xtrim

آزمونی عملی برای موتورهای جستجوی بدون خاصیت ایرانی

جهان صنعت نیوز: یک هفته قطع اینترنت در ایران سبب شد تا مشخص شود؛ موتورهای جستجو ایرانی که میلیاردها تومان خرج توسعه آنها شده عملا کاربرد چندانی ندارند.

با قطع اینترنت در ایران طی یک هفته تنها سایت‌هایی در دسترس قرار داشتند که از سرورهایی داخل ایران استفاده می کردند اما مشکل بزرگ آنجا بود که در قطع گوگل، موتور جستجوی کاربردی وجود نداشت تا از میان همین وب سایت‌های در دسترس بتواند جستجوی مفیدی را انجام دهد.

بر اساس آمارهایی که رسانه‌های ایران اعلام کرده اند کاربران ایرانی روزانه ۲۰ میلیون جستجو در گوگل انجام می دهند و به دلیل استفاده از گوگل، بیشتر کاربران در ایران، آدرس دقیق سایت‌های مختلف را بلد نیستند و از موتور جستجو برای این کار استفاده می‌کنند در سال های اخیر دو موتور جستجو ایرانی با نام های یوز و پارسی‌جو معرفی شده بود اما هر دو موتور با وجود سرمایه‌گذاری‌های زیاد چندان کاربردی نیستند.

در این باره سایت تکنولوژی زومیت نوشته است: «اگر برنامه‌نویسی قصد داشت از مشخصات سخت‌افزاری سیستم موردنیاز برای اجرای آخرین نسخه‌ “ویژوال استودیو” باخبر شود، کافی بود عبارت «Visual Studio 2019 System Requirements» را در گوگل جست‌وجو کند. گوگل در کمتر از نیم  ثانیه ۶۱ میلیون و ۸۰۰ هزار نتیجه به کاربر نشان می‌داد که در صدر آن پیش‌نمایشی از مرتبط‌‌‌ترین نتیجه وجود داشت.

این درحالی است که با جست‌وجوی همین عبارت در پارسی‌جو نتایجی به‌نمایش درمی‌آید که هیچ‌کدام از آن‌ها کوچک‌ترین ارتباطی به ویژوال استودیو ندارند. یوز نیز در سراسر اینترنت تنها ۴ نتیجه پیدا می‌کند که نزدیک‌ترین آن‌ها به عبارت جست‌وجو شده، نحوه‌نصب آفیس ۲۰۱۳ و مشخصات لازم برای آفیس ۲۰۱۹ است.»

این کیفیت پایین درحالی است که بنا به‌گفته‌نصرالله جهانگرد، معاون وزیر ارتباطات پیشین، ساخت موتور جست‌وجوی یوز تا سال ۹۳ حدود هفت میلیارد تومان روی دست وزارتخانه خرج گذاشته بود و وزارت ارتباطات قصد داشت ۱۷۰ میلیارد تومان دیگر روی موتورهای جست‌وجوی بومی سرمایه‌گذاری کند. طرح جستجوگرهای بومی از سال ۱۳۹۲ به‌صورت جدی‌تری پیگیری شده اما مورد اقبال مردم قرار نگرفت و این موتورها نیز پیشرفتی به خود ندیدند؛ تا جایی که گفته می‌شود از ۱۲۰۰ سروری که قرار بوده به یکی از موتورهای جستجوگر ایرانی متصل شود، اکنون تنها ۲۰۰ سرور متصل است.

سود و زیان قطع اینترنت برای  شرکت های تکنولوژی در ایران

با قطع اینترنت در ایران و در دسترس بودن شبکه داخلی، بیشتر کسب و کارهای اینترنتی در ایران دچار مشکل شدند و برخی از کسب و کارها هم فرصتی را در بازار بدست آوردند.

در روزهای قطعی اینترنت، فروشگاه‌های آنلاین متعدد، حتی با وجود قرار داشتن سرورها در ایران و در دسترس بودن، کاهش شدید ترافیک را به‌خاطر عدم دسترسی کاربران به موتورهای جست‌وجوی بین‌المللی تجربه کردند.

 یکی از بزرگترین تهدیدها در زمان قطع اینترنت برای سایت‌های ایرانی قطع کامل استفاده ازگوگل آنالایتیکس برای بررسی فعالیت است. این دسترسی به دلیل تحریم آمریکا از یک سال پیش برای کاربران ایرانی محدود شده اما با استفاده از فیلترشکن همچنان در دسترس بود؛ که با قطع اینترنت، کسب و کارهای اینترنتی دیگر هیچ دسترسی به آن نداشتند. این ابزار یکی از هزاران ابزاری است که با قطع اینترنت از دسترس شرکت‌های تکنولوژی در ایران خارج شد.

یکی دیگر از صدمه‌ها به کسب و کارهای اینترنتی، قطع گوگل بود. بسیاری از این فعالیت‌ها مشتریان و مخاطبان خود را از طریق گوگل پیدا می‌کنند و قطع گوگل بزرگ‌ترین زیان را به آنها می‌زد. از طرفی قطع شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام بخش دیگری از کسب و کارهای اینترنتی را که به تولید محتوا می‌پرداختند دچار بحران کرد.

عدم دسترسی به فضای ابری مثل گوگل درایو و دسترسی نداشتن به پست‌های اینترنتی هم برخی کسب و کارها را تا مرز توقف کامل پیش برد.

با وجود اینکه بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی در ایران به دلیل قطع دسترسی به فضای ابری،گوگل ،پست الکترونیک،شبکه‌های اجتماعی و ابزارهای مختلف فضای اینترنت با مشکل شدید و توقف کامل روبرو شدند برخی محدود از کسب و کارها هم از این فضا سود بردند.

به عنوان مثال در نبود دسترسی به “گوگل مپ” و “ویز” کاربران ایرانی مجبور شدند از اپلیکیشن ها مسیر‌یاب ایرانی مانند “بلد یا نشان” استفاده کنند با این وجود برخی سایت‌های تکنولوژی در ایران از خطای بسیار در این سامانه ها خبر داده‌اند.

وب‌سایت Netblocks تخمین زده است رقمی در حدود ۴۲۸ میلیون دلار طی یک هفته به ایران به دلیل قطع اینترنت زیان وارد شده است.

پیشنهاد ویژه
شناسه : 64413
لینک کوتاه :