پیام تحریمهای جدید آمریکا
حسن لاسجردی *به نظر میرسد در حال حاضر تحریمهای آمریکا زیاد شده و آنها هر روز تحریمی جدید لحاظ میکنند و علاوه بر تقابلهای دو طرف، تقابلهای منطقهای و دیگر صحنهها نیز کشور را تحت فشار قرار میدهد.
اما طرح موضوع قرار دادن برخی از اسامی در لیست تحریمها اقدامی تازه از طرف ایالات متحده نیست همچنان که در گذشته هم برخی چهرههای نظامی و سیاسی در لیست تحریمها قرار گرفتند بنابراین به نظر میرسد ایالات متحده میخواهد همچنان پرونده مخالفت و چالش با ایران را به جهت اهمیت در جامعه آمریکا و حتی میتوان گفت جهت پرت کردن حواس و بردن نگاهها به جاهای دیگر همچنان زنده نگه دارد.
اکنون میبینیم آقای صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی به عنوان مقام رسمی که در عرصه فعالیتهای مسالمتآمیز هستهای فعالیت دارند در لیست تحریم قرار میگیرد و این نشاندهنده این است که آمریکاییها هم بهدنبال زنده نگه داشتن پرچم اختلافها هستند و از طرفی هم میخواهند مشکلات داخلی خود را با پرت کردن حواس افکارعمومی به نوعی سازماندهی و مدیریت کنند.
در عین حال این بحث تحریمها موضوعی است که جزو چالشهای مداوم و مستمر ما با آمریکاییهاست و تا موقعی که این چالش ادامه دارد از این اخبار و مسائل نیز خواهیم داشت. آنچه مسلم است این است که همانطور که تاکنون این اسامی که گاهی اسامی شرکتها و سازمانهاست و گاهی هم شامل افراد، مقامات نظامی و سیاسی میشود، نمیتواند در اراده کشور برای پیگیری مطالباتمان تاثیر بگذارد. این اسامی جدید هم نمیتواند روند حرکتی ما را کند و متوقف کند.
اما راهحل ایران برای حل منازعات در هر زمانی میتواند متفاوت باشد. در عرصه دیپلماسی همیشه اینگونه است که کسانی که سکان دیپلماسی کشور را در دست میگیرند تلاش میکنند راهحلی برای مشکلات پیدا کنند. ممکن است روزی شکایت، دعوا و مقابله راهکار باشد روزی هم رایزنی، دیپلماسی و مذاکره در عرصه دیپلماتیک جواب میدهد.
همیشه باید دیپلماتها کار خود را انجام دهند و از فرصتهای مختلف زمانهایی بسازند چرا که این زمانها میتواند به نفع ملت و کشور باشد. اگر در حال حاضر موضوع گفتوگو یا مذاکره مطرح میشود به این معنی نیست که در مقابل جنایات آمریکا سکوت کنیم یا اینکه سرپوش بر اقداماتشان بگذاریم. برعکس ما براین باور هستیم که در عین حال که آمریکاییها جنایات میکنند اما چون ایران منطق دارد حتی به موضوع گفتوگو هم فکر میکند.
اینگونه نیست که همین الان دنبال فراموشی جنایات آمریکا هستیم و پشت میز مذاکره مینشینیم و انگار هیچ اتفاقی نیفتاده است. خیر! در پشت میز مذاکره هم میتوان با طرح موضوع از جنایات آمریکا دادخواهی و به نوعی آنها را نسبت به اقداماتشان محاکمه کرد. افکار عمومی باید بدانند منطق جمهوری اسلامی در عین اینکه از حقوق خودش حمایت میکند اما میتواند راه مذاکره را باز نگه دارد. در این میان گفتوگو میتواند به عنوان یکی از راهکارهای دیپلماسی مورد توجه قرار گیرد.
باید تاکید داشت که عرصه دیپلماسی عرصه فرصتسازی و طرح مسائل گوناگون است و در این راه دیپلماتها این وظیفه را دارند که روشها و ابزارهای مختلفی را برای آنکه بتوانند اهداف سیاست خارجی و منافع کشور را حفظ کنند به کار گیرند.
با توجه به نگاهی که در حال حاضر آمریکاییها به ما دارند و با وجود نگاههایی که داخل خود آمریکاست از جمله بحث استیضاح ترامپ و رقابتهای انتخاباتی ریاستجمهوری که موضوعی نفسگیر است و فضای خاص خودش را دارد، طرح موضوع مذاکره تنها به این علت میتواند مطرح شود که جمهوری اسلامی ایران میخواهد همه گزینههای روی میز را داشته باشد و نتواند طرف مقابل ما را محکوم به عدم مذاکره کند یا مدعی شوند که ایران منطق مذاکره را بلد نیست یا فرصت یا آمادگی اینکار را ندارد برعکس جمهوری اسلامی ایران تلاش میکند از همه فرصتهای خود استفاده کند. مذاکره نیز یکی از آنهاست اگرچه چالش و رویارویی و مقابله میتواند نوع دیگری از روابط و بحثهای دیپلماتیک باشد.
* کارشناس مسائل بینالملل
اخبار برگزیدهیادداشتلینک کوتاه :