xtrim

معاملات دولتی در تانزانیا و اتیوپی از ایران شفاف‌تر است

به گزارش جهان صنعت نیوز به نقل از ایسنا: محمدحسین ملک نژاد – کارشناس شفافیت اقتصادی – در خصوص شفافیت در معاملات دولتی، تصریح کرد: معاملات دولتی در ایران شفافیت کمی دارند. به عنوان مثال فردی با استفاده از روابط اقدام به تاسیس شرکت پیمانکاری کرده و بلافاصله با وزارت نفت قرارداد منعقد کرده است؛ به گونه ای که این شرکت وجود خارجی ندارد و فقط روی کاغذ بوده است.

وی ادامه داد: این اتفاق به این دلیل رخ داده که دستگاه ‌ا الزامی به ثبت دقیق قراردادهای خود در سامانه اطلاعات قراردادهای کشور ندارند. به همین دلیلی از ۸۰ هزار قرارداد ثبت شده در این سامانه ۱۶ هزار قرارداد آن خطا دارد.

ملک نژاد که در برنامه پایش حاضر شده بود، گفت: پایگاه اطلاعات قراردادهای کشور در سال ۱۳۹۵ ایجاد شد و مسئول آن سازمان برنامه و بودجه است. اما قراردادهای ثبتی در آن درست نیست. این سازمان پایگاه دیگری نیز به به نام سامانه اطلاع‌رسانی جامع قراردادهای بخش عمومی کشور دارد که آن نیز به درستی کار نمی‌کند. آخرین قرارداد ثبت شده در این سامانه مربوط به سال گذشته بوده است.

این کارشناس شفافیت تصریح کرد: سامانه دیگر مربوط به تدارکات الکترونیک دولت است که روی آن میلیاردها تومان معامله انجام می شود. در این سامانه با آنکه قرارداها ذکر شده اما طرفین قراردادها و جزئیات آن مخفی است.

او ادامه داد: شفافیت اطلاعات قراردادهای دولتی در ایران شوخی است. رتبه جهانی کشور ما در این خصوص، رتبه آخر در بین ۱۲۲ کشور است. یعنی از نظر شفافیت در معاملات دولتی هیچ کاری انجام نشده، این درحالی است که کشورهایی نظیر تانزانیا، اتیوپی، تایلند در این زمینه از ما پیشی گرفته اند.

ملک نژاد تاکید کرد: یکی از بهترین راه‌ها برای کاهش کسری بودجه، شفافیت است. در این زمینه اکراین خود نمونه موفقی از شفافیت در معاملات دولتی است که باعث صرفه جویی آنها شده است. اکراین با شفافیت در معاملات خود توانست ۴.۲ میلیون دلار در روز توانست صرفه جویی بودجه ای داشته باشد.

وی در پایان گفت: شفافیت در بودجه و معاملات دولتی می تواند رتبه ایران در جهان در این زمینه را کاهش دهد. سامانه تدارکات الکترونیکی دولت یکی از بهترین سامانه‌ها است که همه مناقصات و مزایدات دولتی در آن ثبت می شود. اما بخش شفاف سازی معاملات آن باید شفاف شود. سازمان برنامه و بودجه باید سامامانه را جدی بگیرند. البته سامانه تدارکات مربوط به وارت صنعت است که جای امیدواری دارد که سامانه تدارکات به نتیجه برسد.

 

اقتصاد کلان
شناسه : 72680
لینک کوتاه :