xtrim

بودجه سال آینده در چه مرحله‌ای است

جهان صنعت نیوز| برابر ماده ۱۸۶ آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی ‘دولت موظف است لایحه بودجه سالانه کل کشور را حداکثر تا ۱۵ آذر ماه هر سال به مجلس تسلیم کند.»

لایحه بودجه ۹۸ که ۱۴ جلد دارد، همچون سال های گذشته تصدی دولت یازدهم و دوازدهم در زمان تعیین شده (۱۵ آذرماه) آماده شد اما به دلیل مرخصی ۱۰ روزه نمایندگان، ارایه آن به ۲۵ آذرماه موکول شد.

در همین بحبوحه، رئیس جمهوری ۲۱ آذرماه بعد از جلسه مشترک سران قوا اعلام کرد طبق جمع بندی ها قرار بر این شده است لایحه بودجه ۱۳۹۸ بر اساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اصلاح شود.

opal

سرانجام نخستین بودجه دهه پنجم انقلاب اسلامی، چهارم دی ماه با ۲۰ روز تاخیر و پس از اعمال برخی اصلاحات توسط رییس جمهوری به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد.
پس از تقدیم لایحه بودجه به مجلس شورای اسلامی ۱۲ گام باید طی شود.

در گام نخست، تا ۱۵ روز پس از زمان چاپ و توزیع لایحه بودجه سالانه کل کشور و پیوست‌های آن، نمایندگان مجلس می‌توانند لایحه را بررسی و پیشنهادهای خود را به کمیسیون‌های تخصصی مجلس تقدیم کنند.

سپس کمیسیون‌های تخصصی موظفند حداکثر تا ۱۵ روز پس از چاپ و توزیع لایحه، گزارش خود را به کمیسیون تلفیق تقدیم کنند.

کمیسیون‌ تلفیق مجلس نیز باید تشکیل شود که شامل ۹ نفر از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه و سه نفر از اعضای هر یک از کمیسیون‌های تخصصی دیگر است.

گام چهارم این است که کمیسیون تلفیق موظف است حداکثر ظرف ۱۵ روز پس از پایان مهلت گزارش کمیسیون‌های تخصصی، ضمن رسیدگی به گزارش کمیسیون‌های تخصصی، گزارش نهایی خود را تنظیم و به مجلس شورای اسلامی تقدیم کند. البته کمیسیون تلفیق این اختیار را دارد که با موافقت هیات رئیسه مجلس مهلت تقدیم گزارش نهایی خود را تا ۱۵ روز تمدید کند.

در این زمینه «علی اصغر یوسف نژاد» نماینده ساری در مجلس شورای اسلامی، امروز به ایرنا گفت: کلیات لایحه بودجه ۹۸ با ۲۲ رای موافق، ۱۶ رای مخالف و ۲ رای ممتنع از مجموع آرای ۴۰ نماینده عضو کمیسیون تلفیق به تصویب رسید.

بنابراین کلیات لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ کل کشور در جلسه امروز (بیست و سوم دی ماه) کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی تصویب و چهار مرحله قانونی طی شد.

پس از تصویب کلیات، اعضای کمیسیون تلفیق باید جزییات این لایحه را نیز تصویب و به صحن علنی مجلس ارائه کنند.

در مرحله پنجم که ابتدای بررسی لایحه بودجه در صحن علنی مجلس است، پیشنهاد نمایندگان درباره میزان چنددوازدهم بودجه مطرح و در صورت تصویب نشدن آن، رای‌گیری می‌شود.

در گام بعدی کلیات لایحه بودجه در صحن علنی مجلس بررسی و در صورت تصویب کلیات،‌ به پیشنهادهای مربوط به درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار بودجه عمومی دولت رسیدگی می‌شود.
میزان سقف آن نیز باید تصویب شود.

در صورت تصویب نشدن کلیات لایحه بودجه، فقط برای یک بار موضوع به کمیسیون تلفیق ارجاع می‌شود و این کمیسیون حداکثر ظرف ۷۲ ساعت باید گزارش اصلاحی خود را به مجلس ارائه کند.

نمایندگان مجلس پس از تصویب کلیات لایحه بودجه، جزییات لایحه را بررسی می‌کنند که شامل بخش های هزینه‌ای و درآمدی این لایحه می شود.

پس از تصویب جزییات لایحه بودجه در صحن علنی، این لایحه در صورتی قانونی و لازم الاجرا می شود که شورای نگهبان آن را بررسی و تصویب کرده باشد.

در صورت تصویب لایحه بودجه توسط شورای نگهبان، این لایحه به‌عنوان قانون بودجه سال آینده کل کشور لازم الاجرا بوده و توسط رئیس مجلس به دولت ابلاغ می‌شود.

مرحله پایانی ابلاغ بودجه از سوی رییس جمهوری به دستگاه ها و بخش های مختلف است و این قانون باید از ابتدای سال اجرایی شود.

در دوران بررسی لایحه بودجه در صحن علنی مجلس، جلسات باید پشت سر هم برگزار شود و حتی در برخی موارد در سه نوبت صبح، ظهر و شب نیز ادامه دارد.

چنانچه نمایندگان مجلس نتوانند تا پایان سال بودجه سال آینده را تصویب کنند، مجلس لایحه چند دوازدهم بودجه را تصویب می کند.

پیشنهاد ویژه
شناسه : 9469
لینک کوتاه :