ابهام در راه اندازی کانال ویژه مالی با اروپا/ اروپاییها برای برجام هزینه میپردازند؟
جهان صنعت نیوز | سمانه عابدی: از زمان خروج امریکا از برجام ایران و اروپا تلاش کردند تا به راهکاری برای بهره مندی ایران از برجام برسند. از همین رو طرفین راه کارهای متعددی را برای این موضوع پیشنهاد دادند تا در نهایت اروپایی ها به راهکاری برای جلوگیری از تحریم های امریکا دست پیدا کنند و ایران نیز کماکان بتواند از مواهب برجام بدون امریکا نیز بهره مند شوند.
این راهکار، کانال ویژه مالی یا همان SPV)Special Propose vichel) نام گرفت. این کانال مالی ابتدا بنا بود همزمان با آغاز تحریم های امریکا از روز ۱۳ آبان راه اندازی شود. اما مجموعه شرایط و فشارهای امریکا موجب شد تا موانعی بر سر راه تشکیل این سازو کار مالی ایجاد شود. در نهایت تاریخ اجرایی سازی این سازو کار به انتهای سال میلادی موکول شد و اکنون سال کاری اروپا نیز به پایان رسیده وا تا زمان تنظیم این گزارش هنوز خبری از راه اندازی رسمی کانال ویژه مالی اروپا نیست.
پدرام سلطانی نایب رییس اتاق بازرگانی ایران در گفت و گو با جهان صنعت نیوز می گوید:« طبق اطلاعاتی که وجود دارد علت اصلی تعویق اعلام رسمی ساز و کار ویژه مالی اتحادیه اروپا برای ایران مشکلاتی از قبیل مکان استقرار ، مدیریت، سازوکار اجرایی بوده است که موجب شده تا این سازوکار اجرایی نشود.»
با این وجود هرچند اتحادیه اروپا طی ماه های اخیر حمایت تمام قدی از برجام در برابر امریکا انجام داده،اما واقعیت آن است که هنوز اقدام عملی جدی نیز انجام نداده است.
مقام های اروپایی از زمان اجرایی شدن برجام و بخصوص پس از خروج آمریکا همواره تاکید داشتند که حفظ برجام برای امنیت اروپا مهم است.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چندی پیش تاکید کرد که برجام عنصری استراتژیک برای امنیت اروپا و منطقه محسوب میشود.
اما سوال اصلی اینجاست که ایران چه جایگاهی در تامین امنیت اروپا دارد؟
پاسخ به این سوال را میتوان در صحبت هایی از عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور جست و جو کرد که طی سخنانی از حجم سنگین قاچاق مواد مخدر و سیل پناهجویان به اروپا گفت.
«اگر من به عنوان وزیر کشور ۲۴ ساعت چشمانم را ببندم ۵ هزاران تن مواد مخدر و بیش از یک میلیون پناهجو به سمت اروپا سرازیر میشود.»
واقعیت آن است که ایران به لحاظ اقتصادی از جایگاه قابل توجهی برای اروپایی ها در مقایسه با آمریکا برخوردار نیست.مراودات تجاری ایران با اروپا سالانه حدود۲۱ میلیارد دلار و در طرف مقابل سالانه چیزی در حدود یک تریلیون دلار است.
امنیت تبدیل به مهمترین کالای ایران برای اروپا شده است. هرچند که ایران قصد ندارد از این موضوع سو استفاده کند اما حسن روحانی رسماً به اروپایی ها هشدار داد که تحریم ها به توانایی های ایران در مبارزه با قاچاق مواد مخدر و تروریسم آسیب وارد میکند.
اکنون وقت آن رسیده تا اروپایی ها هزینه این امنیت را باحفظ همه جانبه برجام به ایران بپردازند.
لینک کوتاه :