xtrim

دلیل اصلی دانشگاه رفتن

جهان صنعت نیوز|محمود خاقانی*:دکتر مجتبی شریعتی نیاسر روز دوشنبه سوم دی در مراسم تجلیل از دانشجویان ممتاز دانشگاه علم و صنعت  گفته که در حال حاضر ۱۰۰ هزار دانشجوی دکتری درایران مشغول به تحصیل هستند. وی که سمت  معاون آموزشی وزیر علوم را عهده دار است، همچنین گفته است که  ۲۰ هزار دانش آموخته دکتری در ایران بیکار هستند و تنها چهار هزار نفر از این دانشجویان جذب دانشگاه شده‌اند.

در روز ۲۲ آذرماه امسال آقای یدالله مهرعلیزاده٬ قائم مقام معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع انسانی استانداری خوزستان نیز اعلام کرده بود که «حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد جمعیت بیکار سه و نیم  میلیونی  در ایران ، از قشر دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها هستند.

بر اساس گزارش مرکز آمار٬ بیشترین جمعیت «شاغل» ایران با پنج میلیون و ۳۸ هزار نفر٬ «دارای مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی» هستند. همچنین در بین جمعیت شاغل در ایران، فارغ‌التحصیلان مقطع لیسانس بیش از سه میلیون و ۱۲۳ هزار و ۹۰۰ نفر از تعداد شاغلان را به خود اختصاص داد‌ه‌اند.

یک میلیون و هفت هزار و ۹۰۰ نفر نیز دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس یا دکترای حرفه‌ای هستند. افراد دارای مدرک دکترای تخصصی که ۱۰۰ هزار و ۷۰۴ نفر از جمعیت شاغل را در بر می‌گیرند با بیکاری کمتری مواجه هستند. براساس آمار‌های سال ۱۳۹۵ که در اردیبهشت‌ماه سال ۹۷ منتشر شد نرخ بیکاری در میان باسواد‌ها در ایران برابر با سیزده و یک دهم  درصد و افراد بی‌سواد چهار و شش دهم  درصد بوده است.

بررسی آمارها نشان می دهد که «گسترش نظام آموزش عالی در کشور نه تنها نتوانست موجب بهبود بازار کار کشور شود بلکه بیکاری را در کشور به تعویق انداخته» است. به این معنی که وقتی جوانان شغل و کاری پیدا نمی کنند دوباره به دانشگاه میروند و در مقطع بالاتری تحصیل می کنند. درهمین حال بر اساس این آمار‌ها، نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی حدود ۳۴ درصد بوده که بخش مهمی از این جمعیت را زنان به خود اختصاص می‌دهند.

نکته قابل توجه اینکه بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد فارغ التحصیلان رشته بهداشت و درمان با هفت و نه دهم درصد کمترین میزان بیکاری وفارغ التحصیلان رشته محیط زیست با چهل ونه و یک دهم  درصد بیشترین میزان بیکاری در کشور را دارد.

به گفته برخی از کارشناسان درکنار مشکلات اقتصادی کنونی باید این واقعیت را پذیرفت که فارغ التحصیلان دانشگاهی در ایران بیشتر دارای مدرک هستند تا کارائی تخصصی و درطول تحصیل هم نیاموخته اند که چگونه می توانند کار آفرین باشند و از آموخته های شان بهره برداری کنند.

مشکل دیگری که جوانان درایران با آن مواجه اند این واقعیت است که دوست دارند نابرده رنج صاحب گنج شوند و حاضر نیستند که با دست مزد های پائین کار را شروع کنند. از سوی دیگر از تبعیض و پارتی بازی های مرتبط با استخدام در بخش های دولتی ، قضائی و نظیر آنها افسرده و دچار بی اعتمادی به بخش های حکومتی هستند.

*کارشناس اقتصاد انرژی

اقتصاد کلانیادداشت
شناسه : 6866
لینک کوتاه :