اعتراض پروانه سلحشوری به گسترش شکاف جنسیتی در ایران
به گزارش جهان صنعت نیوز به نقل از ایلنا: عضو فراکسیون زنان مجلس میگوید مطابق آمار بینالمللی ایران به لحاظ شکاف جنسیتی یکی از کشورهای آخر فهرست است. بر پایه این آمار ایران به لحاظ برابری جنسیتی در میان ۱۹ کشور خاورمیانه در جایگاه شانزدهم قرار دارد.
پروانه سلحشوری در جریان سوال از منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفته به رغم وعدههای دولت حسن روحانی، در سالهای اخیر در زمینه ارتقاء وضعیت زنان کاری انجام نشده و اگر به وزیر اجازه بهکارگیری زنان داده نمیشود باید این موضوع را اعلام کند.
نماینده تهران و عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی دوشنبه دوم دیماه ابراز تاسف کرد که در زمینه حضور زنان در وزارت علوم “آمار ناقص و مخدوشی” منتشر میشود.
او میگوید به نحوه استفاده از زنان در وزارت علوم انتقادهای زیادی وجود دارد و به عنوان مثال “موسسه فناوریهای نوین سبزوار که دانشگاهی زنانه است با مدیریت یک آقا اداره میشود و یا مدیر دانشگاه الزهرا نیز یک آقا است”.
سلحشوری با اشاره به اختلاف آمار سازمان امور استخدامی و وزارت علوم در مورد حضور زنان گفت: «آمارهای متفاوتی نظیر پنج هزار و ۸۰۰ و یا ۱۲ هزار نفر از حضور زنان در هیئت علمی دانشگاهها ارائه میشود که بر اساس بررسی ما آمار واقعی حدود پنج هزار و ۷۰۰ نفر است.»
عضو فراکسیون زنان با انتقاد از عملی نشدن توصیه رئیس جمهوری برای استفاده از زنان در معاونتهای وزارتخانهها و پستهای ارشد مدیریتی افزود: «در حال حاضر به صورت کلی شش نفر زن مسئول در وزارت علوم حضور دارد که این وضعیت فاجعهبار است.»
نابرابری جنسیتی در ایران به رغم وعدههای انتخاباتی حسن روحانی در سالهای ۹۲ و ۹۶ همچنان بسیار گسترده است و آمار نهادهای بینالمللی نیز این مسئله را تائید میکند.
پروانه سلحشوری ضمن یادآوری گزارشهای مربوط به شاخص شکاف جنسیتی در سال ۲۰۱۹ تاکید کرد که این شاخصها نشان میدهد که ارتقاء جایگاه زنان در دوران ریاست جمهوری روحانی نیز انجام نشده است.
نماینده تهران در مجلس گفت: «آمار بینالمللی ایران را جزو پنج کشور پایانی قرار میدهد به این معنا که فاصله عدالت جنسیتی میان مردان و زنان در ایران هم ردیف کشورهای عقب افتاده دنیا است.»
بر پایه تازهترین گزارش مجمع جهانی اقتصاد از شاخصهای بینالمللی شکاف جنسیتی که یک هفته پیش منتشر شد، ایران از این لحاظ در میان ۱۵۳ کشور بررسی شده در جایگاه ۱۴۸ قرار دارد.
ایران در میان کشورهای خاورمیانه نیز از وضعیت خوبی برخوردار نیست و در میان ۱۹ کشور در رتبه ۱۶ قرار میگیرد. اسرائیل در سطح جهان در جایگاه ۶۴ و در خاورمیانه به لحاظ شاخصهای جنسیتی در صدر کشورها قرار گرفته است.
در این گزارش ایران از لحاظ برابری جنسیتی در حوزه آموزشی در رتبه ۱۱۸ قرار دارد که ظاهرا علت اصلی آن حضور چشمگیر زنان ایرانی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی است.
استفاده از وزیران زن در کابینه و حضور زنان در مجلس از دیگر شاخصهایی است که در آن جمهوری اسلامی در قیاس با کشورهای عربی منطقه نیز در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.
دو سال پیش و هنگامی که حسن روحانی، به رغم وعدهها در کابینه پیشنهادی دولت دوازدهم از هیچ زنی استفاده نکرد، شیخ محمد بن راشد، نخست وزیر امارات متحده عربی، ۳۱ عضو کابینهی جدید خود را معرفی کرد که شامل ۹ زن میشدند. در دولت قبلی امارات هشت زن عضو کابینه بودند.
حضور زنان در پارلمانهای کشورهایی نظیر عربستان و امارات نیز با ایران قابل قیاس نیست. در عربستان تقریبا یک چهارم کرسیهای پارلمانی در اختیار زنان قرار دارد.
دهمین دوره مجلس شورای اسلامی با ۱۷ نماینده زن رکورددار حضور زنان در پارلمان در تمام دوران حیات جمهوری اسلامی است. تعداد زنان در این دوره به نسبت مجلس نهم تقریبا دوبرابر شده اما سهم زنان ایرانی از کرسیهای پارلمان هنوز حدود شش درصد بیشتر نیست.
در شاخص برابری جنسیتی سال ۲۰۱۹ مانند سالهای قبل کشورهای اسکاندیناوی، از جمله ایسلند، نروژ، فنلاند و سوئد در صدر قرار دارند و در قعر جدول، جمهوری اسلامی در کنار سوریه، پاکستان، عراق و یمن جا گرفته است.
اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهلینک کوتاه :
امتیاز بینندگان:۵ ستاره