xtrim

ساختمان‌های دولتی بیروت به تصرف معترضان لبنانی درآمد

به گزارش جهان صنعت نیوز:  موج جدید حرکت‌های اعتراضی در لبنان در واکنش به انفجار مهیبی که غروب سه‌شنبه بخشی از بندر و مرکز شهر بیروت را ویران کرد، راه افتاده است. شنبه گذشته جمعی از معترضان خشمگین که ظاهرا به وسیله تعدادی افسر سابق ارتش رهبری می‌شدند به ساختمان وزارت خارجه لبنان در بیروت هجوم بردند. بنا بر این گزارش تعدادی از معترضان عمارت وزارت خارجه را «مرکز فرماندهی انقلاب» نامیدند و از تظاهرات‌کنندگان خواستند دیگر وزارتخانه‌های لبنان را نیز اشغال کنند.

آنها تابلوهایی آویزان کردند که روی آن نوشته خواستار تحقیق یک گروه مستقل بین‌المللی درباره انفجار مرگبار بیروت هستند. ۵ تا ۱۰ هزار نفر با تجمع در اطراف میدان شهدا در بیروت، خشم‌شان را علیه دولت و سایر احزاب سیاسی فریاد زدند. لبنان هفته‌هاست مملو از خشم عمومی از نابسامانی شرایط اقتصادی است، اما انفجار مهیب بیروت در سه‌شنبه گذشته که باعث مرگ دست‌کم ۱۵۸ نفر شده، آتشفشان نارضایتی را غیرقابل کنترل کرده است.

شماری از معترضان علاوه بر وزارت خارجه، به سمت چند ساختمان دولتی دیگر یورش بردند. تصاویری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که نشان می‌دهد معترضان وارد ساختمان‌های دولتی دیگر نظیر وزارت اقتصاد شده‌اند. در فضای مجازی فیلم‌هایی از حمله به چند بانک نیز منتشر شده است. آنها ابتدا مقابل پارلمان لبنان بودند که پلیس برای جلوگیری از ورودشان به پارلمان، گاز اشک‌آور پرتاب کرد. انفجار مهیب بیروت با بیش از شش هزار زخمی لبنانی‌ها را بیش از پیش از حکومت این کشور خشمگین کرده است.

opal

وضعیت نابسامان اقتصادی، فساد، افزایش شدید قیمت‌ها و سقوط ارزش پول ملی از بیش از یک سال پیش لبنان را با شدیدترین حرکت‌های اعتراضی سال‌های اخیر روبه‌رو کرده است. با ادامه اعتراض‌ها، آبان ماه سال گذشته سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان استعفا داد و حسان دیاب جانشین او شد. با شروع به کار دولت جدید مشکلات و بحران اقتصادی لبنان و به تبع آن حرکت‌های اعتراضی نیز ادامه یافت.

آغاز عصر جدیدی از بحران

ناظران سیاسی به این باورند که وقوع انفجار مهیب اخیر، لبنان را وارد مرحله جدیدی از چالش‌ها و بحران‌های مختلف می‌کند در حالی که ناتوانی دولت در ایجاد اصلاحات اقتصادی که پیش‌شرط اساسی برای دریافت کمک‌های مالی خارجی است، برای همگان آشکار شده است. بر اساس برنامه اقتصادی حسان دیاب، کمک‌های مالی مورد نیاز برای برون‌رفت از بحران کنونی در پنج سال آینده حدود ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار تخمین زده شده است اما تردیدی نیست که بدون انجام اصلاحات پیشنهاد شده، کشورهای اهدا‌کننده و صندوق بین‌المللی هیچ کمک مالی به لبنان نخواهند کرد.

در واقع، فاجعه بی‌سابقه انسانی و اقتصادی اخیر، ضربه دیگری بر پیکر آسیب‌دیده لبنان زد و بحران اقتصادی که لبنان پیوسته در عمق آن فرو می‌رود را وخیم‌تر ساخت در حالی که دولت جدید لبنان به رهبری حسان دیاب، باوجود گذشت بیش از هفت ماه از زمان تشکیل خود، نتوانست گامی در راستای حل این بحران بردارد. البته فاجعه‌ای که با وقوع این انفجار برای لبنان رخ داد، یکی از عمده‌ترین منابع درآمدهای دولت که حدود ۴۰۰ میلیون دلار به خزانه دولت وارد می‌کرد را از فعالیت باز داشت. این در حالی است که انتقادها نسبت به تاخیر ایجاد اصلاحات اقتصادی پیوسته در حال افزایش است زیرا ایجاد اصلاحات در بخش‌های مختلف که جامعه جهانی آنها را برای ارائه کمک به لبنان مشروط کرده است، می‌تواند درآمدهای دولت را به میزان چشمگیری افزایش دهد.

در بسیاری از محافل سیاسی اعتقاد بر این است که پس از انفجار اخیر که منجر به وخامت بیشتر اوضاع شده، لبنان اکنون نیازمند نظام سیاسی جدیدی است که با دولت کنونی تفاوت بسیاری داشته باشد زیرا بی‌تفاوتی دولت فعلی لبنان در قبال چالش‌های روزافزون، باعث شد یک روز پیش از انفجار بندر بیروت، ناصیف حتی، وزیر خارجه لبنان به دلیل قطع امید برای اصلاحات، از مقامش کناره‌گیری کند. قابل ذکر است که ناصیف حتی فردی بود که به هدف ایجاد اصلاحات حاضر به مشارکت در دولت لبنان شده بود.

حدود هفت هزار نفر در این روز در میدان شهدا واقع در مرکز بیروت تجمع و راهپیمایی بزرگی را آغاز کردند. معترضان همچنین با نیروهای دولتی درگیر شده و به سوی آنها سنگ پرتاب کردند. آنها شعار می‌دادند که مردم خواهان تغییر رژیم هستند. معترضان همان شعارهایی را سر دادند که در جریان اعتراضات موسوم به «بهار عربی» در سال ۲۰۱۱ شنیده می‌شد. فریاد «انقلاب، انقلاب» و «اعدام یا استعفا» مسیر راهپیمایی را پر کرده است.

صلیب سرخ لبنان اعلام کرد در جریان اعتراضات این روز دست‌کم ۱۷۵ نفر زخمی شده‌اند که از این تعداد شماری در محل مداوا و ۶۳ نفر نیز به بیمارستان منتقل شده‌اند. شاهدان می‌گویند صدای آمبولانس‌ها عصر شنبه گذشته در سراسر شهر بیروت شنیده می‌شد.

این در حالی است که میشل عون، رییس‌جمهور لبنان روز گذشته وعده داد مقصران انفجار مرگبار بیروت مجازات می‌شوند. او همچنین دخالت یک حمله خارجی را یکی از احتمالات انفجار مرگبار بیروت در تحقیقات پیش‌رو عنوان کرد. دفتر رییس‌جمهور به نقل از عون هم گفته بود علت این حادثه هنوز مشخص نشده و سه احتمال در حال بررسی است: سهل‌انگاری، حادثه یا مداخله خارجی. بسیاری از مردم لبنان خواستار انجام تحقیقاتی مستقل و بین‌المللی درباره این حادثه شدند؛ خواسته‌ای که امانوئل ماکرون، رییس‌جمهور فرانسه از آن حمایت کرده است. رییس‌جمهوری لبنان انجام تحقیقات مستقل بین‌المللی را رد کرده و اطمینان داده که گروه تحقیقات او به کار خود ادامه خواهند داد.

ویرانی بیروت مانند ۱۵ سال جنگ داخلی

خرابی‌هایی که این انفجار به بار آورده به میزان خسارتی است که ۱۵ سال جنگ داخلی در نیمه دوم قرن بیستم به بیروت وارد کرده است. در انفجار روز سه‌شنبه دست‌کم پنج هزار نفر مجروح شدند که تعدادی از آنها پس از مداوای سرپایی از مراکز درمانی مرخص شده‌اند.

وزارت بهداشت لبنان عصر شنبه گذشته شمار قربانیان را ۱۵۸ نفر اعلام کرد و از آنجا که هنوز ۲۱ نفر پس از انفجار مفقود محسوب می‌شوند احتمال افزایش تعداد کشته‌شدگان منتفی نیست. معترضان لبنانی که به کارآمدی، سلامت و صداقت سیاستمداران و اعضای دولت اعتماد ندارند خواستار تحقیقات مستقل، شفاف و بین‌المللی درباره علت انفجار بیروت شدند.

امانوئل ماکرون، رییس‌جمهوری فرانسه روز پنجشنبه در دیدار از بیروت از این درخواست معترضان پشتیبانی کرد. میشل عون روز جمعه در برابر خبرنگاران با این درخواست مخالفت کرده و گفته گروهی را که مامور بررسی این واقعه شده‌اند کار خود را ادامه می‌دهند و نتیجه تحقیقات آنها در اختیار افکار عمومی قرار خواهد گرفت.

سریال استعفاها در لبنان

منال عبدالصمد وزیر اطلاع‌رسانی لبنان دیروز استعفا داد. او در توئیتی که حساب کاربری وزارت اطلاع‌رسانی لبنان منتشر کرد، نوشت: از لبنانی‌ها به دلیل آنکه نتوانستم خواسته‌های آنان را محقق کنم عذرخواهی می‌کنم.

عبدالصمد اضافه کرد: واقعیت با جاه‌طلبی‌های ما مطابقت نداشت و بعد از فاجعه بیروت اکنون استعفای خود را به دولت تقدیم می‌کنم. استعفای این عضو کابینه حسان دیاب پنج روز بعد از انفجار در بندر بیروت اعلام می‌شود که بر اثر آن تاکنون ۲۲۰ نفر کشته و بیش از پنج هزار نفر زخمی شده‌اند. پیش از این نیز سه نماینده لبنانی از حزب الکتائب به نام‌های سامی الجمیل، ندیم الجمیل و الیاس حنکش و همچنین وزیر خارجه این کشور استعفا دادند.

علاوه بر این نعمه أفرام، یکی دیگر از نمایندگان پارلمان لبنان هم استعفا داد. از سوی دیگر رادیو صدای لبنان گزارش داد که دمیانوس قطار وزیر محیط‌زیست لبنان هم احتمالا امروز ظهر در جریان کنفرانسی مطبوعاتی استعفا می‌دهد.

این در حالی است که بشاره پتروس الراعی، اسقف مارونی‌های لبنان خواستار استعفای دولت در صورت ناتوانی در کمک به کشور برای پیشرفت و برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام شد. الراعی در ادامه افزود انفجار بندر بیروت، فاجعه و مصیبتی است که تمامی کشورهای جهان را متاثر کرد.

اسقف مارونی‌های لبنان همچنین تصریح کرد انفجار بیروت جنایتی علیه بشریت توصیف می‌شود و باید از تحقیقات بین‌المللی برای کشف حقایق کامل و اعلام آن کمک گرفته شود. او تاکید کرد، باید هر مسوولی که در این جنایت دست دارد با هر جایگاه و رتبه‌ای مجازات شود.

نخست‌وزیر لبنان خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شد

نخست‌وزیر لبنان پس از تجمعات اعتراضی و با اشاره به انفجار مهیب بندر بیروت که آن را نتیجه فساد و مدیریت ناکارآمد دانست، خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شد.

حسان دیاب در این راستا ادامه داد: تمامی عاملان و مسوولان این فاجعه به سزای اعمال‌شان خواهند رسید و تحت محاکمه قرار خواهند گرفت. او در ادامه با تاکید بر اینکه تحقیقات گسترده‌ای پیرامون انفجار بندر بیروت صورت خواهد گرفت، گفت: بررسی آنچه اتفاق افتاد مسوولیت بزرگی است و دولت نیز در بیانیه هیات وزیران ملزم به تحقق خواسته‌های انقلاب شده بود، اما بدون برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام نمی‌توان از بحران کنونی خارج شد.

دیاب افزود: دوشنبه هفته جاری مساله برگزاری انتخابات زودهنگام را در هیات وزیران مطرح خواهم کرد. او ادامه داد: آماده هستم تا مسوولیت دولت را تا دو ماه دیگر بر‌عهده بگیرم تا جریان‌های سیاسی در این مدت درباره حل‌و‌فصل بحران کنونی به توافقی دست یابند. نخست‌وزیر لبنان در پایان با بیان اینکه لبنان با فاجعه‌ای بزرگ روبه‌رو شده و نیازمند حمایت است، گفت: از کشور‌هایی که به لبنان کمک کرده‌اند تشکر می‌کنم.

این در حالی است که سفارت ایالات متحده آمریکا در بیروت شامگاه شنبه گذشته ضمن اعلام حمایت از اعتراض‌های مسالمت‌آمیز مردم لبنان از همگان خواست از کاربرد خشونت امتناع ورزند.

سفارت آمریکا در سلسله توئیت‌هایی گفت: ما از مردم لبنان در حقشان برای اعتراض مسالمت‌آمیز حمایت می‌کنیم و همه طرف‌های ذی‌ربط را به امتناع از کاربرد خشونت دعوت می‌کنیم. سفارت آمریکا در بیروت افزود: مردم لبنان درد و رنج زیادی متحمل شدند و سزاوار آنند که رهبرانی داشته باشند که به آنها گوش فرا دهند و خواسته‌های مردمی را با شفافیت و پاسخگویی برآورده کنند.

 

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 128692
لینک کوتاه :