xtrim

شرکت‌های خارجی برای صید فانوس ماهیان مجوز ندارند

به گزارش جهان صنعت نیوز:  نبی الله خون میرزایی روز دوشنبه در نشست خبری دهه فجر انقلاب اسلامی افزود: سازمان شیلات حتی مجوز صید گونه‌های دیگر را نیز به شرکت‌های خارجی نداده است.وی با بیان اینکه این کشتی‌ها ساخت کشورهای مختلف هستند، افزود: شرکت‌های داخلی که مجوز صید فانوس ماهیان را دارند، به دلیل نداشتن کشتی و تکنولوژی، از تجهیزات و کشتی‌های خارجی به شکل اجاره، اجاره به شرط تملیک استفاده می‌کنند.

معاون وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه این کشتی‌ها متعلق به کشورهای آسیای جنوب شرقی همچون چین هستند، اظهار داشت: استفاده از کشتی‌ها خارجی باعث شد درصدی از نیروی انسانی شاغل در این کشتی‌ها از کشورهای صاحب کشتی تامین شود.

خون میرزایی با تاکید بر اینکه حق امتیاز بهره‌برداری در دست شرکت‌های ایرانی است، گفت: این شرکت‌ها باید خارج از محدوده ۱۲ میایلی سرزمینی یعنی خارج از صیدگاه های ساحلی است صید کنند که در این زمینه شاهد تخلفاتی بودیم.

رئیس سازمان شیلات با بیان اینکه صیادان مجوزدار باید در محدوده صیدگاهی خود فعالیت کنند، گفت: در غیر این صورت تخلف به شمار می‌آید و مطابق با ضوابط سازمان شیلات با آنها برخورد می شود.

به گفته وی، در این زمینه اقدامات نظارتی مختلف از جمله سیستم‌های آنلاین کنترل تردد انجام می‌شود و در صورت بروز تخلف، با خاطیان برخورد خواهد شد؛ علاوه بر این، برخوردهای بازدارنده را نیز در این زمینه تشدید می‌کنیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه بین ۷۰ تا ۹۴ کشتی در صید فانوس ماهیان فعال هستند، افزود: تخلف صیادان باعث شد امسال مجوز ۱۶ فرورند کشتی لغو شود.

به گفته وی، سال گذشته ۲۲  هزار تن فانوس ماهیان برداشت شد که کمتر از ۱۰ درصد ظرفیت قابل برداشت بود زیرا تحقیقات نشان می دهد سالانه امکان برداشت بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تن فانوس ماهیان را داریم.

خون میرزایی ادامه داد: منطقه صیدگاهی بین ایران و عمان مشترک است اگر ما در آبهای فراسرزمینی برداشت نکنیم، کشورهای دیگر از این منابع برداشت می کنند.

معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به اینکه سازمان شیلات ایران دارای یگان حفاظت منابع دریایی است، گفت: از دستگاه‌های نظامی انتظار داریم که برای پاسداری از ذخایر دریایی کشور، از یگان حفاظت سازمان شیلات پشتیبانی کنند.

رئیس سازمان شیلات درباره برخی اظهار نظرها مبنی بر اینکه ایران به چینی‌ها اجازه برداشت آبزیان در آبهای خود را داده‌ است، گفت: مرجع اظهار نظر در چنین مواردی سازمان شیلات ایران است و هر کسی این مطلب را اظهار کرده، اطلاعات ناقصی داشته است.

منعی برای واردات تخم چشم زده قزل آلا وجود ندارد

رییس سازمان شیلات ایران از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تخم چشم زده قزل آلا خبر داد و گفت: طبق آمار ۱۰ ماهه امسال ۲۰۰ هزار تن تخم چشم زده وارد کشور شده و منعی برای واردات این کالا نداریم.

با توجه به محدودیت‌ ارزی وزارت جهاد کشاورزی در تامین کالاهای اساسی همچون نهاده های دامی (کنجاله سویا، جو  و ذرت)، بذر و روغن با آن روبرو بود، تخم چشم زده ماهی قزل آلا از مشمول کالاهای دریافت کننده ارز رسمی ۴۲۰۰  تومانی خارج شد.

وی اظهار داشت: با حذف ارز رسمی این کالا، اکنون تخم چشم زده ماهی قزل آلا با ارز نیمایی تامین و بر همین اساس قیمت گذاری می شود، اما محموله هایی که پیش از این ثبت سفارش شده بودند با همان مبنای قیمتی و تحت نظارت به بازار عرضه می‌شوند.

رییس سازمان شیلات ایران تصریح کرد: واردات تخم چشم زده قزل آلا با فاصله قیمتی بین ارز رسمی و نیمایی تاثیر چشمگیری در قیمت تمام شده محصول نهایی نخواهد داشت اما حذف ارز رسمی می تواند فرصتی برای اییجاد رقابت بین تولیدکنندگان داخلی و واردات باشد.

وی نیاز کشور به تخم چشم زده قزل آلا را سالانه بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون قطعه دانست و گفت: تکثیرکنندگان براین باورند که ۵۰ درصد نیاز کشور از محل تولید داخل را تولید کنند اما آمارها نشان می دهد که این مراکز می توانند ۳۴ درصد نیاز این بخش را تامین کنند و مابقی  باید از محل واردات تامین شود.

خون میرزایی افزود: سال گذشته ضریب خودکفایی تخم چشم زده قزل آلا حدود ۲۵ درصد بود که به نظر می رسد این رقم امسال به دلیل استقبال تکثیرکنندگان داخلی به حدود ۳۴ درصد برسد.

تولید میگو به بیش از ۴۶ هزار تن

معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: در سال ۹۸ بیش از ۴۶ هزار تن میگوی پرورشی در کشور تولید شد که از این میزان طبق آمار ۱۰ ماهه ۲۰ هزار تن میگو به ارزش ۸۴ میلیون دلار به کشورهای آسیای شرقی صادر شده است.

به گفته وی، در حالی که تکلیف برنامه امسال تولدی ۴۲ هزار تن میگو بوده است.

خون میرزایی درباره بازارهای صادراتی گفت: توافقاتی بین کشورهای جنوب شرقی آسیا ، کره و چین و همچنین کشورهای حوزه اوراسیا موجب تنوع در بازار صادراتی محصولات شیلاتی ایران شده است.

وی یادآورشد: سال گذشته تولید میگوی کشور ۴۷ هزار تن بود که به دلیل تلفات ناشی از بروز بیماری لکه سفید در چند استان کشور تولید امسال نسبت به سال گذشته کاهش یافت درحال یکه باید تولید به ۵۵ هزار تن می رسید.

تولید  ۷۰ تن تیلاپیا در ۱۰ ماهه  امسال

رییس سازمان شیلات ایران با تاکید براینکه در توافق بین سازمان شیلات ایران و سازمان محیط زیست، پرورش تیلاپیا در کشور قانونی است گفت: طبق آمارها در ۱۰ ماهه امسال ۷۰ تن تیلاپیا درکشور تولید شده است.

وی اضافه کرد: با جلب موافقت سازمان محیط زیست پرورش تلاپیا در همه استان‌هایی که امکان آن فراهم باشد انجام می‌ شود.

این مقام مسئول در سازمان شیلات ایران اظهارداشت: توسعه پرورش تیلاپیا جز  تکالیف سازمان شیلات ایران نیست، اما بر اساس دستور العمل فنی سازمان محیط زیست، اگر در هر استانی پساب پرورش ماهی تیلاپیا وارد آب‌ های جاری نشود، پرورش تیلاپیا توسعه خواهد یافت.

خون میرزایی با بیان اینکه اکنون پرورش تیلاپیا در استان های خراسان جنوبی، یزد، سمنان و قم در حال انجام است افزود: در حال حاضر مجوزهایی  برای پرورش این گونه ماهی در شمال کرمان، شرق استان اصفهان و خراسان رضوی برای سرمایه گذاران صادر شده است.

وی تصریح کرد: پرورش تیلاپیا در کشور ما فعالیت نوپایی است و نیازمند به بیوتکنیک‌های مربوط به خود است که اکنون با کمک مرکز تحقیقات شیلات کشور در حال انجام است.

دو میلیون دلار ارزش صادراتی خاویار در سال گذشته

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: سال گذشته دو هزار و ۸۰۰ تن گوشت ماهیان خاویاری و ۶ تن خاویار در کشور تولید شد که از این میزان دو هزار و ۸۰۰ کیلوگرم خاویار به ارزش دو میلیون دلار به کشورهای هدف صادر شده است.

وی با اشاره به اینکه چین نخستین تولید کننده آبزیان از جمله گوشت ماهیان خاویاری ، خاویار ، تیلاپیا و میگو در جهان است اظهارداشت: اگر زمانی ایران صادرکننده اول یا دوم خاویار جهان بود زیرا  با روش صید از دریای خزر بهره برداری می کرد اما کنون به دلیل ممنوعیت صید، باید از محل پرورش ماهیان خاویاری تولید داشته باشد.

خون میرزایی اضافه کرد: اکنون نیز ایران پس از چین و ارمنستان رتبه سوم تولید خاویار و گوشت ماهیان خاویاری را دارد.

رییس سازمان شیلات ایران،  رویکرد جمهوری اسلامی را در بازسازی  و پرورش ماهیان خاویاری حمایتی و پشتیبانی دانست و گفت: درحال حاضر ایران با وجود بیش از ۱۳۰ مزرعه پرورش ماهیان خاویاری در ۲۲ استان کشور در تولید این بخش پیشتاز است.

به گفته وی، خطر انقراض ماهیان خاویاری را در سایت سایتس قرار داد و کشورهای حاشیه خزر را از سال ۲۰۱۰ مکلف به ممنوعیت صید تجاری و بازسازی و احیای آن کرد.

پرورش ماهی در قفس طبق برنامه اجرایی نشد

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: طبق تکلیف برنامه در سال ۹۷ تولید از محل پرورش ماهی در قفس  در دریا ۵۰ هزار تن، سال ۹۸ نزدیک ۱۰۰ هزار تن، سال ۹۹ حدود  ۱۵۰ هزار تن و سال ۱۴۰۰ تولید ۲۰۰ هزار تن در نظر گرفته شده بود اما به دلیل نوپا بودن این صنعت و وابستگی ما به خارج، تخصیص نیافتن ارز تخصیصی مورد نیاز و دریافت وثایق بانکی سنگین از سرمایه گذاران این پروژه آنگونه که باید اجرایی نشد.

وی اظهارداشت: اکنون تجهیزات و دانش فنی این پروژه از محل واردات تامین می شود؛ ما برای تامین تجهیزات وابسته به کشورهای دیگر هستیم در حالی که باید درصد بومی سازی را افزایش بدهیم.

خون میرزایی اضافه کرد: سال گذشته ۱۴ هزار تن در این بخش تولید داشتیم که با هدف برنامه فاصله زیادی دارد.

وی ادامه داد: پرورش ماهی در قفس در دریا به دلیل محدودیت کشور در منابع آب شیرین و حرکت ما به سوی تولید آبزیان در آبهای لب شور و شور است که یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت به شمار می رود.

این مقام مسوول در سازمان شیلات ایران تصریح کرد: اکنون اجرای این پروژه در اولویت دولت، وزارت جهاد کشاورزی است و دفتر رهبر معظم انقلاب رفع موانع بانکی و ارایه تسهیلات به این بخش را مورد تاکید قرار داده است.

ساخت و  ساز مزرعه میگو غار نمکی قشم متوقف نشده است

خون میرزایی درباره ساخت مزرعه ای در نزدیکی غار نمکی قشم گفت: تاکنون گزارشی مبنی بر توقف ساخت و ساز در این منطقه نداریم.

وی با بیان اینکه صدور مجوز برای ساخت و ساز این مزرعه توسط محیط زیست استان صادر شده است افزود: اکنون به لحاظ حاکمیتی اختلاف نظر بین  اداره محیط زیست منطقه آزاد و اداره کل حفاظت محیط زیست استان است که باید یک پاسخ به استعلام بدهند تا ابهامات ایجاد شده رفع شود.

رییس سازمان شیلات ایران ادامه داد : اگر مرجع اختلاف دغدغه محیط زیستی است باید اداره کل حفاظت محیط زیست و اداره محیط زیست منطقه ازاد این اختلاف را برطرف کنند  اختلاف نظر را رد کنند.

ارزش صادراتی ۳۲۰ میلیون دلاری آبزیان در ۱۰ ماهه امسال

معاون وزیر جهاد کشاورزی، بخش شیلات را از مزیت های نسبی و آشکار در جذب سرمایه ،افزایش تولید و اشتغالزایی بخش کشاورزی عنوان کرد و گفت: روند تولیدات شیلاتی در چهار دهه پس از انقلاب اسلامی روند رو به رشدی داشته به طوری که با هدف گذاری درست، استفاده از دانش علمی و  متناسب با آمایش سرزمین موجب ارتقای بخش کشاورزی شده است.

خون میرزایی اضافه کرد: طبق آمار ۱۰ ماهه امسال بیش از ۲۰ هزار تن کیلکا، سه هزار تن ماهیان استخوانی و ۲۲ هزار تن فانوس ماهیان تولید شده است که ۸۳ هزار تن انواع آبزیان به ارزش ۳۲۰ میلیون دلار صادر شده است.

 

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 87079
لینک کوتاه :