سودای قیمت خودرو و سوخت مصرفی
به گزارش جهان صنعت نیوز: در روزهای اخیر شاهد سوداگری افسارگسیخته ای در بازار خودرو بودیم. به نحوی که همه مسؤولین ذی ربط را پای کار کشاند و صدای اعتراض مشتریان بلند شد. هر چند این افسار گسیختگی تا حد اندکی مدیریت شد، اما همچنان قیمت خودرو بالا است و همین قله نشینی و همچنین نرخ بنزین میتواند، گزینه مصرف سوخت خودرو را به یکی از مهمترین گزینهها برای انتخاب خودرو تبدیل کند. در این میان افزایش نرخ خودروهایی که عموم مردم از آن استفاده میکنند اهمیت نوع سوخت مصرفی، قیمت و آثار آن را دو چندان کرده است.
وقتی زور مردم به نرخ خودرو نرسید ترجیح میدهند سوخت ارزانی را برای مصرف انتخاب کنند که از نظر میزان پیمایش و ایجاد هزینههای فنی، کمترین بار مالی را داشته باشد. در این میان پس از بنزین، ال.پی.جی بهترین گزینه برای پاسخ به همه نیازهای مصرف کنندگان آن میشود. این در حالی است که با افزایش قیمت بنزین بسیاری از افراد به مصرف گازمایع روی آوردند. البته به صورت غیر استاندارد و غیرقانونی. علت این استقبال مردمی از ال.پی.جی علاوه بر قیمت ارزان آن نسبت به بنزین، میزان پیمایش بالای خودرو با این نوع سوخت در مقایسه با سی. ان. جی و ایجاد مشکلات کمتر برای سیستم مکانیکی ماشین بود.
وزیر نفت در یک برنامه تلویزیونی در تاریخ ۱۵ بهمن ۹۸، آب پاکی را روی دست صاحبان خودروهای LPG سوز ریخت و در این باره گفت: «LPG برای سوخت خودرو نیست». این اظهار نظر وزیر نفت در حالی مطرح شد که بر اساس بررسیهای انجام شده کارشناسان، در ایران حدود یک میلیون خودروی LPG سوز وجود دارد و به نظر میرسد زنگنه با چنین اظهار نظری عملاً یک میلیون صاحب خودروهای LPG سوز در ایران را نادیده گرفته است.
این در حالی است که در کشورهایی مانند ترکیه، کره جنوبی، روسیه و ایتالیا به ترتیب ۴.۷ میلیون، ۲.۵ میلیون، ۳ میلیون و ۲.۴ میلیون خودروی LPG سوز وجود دارد و کشورهای پیشرفته با وجود واردات ال پی جی، از این سوخت به طور گسترده در خودروهای خود استفاده میکنند. روسیه که صاحب بزرگترین منابع گازی در دنیاست، غیر از سی ان جی، ال پی جی را نیز به اندازه ۳ میلیون تن در سال در خودروها استفاده و در واقع جایگزین بنزین کرده است تا از تنوع سبد سوخت و منافع آن بهرهمند باشد.
دلایل برتری گاز مایع نسبت به بنزین
طبق گفته کارشناسان چون عدد اکتان این سوخت فسیلی بیشتر از عدد اکتان بنزین (۸۵-۹۷) است معمولاً باعث کارکرد بهتر موتور و جلوگیری از کوبش آن میشود. همچنین به دلیل انتشار آلاینده کمتر نسبت به بنزین و گازوئیل، راهکاری برای کاهش آلودگی هوا خواهد بود.
سال ۹۷ کل گازمایع تولیدی کشور ۸.۵ میلیون تن بوده که از این مقدار ۷۷ درصد آن صادر شده است، متأسفانه در برهههایی از زمان نیز به دلیل ایجاد مشکلات تحریمی در صادرات گازمایع، سوخت مذکور توسط مشعلهای پالایشگاهی یا تزریق به خط لوله گاز طبیعی سوزانده شده است که برآورد میشود نزدیک به ۹۰ میلیون دلار از منابع کشور در این میان به هدر رفته است. این در حالی است که سوخت مذکور میتوانست به صورت قانونی در خودروهای سبک و سنگین کشور استفاده شود.
مصرف ال پی جی به نفع دولت
هر کیلوگرم گاز مایع معادل ۱.۵ لیتر بنزین پیمایش میکند. قیمت مصرف داخلی این فرآورده ۷۵۰ تا ۸۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم به مصرف کننده میرسد. مقدار صادرات گاز مایع ۶.۵ میلیون تن در سال است که اگر از این مقدار ۲ میلیون تن در داخل مصرف کنیم مقدار ۲.۴ میلیون تن بنزین برای صادرات آزاد میشود و با توجه به اینکه اختلاف قیمت صادرات گاز مایع و بنزین قابل توجه است بنابراین با صادر کردن مقدار بنزین معادل و جایگزینی گاز مایع، مبلغ ۲.۹۰۰ میلیارد تومان درآمد برای کشور حاصل خواهد شد که میتوان بخشی از آن را برای توسعه جایگاههای LPG و همچنین به عنوان تسهیلاتی برای تبدیل خودرو با سوخت تک، اختصاص داد و بقیه را برای جبران بخشی از کسری بودجه در نظر گرفت.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
لینک کوتاه :