xtrim
پروسه طولانی ترخیص کالا صدای فعالان اقتصادی را در آورد؛

سد بزرگ گمرک

جهان صنعت| به گفته کسبه بازار در حالی که چندی پیش اقداماتی برای ترخیص سریع کالاها از گمرک انجام می شد اما در حال حاضر همچنان عملیات ترخیص کالا با روندی طولانی و زمانبر مواجه است به طوری که محموله های سفارشی برخی از تولیدکننده ها که چند ماه پیش با دلار ۱۸ هزار تومانی ثبت سفارش شده بود، بعد از چندین ماه معطلی به تازگی ترخیص شده است. از این رو نمی توان منتظر کاهش قیمت کالاها بود چراکه در مواردی چالش ترخیص کالا از گمرک مشکل ساز شده است.

به همین دلیل است که چندی پیش معاون اول رییس جمهور نیز با اشاره به اهمیت جلوگیری از رسوب و انباشت کالا در بنادر، گمرکات و انبارهای متعلق به سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی، بر سازماندهی لازم به منظور تسهیل در روند ترخیص کالا و تامین نیازهای اساسی کشور در مقطع حساس کنونی تاکید کرد.  به گفته اسحاق جهانگیری،  هدف دشمنان ایران از اعمال تحریم، ایجاد اخلال در جریان واردات کالا به کشور است به طوری که آنها می خواهند با ایجاد اختلال در مسیر تجارت خارجی، کشور را در تامین کالاهای مورد نیاز مردم با مشکل روبرو کرده و در نتیجه کشور را با ناآرامی و بی ثباتی مواجه کنند.

در حال حاضر معطل شدن کالاهای وارداتی مربوط به حوزه‌های تولید در گمرک، نگرانی‌هایی ایجاد کرده چراکه می‌تواند روی کل فرایند تولید داخلی اثرگذار باشد. اما با این حال شاهد این هستیم که همچنان مشکلات ترخیص کالا نه از جهت سیاست های دولت بلکه از بابت طولانی بودن پروسه ترخیص کالا در گمرک ادامه دارد. این در حالی است که مدیرکل مرکز واردات گمرک ضمن تاکید بر اینکه ۹۵ درصد کالاهایی که اظهار می‌شوند در کمتر از سه روز از گمرک ترخیص می‌شوند، وعده داد که تا پایان سال و سال آینده روال خروج کالا از گمرک تسهیل می‌شود و با کاهش نرخ دلار نیز مشکلات تخصیص ارز در حال برطرف شدن است.

opal

علی معقولی با بیان اینکه  انباشت کالا نداریم، اظهار کرد: بخشی از کالاها که ثبت سفارش شده و وارد بنادر شده در انتظار تخصیص و تامین ارز است و بخشی دیگر امکان ثبت سفارش ندارند. او با بیان اینکه هیچ مشکلی برای تخصیص و تامین ارز در گمرک برای موارد مربوط به خط تولید که در تامین کالای اساسی مجوزهای مربوطه گرفته شده وجود ندارد، گفت: برای خدمات تولیدی هم مشکلات برطرف شده و هیچ واحد تولیدی نیست که ۷۰ درصد کالا بدون کد رهگیری بانک داده نشود.

معقولی اضافه کرد: برای انتهای سال و سال آینده نیز طرح های جدیدی داریم تا روال خروج کالا از گمرک تسهیل شود که با کاهش نرخ دلار و ارز هم مشکلات تخصیص ارز در حال برطرف شدن است. او با بیان اینکه تلاطمات ارزی و سیاست ها بسیاری از گزینه ها را متغیر کرده است، گفت: افزایش و کاهش نرخ ارز تاثیرات عمیقی می گذارد که سازمان‌ها به همان نسبت باید خود را با شرایط تطبیق دهند. با این حال بالای ۹۵ درصد کالاها زیر سه روز ترخیص می شود و مشکلات در حال برطرف شدن است.

بعضی اجناس تازه ترخیص شده اند

این گفته ها در حالی است که رئیس اتحادیه فروشندگان چرم طبیعی و مصنوعی و لوازم کفش به «جهان صنعت» گفت: با اینکه طی ماه های اخیر برای پیوستن به  پنجره واحد تجارت فرامرزی و تسهیل در ترخیص کالاها  قدم های خوبی برداشته شده بود اما واقعیت این است که با اعمال تحریم ها و همچنین سیاست های متعدد دولت در اوایل سال جاری، شاهد رسوب کالا در گمرک هستیم.

سعید حیاتی اظهارکرد: بسیاری از تولیدکنندگان که طی ماه های اخیر برای نخوابیدن کسب و کار خود به خرید مواد اولیه با دلار ۱۸ هزار تومانی اقدام کرده بودند، یکی دو روزی می شود که اجناس خود را از گمرک تحویل گرفته اند و یا اینکه برخی از کالاهای ثبت سفارش شده هنوز از گمرک ترخیص نشده است. این در حالی است که مردم توقع دارند با کاهش نرخ ارز، قیمت کالاها در بازار نیز پایین بیاید در حالی که به دلیل مشکلات موجود بر سر ترخیص کالا، مواد اولیه ثبت سفارش شده با نرخ بالای دلار، تازه ترخیص شده است.

وی با بیان اینکه پروسه ترخیص کالا در گمرک از ۴۵ روز تا ۶ ماه طول می کشد، گفت: این در حالی است که مواد اولیه کشورهای خارجی برای صادرات نیز آماده نیست و زمان می برد تا حاضر شود. از این رو پروسه تهیه مواد اولیه با توجه به سیاست های جدید دولت، امری دشوار است که بازاری ها و مردم را با مشکل مواجه کرده است. همچنین سامانه نیما نیز در این زمینه کار را مشکل کرده است. با این حال گمرک بر این باور است که کالاها در سه روز ترخیص می شوند.

رسوب ۱۴۰ هزار کانتینر

همچنین معاون فنی و خدمات بازرگانی اتاق بازرگانی ایران در این خصوص گفت: مدیرکل گمرک معتقد است که زمان ترخیص کالا  در گمرک نسبت به ماههای گذشته بهتر شده، اما از منظر تنظیم بازار، زنجیره تولید و توزیع، تامین مواد اولیه کماکان شرایط با مشکل مواجه است. به گفته مظفر علیخانی، برابر آمار تنها در بندر شهید رجایی ۱۴۰ هزار کانتینر رسوب داریم که این رسوب ما را در تنظیم بازار و تامین کالاهای مصرفی و اساسی با مشکل مواجه می کند. همچنین در تامین مواد مورد نیاز خط تولید مشکل آفرین است که به همین نسبت تولید کالا در داخل و فرایند صادرات با مشکلات بیشتر  مواجه می شود.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانصنعت و معدن
شناسه : 6498
لینک کوتاه :