آیا آمریکا واقعا دارو را تحریم نکرده است؟
جهان صنعت نیوز: با وجود آنکه دولت آمریکا اعلام کرده غذا و دارو در مصادیق تحریم اقتصادی ایران قرار ندارد و این دو حوزه از تحریمها معاف هستند؛ اما آنچه که در عمل رخ داده، نشان میدهد که ایران برای تامین دارو نیز با مشکلاتی جدی مواجه است.
از اردیبهشت سال ۹۷ که دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا خروج کشورش از برجام را اعلام کرد، بار دیگر تحریمهای یک جانبه علیه اقتصاد ایران از سر گرفته شد اما با توجه به فشار جامعه جهانی، کاخ سفید مجبور شد اعلام کند تحریمهای اقتصادی ایران در حوزه غذا و دارو اعمال نمیشود و کشورها در معامله با ایران در این دو حوزه محدودیتی نخواهند داشت.
با وجود این صحبتها، همانطور که از قبل نیز قابل پیشبینی بود، تحریم بانکی ایران و محدودیتهای جدی در انتقال ارز بر این دو حوزه نیز تاثیر گذاشته و عاملی برای نرسیدن یا دشواری رسیدن دارو به ایران شده است، موضوعی که یکی از مصادیق آن، سخت شدن تامین پانسمان بیماران ای بی (EB) بود که در روزهای گذشته خبرساز شد.
در این رابطه محمود نجفی عربی – رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران – میگوید هرچند برخی از شرکتهای داروساز، اعلام میکنند که مشکلی برای همکاری و معامله با ایران ندارند، اما در عمل با توجه به دشواری نقل و انتقال ارز، خرید و واردات دارو به ایران بسیار دشوار شده است.
به گفته وی، با توجه به اینکه بانکهای خارجی برای ما کاری انجام نمیدهند، زمان نقل و انتقال ارز بسیار زیاد شده و تا پول نرسد به ما دارو نمیدهند.
نجفی عرب درباره مورد خاص بیماران ای بی گفت: آنچه که در این بحث اهمیت دارد این است که با وجود شعارهای آمریکاییها، ما در حوزه دارو نیز عملا تحریم هستیم، زیرا فرایندی که تا پیش از این یک هفته طول میکشید، امروز هفتهها زمان میبرد و این در حالی است که در فرایند تخصیص دارو نمیتوان خللی وارد کرد.
او تاکید کرد که با وجود مشکلات به وجود آمده در تحریم، مشکلی در تامین داروی مورد نیاز مردم وجود ندارد اما فرایند کار برای شرکتهای فعال در این حوزه بسیار دشوار شده است.
ناصر ریاحی – عضو اتاق بازرگانی تهران و فعال صنعت دارو – نیز از تفاوت موجود میان شعار و عملکرد در تحریم دارویی ایران گفت و توضیح داد: در صحبت و شعارهای مطرح شده میگویند که داروی ایران تحریم نشده و تعدادی از شرکتهای خارجی نیز اعلام کردهاند که همچنان با ما همکاری خواهند کرد اما آنچه در عمل رخ میدهد، متفاوت است زیرا شاید دارو از نظر تجاری، نوع خاصی از کالا باشد اما همچنان سازنده و فروشنده آن تنها در صورتی که مبلغ به دستشان برسد، کالا را به ایران میفروشند.
وی خاطرنشان کرد: در ماههای گذشته با توجه به محدودیتهایی که در روابط بانکی به وجود آمده، کار نقل و انتقال ارز دشوار و طولانی شده و تحریمها از این طریق در روابط ما با داروسازان بین المللی تاثیر گذاشتهاند.
عمومیلینک کوتاه :