xtrim
واكنش كارشناسان به تاخير در اعلام سازوكار پيشنهادي ويژه اروپا؛

آینده مبهم تجارت خارجی

جهان صنعت نیوز| از این رو تاخیر اروپا در ارائه این سازوکار مالی صدای فعالان اقتصادی را در آورده به طوری که برخی از آنها از پشت پا زدن اروپا به وعده‌های خود خبر می‌دهند‌. این در حالی است که برخی دیگر از کارشناسان بر این عقیده هستند که اعمال چنین سازوکاری موضوع جدیدی است که موانع زیادی برای به سرانجام رساندن آن وجود دارد‌. از این رو پروسه‌ای زمانبر است‌. با این حال به نظر می‌رسد که بعد از تعطیلات سال نو میلادی و در نیمه ژانویه، این سازوکار اعلام خواهد شد‌. نکته قابل توجه در این میان آن است که به گفته فعالان اتاق بازرگانی، قبل از اجرایی شدن مکانیسم مالی اروپایی برخی شرکت‌ها تماس‌هایی با ایران برقرار کردند و برای حضور خود برنامه‌ریزی‌هایی انجام داده‌اند‌. بنابراین با راه‌اندازی این مکانیسم، پیشرفت محسوسی در تجارت خارجی ایران به وجود خواهد آمد‌ اگرچه هنوز آینده تجارت خارجی کشور مبهم است.

تماس شرکت‌های اروپایی برای حضور در ایران

با این حال معاون امور بین‌الملل اتاق بازرگانی در خصوص زمان اجرایی شدن این مکانیسم گفت: قاعدتا پس از پایان تعطیلات سال نو میلادی این مکانیسم اجرا خواهد شد اما جزئیات آن هنوز مشخص نیست‌.

محمدرضا بختیاری گفت: قبل از اجرایی شدن مکانیسم مالی اروپایی برخی شرکت‌ها تماس‌هایی با ایران برقرار کردند و برای حضور خود برنامه‌ریزی‌هایی انجام داده‌اند‌. بنابراین به عقیده من، با راه‌اندازی این مکانیسم شاهد پیشرفت محسوسی در تجارت خارجی ایران خواهیم بود‌.

وی اظهار کرد: واقعیت این است که از زمان ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا و تهدید ایران برای خروج از برجام، این موضوع تاحدود زیادی در طرف‌های تجاری ما اثرگذار بوده و ما نمی‌توانیم منکر این اثرات باشیم‌. البته در برخی از کشورها این تاثیرات بیشتر و در برخی دیگر کمتر بود‌.

 معاون امور بین‌الملل اتاق بازرگانی به ایلنا گفت: بعد از تهدیدهای ترامپ و اعمال تحریم‌های یکجانبه، کشورهای دیگر فکر می‌کردند که با اعمال این تحریم‌ها اقتصاد ایران فلج می‌شود اما در واقعیت این اتفاق صورت نگرفت و حتی برای خود ما نیز تا اندازه‌ای این ترس وجود داشت اما خودمان نیز از عدم کارایی این تحریم‌ها غافلگیر شدیم‌.

 وی در مورد اجرای مکانیسم مالی اروپا اظهار کرد: این موضوع قاعدتا شکست بزرگی علیه تحریم‌های آمریکا خواهد بود‌. وی در خصوص حضور شرکت‌های کوچک و متوسط اروپایی و همکاری آنها با ایران گفت: در صورت عملیاتی شدن spv شرکت‌های اروپایی که علاقه‌مندی زیادی برای همکاری با ایران دارند حضور فعال‌تری خواهند داشت‌. بختیاری گفت: این شرکت‌ها ستون فقرات اقتصاد کشورهای اصلی اروپایی محسوب می‌شود و حتی اطلاعاتی که به ما رسیده این است که قبل از اجرایی شدن مکانیسم مالی این شرکت‌ها تماس‌هایی با ایران برقرار کردند و برای حضور خود برنامه‌ریزی‌هایی انجام داده‌اند‌.

راه‌اندازی کانال مالی تا نیمه ژانویه

رییس اتاق مشترک ایران و سوییس نیز در این رابطه اعلام کرد که کانال مالی سوییس برای ارتباط با ایران تا نیمه ژانویه راه‌اندازی می‌شود‌.  شریف نظام مافی اظهار کرد:۶۰ درصد از واردات ایران در دو صنعت غذا و دارو از کشور سوییس است و راه‌اندازی کانال مالی مجزا از اتحادیه اروپا که مستقیما از طرف دولت این کشور پیگیری می‌شود، نشان می‌دهد که سوییس برای حفظ روابط تجاری خود با ایران تا چه اندازه مصمم است‌.

رییس اتاق مشترک ایران و سوییس با اشاره به تلاش‌های صورت گرفته از طرف دولت سوییس به‌منظور ایجاد یک کانال مالی برای ادامه صادرات غذا و دارو به ایران گفت: دولت سوییس طی مذاکره با طرف‌ آمریکایی در نظر دارد هرچه سریع‌تر کانال مالی ویژه صادرات موادغذایی و دارو به ایران را راه‌اندازی کند‌.

وی با بیان اینکه مذاکره برای راه‌اندازی این کانال مالی از مدت‌ها پیش در جریان بوده است، اظهار کرد: به نظر می‌رسد این کانال تا نیمه ژانویه سال جدید میلادی یعنی سه هفته دیگر راه‌اندازی شود تا تجار ایرانی بتوانند به‌صورت قانونی در دو صنعت غذا و دارو به کار خود با طرف‌های سوییسی ادامه دهند‌.

نقش سوییس در دو حوزه غذا و دارو

به اعتقاد نظام مافی، در شرایط تحریم‌ها سوییس نقش حیاتی برای ایران در دو حوزه غذا و دارو ایفا خواهد کرد‌. وی تاکید کرد که هدف از راه‌اندازی این سازوکار ویژه مالی میان ایران و سوییس بیشتر معطوف به آینده است‌. وی گفت: در حال حاضر صنعت دارویی کشور مشکل حادی ندارد اما پیش‌بینی می‌شود که با توجه به منابع دارویی فعلی، این صنعت در آینده با مشکل مواجه شود‌. علاوه بر این باید روشن کنیم که وقتی صحبت از تامین دارو در کشور می‌شود، بحث کیفیت هم مطرح است‌. در حال حاضر به دلیل مشکلات موجود ناشی از اعمال تحریم‌ها و واردات دارو شاهدیم که داروهای هندی جایگزین داروهای با کیفیت سوییسی در بازار شده‌اند که چون پزشکان از تاثیرات جانبی آنها مطمئن نیستند از تجویز آنها خوددداری می‌کنند‌.

نظام مافی افزود: اینکه شرکت‌ها به‌خصوص شرکت‌های بزرگ و چندملیتی سوییس که مخاطب اصلی راه‌اندازی این کانال هستند، بخواهند از کانال مالی جدید استفاده کنند یا نه کاملا بستگی به این موضوع دارد که آنها ریسک فعالیت با ایران را چطور ارزیابی می‌کنند‌. علاوه بر این نباید تصور کنیم که با راه‌اندازی این کانال همه مشکلات حل خواهد شد‌.

وی ادامه داد: پس از آغاز دور دوم تحریم‌های آمریکا علیه ایران شاهدیم که حتی شرکت‌های کوچک و متوسط سوییسی برای تداوم فعالیت‌های خود در ایران، چندان تمایلی ندارند‌. نظام مافی تاکید کرد: وقتی نقل‌وانتقال مالی در این شرایط دچار مشکل است، بنابراین چندان فرقی نمی‌کند که شرکت‌های طرف همکار با ایران کوچک باشند یا بزرگ و چندملیتی‌. از طرفی آنچه در حال حاضر حاکم بر شرکت‌های اروپایی و سوییسی است و مانع از تداوم فعالیت‌ها می‌شود، ترس از محدودیت‌هاست‌. به همین دلیل معتقدم که راه‌حل این مشکل تنها اقتصادی نیست، بلکه نیازمند راهکار سیاسی هم هستیم‌.

تاخیر کاملا با هدف

به اعتقاد رییس اتاق مشترک ایران و سوییس، اگر دولت سوییس قوانین لازم مرتبط با راه‌اندازی این کانال مالی را ایجاد و مجوزهای لازم را برای فعالیت شرکت‌ها در این چارچوب صادر کند تا از لحاظ حقوقی شرکت‌ها دچار مشکل نشوند، آنها هم به استفاده از این کانال مالی ترغیب خواهند شد‌.

وی همچنین در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به تاخیر اتحادیه اروپا در راه‌اندازی سازوکار ویژه مالی با ایران (SPV) افزود: اول‌ از همه باید در نظر بگیریم که این تاخیر کاملا با هدف انجام‌شده است زیرا اروپا درصدد راه‌‎اندازی موسسه مالی است که تا پیش‌ از این وجود نداشته است‌. تجربه راه‌اندازی SPV و این تصمیم که دلار از مبادلات اقتصادی حذف شود هم برای ایران و هم اتحادیه اروپا کاملا جدید است‌. از طرف دیگر اجرایی شدن این موضوع به‌سادگی نخواهد بود؛ اما قدم مثبتی است که در صورت موفقیت می‌تواند به صورت فراگیر در سایر کشورها نیز اجرا شود‌.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانصنعت و معدن
شناسه : 6794
لینک کوتاه :