ads
xtrim

تکرار آتش‌سوزی بیخ گوش پلاسکو

جهان صنعت نیوز: هنوز به ۳۰ دی ماه، سومین سالگرد آتش گرفتن حادثه ساختمان پلاسکو نرسیده‌ایم که صبح امروز خبر رسید ضلع شرقی پلاسکوی قدیم دچار آتش سوزی گسترده شده است. حادثه‌ای که در طبقه بالایی این ساختمان که بیش از ۱۰۰۰ متر وسعت داشت اتفاق افتاد و در آن چندین باب مغازه دچار اتش سوزی شدند و در آخر آتشنشانان آتش را خاموش کردند.

آنطور که جلال ملکی سخنگوی آتش نشانی گفته، وسعت آتش سوزی حدود ۲۵۰متر بوده است. او در گفت‌وگو با خبرآنلاین دلیل تلفات جانی نداشتن این آتش سوزی را ساعت این حادثه می داند و می گوید شانس آوردیم که این آتش سوزی در صبح زود اتفاق افتاد و کسی فوت نکرد.

کمبود سیستم ایمنی، بلای جان پاساژهای قدیمی

ملکی با بیان اینکه شعله های این آتش سوزی بسیار مهیب و وضعیت بحرانی بود، می گوید: اگر این حادثه ساعت ۱۰ یا ۱۱ صبح اتفاق می افتاد، وضع خیلی بدتر می شد. هرچند آنجا مثل پاساژهایی نیست که ۱۰۰ یا ۲۰۰ مغازه داشته باشد و مثل پلاسکو نبود، اما این دلیل نمی شود که به این حادثه کم اهمیتی کنیم. خوشبختانه همکاران آتشنشان به موقع به محل رسیده بودند و آتش را خاموش کرده بودند.

او ادامه می دهد: ناایمنی هایی در این حادثه وجود داشت. من خودم قبلا از این ساختمان بازدید نکرده بودم اما از مهمترین ناایمنی هایی که در چنین ساختمان هایی وجود دارد، سیم کشی های برق است. همچنین استفاده از وسایل گرمایشی در چنین مکان هایی امکان آتش سوزی را افزایش می دهد. بسیاری از کسبه این محل معترض بودند که چرا به ما گاز داده نمی شود و ما مجبوریم از برق استفاده کنیم. همین صبحت ها در زمان حادثه پلاسکو هم مطرح بود. وقتی از وسایل گرمایشی برقی استفاده شود، فشار به مرکز وارد می شود و می تواند باعث آتش سوزی شود.

ملکی با بیان اینکه چیدمان غلط یکی دیگر از ناایمنی ها در چنین پاساژهایی است، می گوید: بعضی از کسبه ها می گفتند که آتش به زیر شیروانی مغازه ها رسیده بوده است. چون شیروانی های قدیمی ستون های چوبی دارد یک آتش سوزی کوچک باعث حریق گسترده در این محل ها می شود. مغازه داران قسمت زیرشیروانی را هم از جنس پر می کنند و همین موضوع باعث گستردگی آتش سوزی می شود و از کنترل خارج می شود.

او ادامه می دهد: در بسیاری از پاساژها مثل همین ضلع شرقی پلاسکو، نه سیستم اطفای حریقی وجود دارد و نه حتی یک شلنگ آب هست که بشود آتش را خاموش کرد. الان هم درایم به سمت شب عید می رویم و خیلی از تولیدکننده ها شیفت شب برای کارگرانشان می گذارند. متاسفانه بعضی هایشان هم درها را قفل می کنند و می روند و ممکن است کارگری هنگام کار خواب آلود شود و آتش سوزی شود و نتواند بیرون بیاید. بنابراین صاحبان مغازه ها باید خودشان حواسشان به ایمنی مغازه هایشان باشد تا جلوی این حوادث گرفته شود.

داستان پلاسکوی جدید به کجا رسید؟

هرچند آتش سوزی صبح امروز تلفات جانی نداشت اما احتمال تکرار این نوع حوادث در بسیاری از ساختمان های شبیه به پلاسکو در تهران وجود دارد. آنطور که زهرا صدراعظم نوری، رئیس کمیسیون سلامت شورای اسلامی شهر تهران سال پیش اعلام کرد، ۲۲ هزار ساختمان نا ایمن در شهر تهران شناسایی شده که از این تعداد ساختمان تنها ۳۰ ساختمان ایمنی سازی شده است.

هشداری که بعد از حادثه پلاسکو بارها تکرار شده است؛ حادثه ای که در آن ساختمان پلاسکو بعد از آتش سوزی به طور کامل فروریخت و ۱۶ آتشنشان درحال اطفای حریق، زیر آوارها ماندند و فوت کردند. 

حالا درحالی به سومین سال حادثه پلاسکو نزدیک می شویم که همچنان تکلیف ساخت ساختمان پلاسکوی جدید معلوم نیست. ماه پیش بود که علی محمد سعادتی، شهردار منطقه ۱۲ از  توقف ساخت پلاسکو خبر داد و با بیان اینکه از اردیبهشت ماه سال جاری بارها به مسئولان بنیاد مستضعفان هشدار داده و در جلسات متعدد از آنها خواستیم که نقشه‌های ساختمان جدید پلاسکو را به شهرداری ارائه کنند، گفت: با اینکه تا امروز با آنها مساعدت کردیم اما آنها تا زمان انجام این مصاحبه نقشه‌ای به ما ارائه نکردند.

شهردار منطقه ۱۲ افزود: با وجود تمامی مساعدت‌های لازم مسئولان بنیاد به عنوان مالک اصلی ساختمان پلاسکو همراهی لازم را نداشتند. ما اجازه دادیم در راستای استحکام بخشی به گود ایجاد شده در پی تخریب ساختمان قدیم پلاسکو نسبت به عدم ایجاد خطر برای خیابان جمهوری و ساختمان‌های مجاور اقدام کنند اما آنها هنوز هم نقشه‌ها را ارائه نکردند.

بعد از این اظهارنظر بود که حناچی شهردار تهران هم به این موضوع واکنش نشان داد و درباره علت توقف پروژه ساخت و بازسازی ساختمان پلاسکو گفت: پلاسکو تا همین امروز نیز با همکاری شهرداری تهران به کار خود ادامه داده هر ساختمانی پیش از ساخت باید پروانه ساخت بگیرد. بحث‌های شهرسازی در ساخت پلاسکو حل شده و هزینه‌های مربوط به آن نیز طبق توافقات میان شهرداری تهران و بنیاد مستضعفان بوده است. اما مسئولین بنیاد به یک مصوبه استانداری تهران اشاره می‌کنند که البته چنین مصوبه‌ای نمی‌توند فراتر از قانون عمل کند زیرا قانون شهرداری را موظف کرده در مقابل صدور پروانه ساخت عوارض بگیرند. اما چگونگی محاسبه این عوارض‌ها باید در چارچوب قانون صورت بگیرد و در حساب‌های فیمابین شهرداری تهران و بنیاد مستضعفان قابل تهاتر باشد.

این اظهارات درحالی بیان می شود که عبدالرضا گلپایگانی معاون معماری وشهرسازی شهردار تهران امروز اعلام کرده ابهامات میان شهرداری و بنیاد مستضعفان درخصوص ساختمان پلاسکو برطرف شده است.

اخبار برگزیده
شناسه : 70071
لینک کوتاه :
ads