیمت مصوب این کالا است.

عباس تابش معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان با ارسال نامه‌ای به رضایی معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که قیمت شیر خام بالاتر از نرخ مصوب به فروش می رسد و در این زمینه گران فروشی وجود دارد.

در بخشی از این نامه آمده است :  قیمت سبوس گندم از هر کیلو ۱۲۵۰۰ ریال به ۱۰۰۰۰ ریال کاهش یافته و سایر نهاده‌های دامی نیز با قیمت مصوب توسط آن وزارتخانه تأمین و عرضه می شود.  با این اوصاف عملاً هر گونه گران‌فروشی شیرخام توسط دامداران فاقد توجیه قانونی است. بنابراین ضرورت دارد مجدداً رعایت سقف قیمت مصوب به کلیه واحدهای عمده دامداری صنعتی و سنتی تولیدکننده شیرخام ابلاغ شود.

شیر  خام گران نشده است

این در حالی است که به گفته دامداران، هیچ گونه افزایش قیمتی در عرضه شیر خام به وجود نیامده است. در همین خصوص  مدیر عامل اتحادیه مرکزی دامداران گفت: بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار از تیر ماه، قیمت پایه شیر ۲ هزار و ۳۹۰ تومان در دامداری تعیین شده که این قیمت، تاکنون هیچ افزایشی نداشته است. سعید سلطانی افزود: قیمت پایه شیر با ۳٫۲ درصد چربی و ۳ درصد پروتئین بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، ​۲ هزار و ۳۹۰ تومان است که ۱۵۰ تومان به ازای هرکیلو کرایه حمل به این مبلغ افزوده می‌شود. وی ادامه داد: به ازای افزایش هر دهم درصد چربی نیز، ​ ۳۶ تومان بر این مبلغ افزوده می‌شود.

سلطانی تاکید کرد: کارخانجاتی که اظهار می‌کنند شیر را با قیمت بالاتر مثلا ۲۷۰۰ تومان خریداری می‌کنند درخواست شیر با درصد چربی بالا داشته اند که از این چربی نیز برای تولید خامه استفاده می‌شود و این نرخ نیز مصوب ستاد تنظیم بازار است.

وی تصریح کرد: هرگونه ارائه شیر خارج از این قیمت‌های مصوب، غیر قانونی است و دامداران علی رغم افزایش قیمت نهاده‌های دامی به مصوبه ستاد تنظیم بازار پایبند مانده اند و هیچ افزایش قیمتی وجود ندارد.

افزایش هزینه های تولید

در این خصوص اما  دبیر کانون انجمن‌های گاوداران با اشاره به درخواست افزایش قیمت شیر خام از سازمان حمایت گفت: نرخ جدید شیرخام ابلاغ نشده، اما چاره‌ای جز این افزایش قیمت نداریم. علی آقابابایی  اظهار کرد: هنوز قیمت جدیدی برای نرخ شیر خام ابلاغ نشده و این محصول به قیمت  مصوب ۲۳۹۰ تومان قبلی خرید و فروش می‌شود.

وی افزود: این کانون چندی پیش با توجه به افزایش هزینه‌های تولید نرخ پیشنهادی جدیدی برای شیر خام به سازمان حمایت  مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان ارسال کرده بود اما هرگونه نرخ جدید شیر خام باید در سازمان حمایت و کارگروه تنظیم بازار مورد  تأیید  و تصویب قرار گیرد و بعد به انجمن‌های صنایع و تولیدکنندگان ابلاغ شود اما ابلاغی در این ارتباط وجود ندارد.

دبیر کانون انجمن‌های صنفی کارفرمایی گاوداران ایران با اشاره به اینکه هزینه‌های تولید شیر خام افزایش یافته است ادامه داد: در حال حاضر سه محصول ذرت دانه‌ای، کنجاله سویا و جو با ارز ۴۲۰۰ تومان به کشور وارد و با قیمت کمتری در اختیار دامداران قرار  می‌گیرد اما سایر هزینه‌های آنها با قیمت بازار آزاد تأمین می‌شود که افزایش قیمت دارد.

وی با بیان اینکه ۷۰ درصد هزینه‌های دامداران از بازار آزاد تأمین می‌شود تصریح کرد: افزایش هزینه‌هایی مانند ذرت علوفه‌ای، نیروی کار، حمل و نقل و تبعات ناشی از تحریم و موارد دیگری هزینه‌های تولید را بالا برده است. آقابابایی در واکنش به سوالی مبنی بر اینکه قیمت لبنیات در ۱۰ مرداد افزایش یافته بود.

بنابراین دوباره درخواست افزایش نرخ به سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان داده‌اید اظهار کرد: ما نیز نمی‌خواهیم قیمت شیر خام و تبعات آن فرآورده‌های لبنی به شکلی افزایش یابد که مردم توان خرید آن را نداشته باشند اما چاره‌ای جز این کار نداریم زیرا هزینه‌های تولید ما افزایش یافته است.

ناکارآمدی سازمان حمایت

نابسامانی های جدید در بازار لبنیات در حالی است که آخرین تصمیمات گرفته شده در چهلمین جلسه کار گروه تنظیم بازار نشان می دهد سقف قیمت کیفی ترین شیر خام و همچنین ۱۴ قلم فرآورده‌های لبنی تعیین و ابلاغ شده است.

بر این اساس به تازگی رستمی مدیر کل نظارت بر محصولات کشاورزی و مواد غذایی سازمان حمایت سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان اعلام کرد: با توجه به دریافت اطلاعاتی مبنی بر افزایش قیمت شیر خام به ویژه از سوی واحدهای دامداری صنعتی، پیگیری لازم در خصوص رعایت سقف قیمت‌های مصوب انجام گرفته است.

از این رو درحالی که نرخ فرآورده های لبنی در ۱۰ تیر ماه سال جاری افزایش یافته بود شاهد این هستیم که  به فاصله کمتر از ۳ ماه قیمت این محصولات دوباره با تصمیم سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان افزایش یافت. آن هم با وجود آنکه بخش زیادی از مردم توان مصرف این محصولات با قیمتهای قبلی را نیز ندارند.

در همین رابطه دبیر انجمن صنایع لبنی با بیان اینکه ۱۴ محصول صنایع لبنی مشمول قیمت گذاری بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار است، گفت: قیمت این محصولات، با افزایش مواجه نشده است؛ بنابراین هرگونه افزایش قیمت روی این ۱۴ محصول لبنی، خلاف قانون است که حتما با آن برخورد خواهد شد. رضا باکری اضافه کرد: به غیر از این ۱۴ محصول لبنی، بقیه محصولات لبنی مشمول قیمتگذاری نیست و قیمت آن، بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضای بازار تعیین می‌شود.

باکری گفت: در جلسه‌ای که با انجمن دامداران داشتیم، اعضای آن، تقاضایی درباره افزایش نرخ شیر خام داشتند که قرار شد اسناد و مدارک مربوط را به مراجعی مانند سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان، ستاد تنظیم بازار و وزارت جهاد کشاورزی ارائه کنند و چنانچه درخواست آن‌ها مورد موافقت قرار گیرد و ستاد تنظیم بازار، مصوبه آن را اعلام کند، تغییراتی در قیمت فرآورده‌ها بر اساس این مصوبه اعمال خواهد شد.

وی افزود: انجمن دامداران در این جلسه اعلام کردند که قیمت تمام شده شیر خام برای آن‌ها بدون احتساب سود، ۲۶ هزار و ۷۴۵ ریال است که باید به این میزان ۱۰ تا ۱۲ درصد حداقل سود نیز لحاظ کرد. دبیر انجمن صنایع لبنی با بیان اینکه هم اکنون قیمت شیرخام درب گاوداری کیلویی ۲۳ هزار و ۹۰۰ ریال است، گفت: این در حالی است که صنایع لبنی، هم اکنون شیرخام را کیلویی ۲۷ هزار تا ۲۸ هزار ریال درب کارخانه تحویل می‌گیرند.

 

جدول :

قیمت‌های ستاد تنظیم بازار:

 

 

 

 

 

 

 

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 56328
لینک کوتاه :