xtrim
بررسی طرحی که جز هزینه عایدی ندارد؛

حذف صفرها از پول ملی چقدر برای دولت آب می خورد؟

جهان صنعت نیوز| حذف صفرها از پول ملی خبر تازه ای نیست.پیشتر در دولت محمود احمدی نژاد و هنگامی که قیمت ارز دو نیم  برابر افزایش یافت، مطرح شد.مقامات اقتصای دولت محمود احمدی نژاد پس از تهیه لایحه ای برای اصلاح نظام بانکی که هرگز تصویب نشد،حذف صفرهای اضافه از پول ملی را هم در آن لایحه پیش بینی کرده بودند.اما هنگام اعلام این خبر در رسانه ها موجی از انتقاد به سوی آنها روانه شد.

بعدها ریاست وقت بانک مرکزی،ازپیگیری این طرح عقب نشینی کرد و طرح در حد یک پیشنهاد در لایحه اصلاح نظام بانکی قرار گرفت تا اگر در مجلس به آن توجه شود،جزیی از قانون اجرایی نظام بانکی شود.اما سرنوشت لایحه اصلاح نظام بانکی هم به اما و اگرهای کمیسیون اقتصادی مجلس گره خورد و لایحه بعد از گذشت بیش از ۸ سال و چندبار رفت و آمد بین دولت و مجلس همچنان بلاتکلیف است.

چند روز پیش که عبدالناصرهمتی از طرح حذف چهار صفر از پول ملی خبرداد،باز هم موجی از انتقادها را به دنبال داشت.در شرایطی که نرخ تورم صنعت بیش از ۸۷ درصد در ۹ ماه منتهی به سال ۹۷ گزارش می شود و نرخ تورم آبان ماه بنا به اعلام بانک مرکزی ۱۸٫۴ درصد گزارش می شود،طرح حذف صفرها از پول ملی اقتصاددانان را دچار بهت کرده است.چه آنکه برخلاف ادعای مدافعان طرح که معتقدند این طرح موجب کاهش نرخ تورم می شود،اقتصاددانان می گویند،این طرح به کاهش نرخ تورم کمک نخواهد کرد.

opal

البته مدافعان مدعی هستند که کاهش صفرها از پول ملی هزینه های دولت را کاهش می دهد،حال آنکه اجرای این طرح خود به خودهزینه به دنبال خواهد داشت.

همتی گفته است که بعد از قانونی شدن این طرح، پول های جدید به تدریج و با جایگزینی آنها با اسکناس های فرسوده قبلی وارد چرخه می شوند و هزینه آن قابل مقایسه با هزینه چاپ حجم زیاد اسکناس های فعلی نخواهد بود.

بنا به گزارش های رسمی،سالانه ۹۰۰ میلیون برگ اسکناس جدید وارد چرخه مراودات اقتصادی کشور می شود و متقابلا سالانه ۶۰۰ میلیون برگ اسکناس امحا می شود.از آنجا که چاپ هر برگ اسکناس حدود ۱۲۰ تومان (بدون در نظرگرفتن سایرهزینه ها از جمله هزینه امحای اسکناس یا طراحی اسکناس های جدید)هزینه در برخواهد داشت،برآوردهای تقریبی نشان می دهد که هزینه امحای اسکناس های جدید و ورود اسکناس های تازه بیش از ۲ هزار میلیارد تومان برای دولت هزینه دربرخواهد داشت.

کارشناسان می گویند،با توجه به نحوه گردش پول‌های کاغذی، تقریبا پنج سال زمان نیاز خواهد بود تمام اسکناس‌ها تبدیل شوند ،این درحالی است که رییس کل بانک مرکزی مدعی است جایگزینی اسکناس های جدید ۲ سال به طول می انجامد.

.

اقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 8755
لینک کوتاه :