زندگی در کورههای آجر پزی غیرفعال
جهان صنعت نیوز| مهدی رمضانیفر درباره کورههای آجرپزی ناحیه ۳ منطقه ۱۹ و سکونت در آنها گفت: نقطه انتهایی شهر تهران اینجاست. این ناحیه ۳۱ کوره آجرپزی دارد که در گذشته فعال بودند، اما اکنون تعطیل و متروکه شدهاند. افرادی که قبلا در این کورهها کار میکردند، هنوز ساکن هستند و در این مناطق زاد و ولد کردهاند و به همین دلیل کودکان آنان نیز در همین کورههای آجرپزی بزرگ میشوند. زندگی این افراد سبب شده از بعضی شهرستانهای اطراف یا افغانستان نیز به این مکانها مهاجرت کنند و مکانی آسیبپذیر تحت عنوان کورههای خلازیر به وجود آید.
وی خاطرنشان کرد: بالای ۲۰۰ خانوار در کورههای آجرپزی زندگی میکنند که هریک چند فرزند دارند. از ۳۱ کورهای که در ناحیه ۳ وجود دارند، حدود ۳ کوره تبدیل به مجتمعهای مسکونی شدهاند و ۲۸ کوره همچنان متروکه هستند.
مهدی رمضانیفر در پاسخ به این سوال که چرا کورهها غیرفعال شدهاند، گفت: یکی از مسائلی که سبب غیرفعال شدن این کورهها شد، بحث آلودگی محیط زیستی بود. همچنین پس از اینکه تولید سفال به وجود آمد، کمتر از آجر استفاده شد. و در واقع با وجود سفال، آجرسازیها تعطیل شد. ساکنان و شاغلان در کورههای آجرپزی کار خود را تغییر دادند. یک دسته از آنان دستفروش شدند و یک دسته در حال جمعآوری مواد بازیافتی هستند. پیش از این زنان این خانوادهها هم کار میکردند، اما اکنون خانهدار هستند و فرزندان این خانوادهها نیز کار نمیکنند.
شهردار ناحیه ۳ منطقه ۱۹ اضافه کرد: یک دسته از انجیاوها به این ناحیه میآیند و میان کورههای آجرپزی کالا و غذا توزیع میکنند. این اقلام به بعضی از خانوادهها میرسد و به برخی نمیرسد. توزیع اقلام از سوی انجیاوها عادلانه نیست. وقتی ماشین توزیع اقلام وارد محل میشود، خانوادهها حملهور میشوند و هرکس بتواند بیشتر دریافت میکند و در نتیجه برخی از افراد بهره کمتری از اقلام توزیعی میبرند.
رمضانیفر با بیان اینکه ما چند روز پیش تصادف شدیدی در منطقه داشتیم، گفت: یک ماشین خاور با یکی از زنان حین تلاش برای دریافت اقلام توزیعی و در حالی که میخواست از عرض خیابان رد شود، تصادف کرد و قلم پایش را خرد کرد. البته این شخص زنده ماند. ما به انجیاوها اعلام کردهایم که اگر میخواهند کمکی به مردم کنند، از طریق شهرداری یا سازمان خدمات اجتماعی اقدام کنند که این توزیع اقلام به صورت سازماندهیشدهتر اتفاق بیفتد.
وی در پاسخ به این سوال که شهرداری چه کارهایی برای ساکنان کورههای آجرپزی انجام داده است، بیان کرد: در گذشته این مردم حتی آب آشامیدنی یا دسترسی به وسایل گرمایشی نداشتند. به این کورهها نمیتوان لولههای گاز کشید؛ چراکه اداره گاز ضوابط خاص خودش را دارد و برای لولهکشی گاز لازم است خانهها دارای پایان کار شهرداری و تایید مهندس ناظر باشند اما این کورهها برای حدود ۹۰ سال پیش است و نمیتوانند به این ضوابط عمل کنند.
رمضانیفر ادامه داد: با شرکت نفت هماهنگ کردهایم تا نفت این خانهها به موقع بیاید. همچنین این خانوادهها از کپسول گاز استفاده میکنند و هماهنگ کردهایم تا کپسولهای گاز در محل تحویل داده شوند.
شهردار ناحیه ۳ منطقه ۱۹ یادآوری کرد: سازمان آب برای یک سری از حفاریها در این منطقه نیاز به مجوزهای شهرداری داشت که ما در این راستا با این سازمان همکاری کردیم. برای بعضی از کورهها لولههای آب کشیده شد. برای آن دسته از کورهها که لولهکشی آب انجام نشده است، سازمان آب با تانکر آب آشامیدنی میآورد که مجبور نباشند آب چاه استفاده کنند. البته سازمان آب همچنان درحال کار در این ناحیه است و آمار دقیق از کورههایی که لولهکشی آب در آنها انجام شده نداریم.
وی تاکید کرد: تنها ناحیهای که در سطح تهران کوره آجرپزی دارد، ناحیه ۳ منطقه ۱۹ است. ناحیه ۴ از لحاظ مهاجرتپذیری بدتر است و ساختوسازهای غیرمجاز زیادی در آن انجام شده است، اما این ناحیه کوره آجرپزی ندارد. از آنجاکه ناحیه ۴ حریم شهر تهران محسوب میشود، تجمع و مهاجرت در آن ناحیه بیشتر است.در شمسآباد نیز تعدادی کوره آجرپزی وجود داشته که ظاهرا جمعآوری شده است. اکنون هیچ کوره فعالی در سطح تهران نداریم و وقتی میگویند به بچههای کورهپزی کمک کنید، منظور بچههای همین خانوادههایی هستند که در کورههای غیرفعال سکونت دارند.
رمضانیفر افزود: اکنون سازمان نوسازی شهر تهران برای نوسازی بافت فرسوده ناحیه ۳ منطقه ۱۹ ورود کرده و یک سری برنامههای تسهیلگری گذاشته که در راستای آن مجوز ساخت و ساز میدهد. این ناحیه حدودا تا سال ۹۱ حریم شهر تهران بوده و از سال ۹۱ بافت شهری شده است. به همین دلیل کدهای نوسازی برخی از نقاط آن باز شده و مجوز ساخت و ساز داده میشود. برای نقاطی هم که کدهای آن باز نشده نیز پیگیری در حال انجام است. یک سری از زمینهای این ناحیه مثل کورههای ضلع جنوبی خیابان شقایق ذخیره زمین شهر تهران محسوب میشوند. برای مواردی که در طرح تفصیلی از پهنه فضای سبز و خدماتی خارج شده، برای ساخت و ساز پروانه میدهند. سازمان نوسازی با هماهنگی بنیاد مسکن برای بافتهای فرسوده و پروانه ساخت و ساز آنها امتیازاتی قائل شده و برخی از نقاط پروانه رایگان دریافت میکنند. البته این به طرح تفصیلی بستگی دارد.
وی در پاسخ به این سوال که شهرداری به جز هماهنگی برای آب و گاز کورههای آجرپزی و پروانه ساخت و ساز برای بافتهای فرسوده چه فعالیتهای دیگری انجام میدهد؟ گفت: تنها فعالیتهایی که از دست ما برمیآمده، همین است اما به تمام نهادها اعلام کردهایم که برای رسیدگی به کورههای آجرپزی ورود کنند و شهرداری هرجا بتواند کمکی کند، دریغ نمیکند.
اخبار برگزیدهلینک کوتاه :