مجمع عمومی در شرایط خاص
رامین مهمانپرست * مجمع عمومی امسال سازمان ملل، مجمع مهم و قابل توجهی است و احتمالا با طرح موضوعات مهمی همراه است. دلیل این امر نیز همزمانی آن- با یک فاصله کوتاه – با انتخابات ریاستجمهوری در ایالات متحده آمریکاست که سبب شده رقابت بایدن و ترامپ به عرصههای سیاست خارجی کشیده شود. آقای ترامپ و دوستان او برای پیروزی در انتخابات دست به اقداماتی زدهاند که میتواند به نوبه خود برای امنیت جهانی بحرانآفرین و قابل توجه باشد.
یکی از موضوعاتی که ترامپ و تیم او برای پیروزی در انتخابات پیگیری میکند بحث عادیسازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی و کشاندن پای رژیم صهیونیستی به منطقه است که میتواند تبعات سنگینی داشته باشد همانطور که ایجاد داعش با حمایت آمریکا و تقویت آن موجب بیثباتی و ناامنی در منطقه شد. این موضوع نیز میتواند تبعات جدی برای امنیت کشورهای منطقه داشته باشد و متاسفانه شاهدیم که با همراهی برخی کشورهای عربی این اتفاق که در واقع ترفند ترامپ برای داشتن برگ برنده در انتخابات است، در حال وقوع است. از این جهت موضعگیری کشورهای مستقل به خصوص اعلام مواضع جمهوری اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحدد بسیار حائز اهمیت است.
مساله قابل توجه بعدی، همزمانی برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل با بحث برجام و تلاش آمریکا برای جلوگیری از تعلیق تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران است. شاهد بودیم که بعد از تلاش بیهوده آمریکاییها در شورای امنیت برای تصویب قطعنامه جدید و عدم همراهی کشورها – غیر از دومینیکن – سعی کردند از طریق مکانیسم ماشه وارد عمل شوند. اما با توجه به اینکه از برجام خارج شده بودند، خواسته آنان هیچ مبنای قانونی نداشت اما آقایان ترامپ و پمپئو با تبلیغات زیادی این طور وانمود کردند که مکانیسم فعال شده است. همانطور که پیشبینی میشد، کسی با آنان همراهی نکرد ولی به خاطر جنگ روانی و فضاسازیای که به انتخابات آمریکا مربوط است همچنان تلاش میکنند با تهدید کشورهای مختلف و با زور همچون کارهای غیرقانونی دیگری که انجام دادهاند، بخشی از تحریمها را گستردهتر کنند.»
عدم تعهد آمریکا به تعهدات بینالمللی و توافقنامههای چندجانبه از جمله برجام نیز از دیگر موضوعاتی است که باید در سازمان ملل طرح شود و کشورها نیز موضع یکسانی درباره آن داشته باشند زیرا ادامه این روشها و تحرکات توسط آمریکا، مبنا و مفهوم اولیه تشکیل سازمان ملل متحد را از بین میبرد و این سازمان را بیخاصیت میکند.
بحران کرونا نیز موضوع دیگری است که جهان امروز با آن مواجه است و برای مقابله با آن نیاز به نوعی همبستگی دارد. جدا از اینکه فرضیاتی مبنی بر دستساز بودن این ویروس یا رشد طبیعی آن، تهیه واکسن یا بینتیجه بودن تلاشها و… مطرح است، این ویروس تمام فعالیتهای مردم را در جهان تحت تاثیر قرار داده است، تاثیر بسیاری بر وضعیت بهداشت، فرهنگ، مسائل سیاسی، دوجانبه و موضوعات بینالمللی داشته و تشکیل مجمع عمومی سازمان ملل متحد به صورت مجازی نیز یکی از تبعات همین ویروسی است که گسترده شده و معلوم نیست تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. بر این اساس حتما یکی از موضوعات قابل توجه در سطح بینالملل بحث ویروس کرونا، نحوه مقابله با آن و اقداماتی که باید در عرصههای بینالمللی انجام شود، است. باید به کشورهایی که درگیر این ویروس هستند یاریرسانی شود به خصوص در شرایطی که این بحران همزمان شده با تحریمهای ظالمانه آمریکاییها علیه برخی کشورهای مستقل از جمله کشور ما که امکان تهیه دارو برای بیماران را نمیدهد و یکی از جنایات مقامات آمریکایی است.
به نظر میرسد موضوع دیگری که این روزها شاهد هستیم و قابل طرح در مجمع عمومی سازمان ملل است، بحث تروریسم دولتی و مستقیمی است که مقامات آمریکایی شروع کردهاند. در یک سال گذشته با ترور سردار سلیمانی دست به اقدام بسیار تحریکآمیز زدند و برای اینکه فضا را منحرف کنند، اتهاماتی را به کشور ما وارد کردند مبنی بر اینکه طرح ترور برخی سفرای آمریکایی را داریم! این فضاسازی و ورود به آن نیز از جمله ترفندهای آمریکاییها برای انحراف افکار عمومی و تبلیغات ریاستجمهوری است. همچنین در جهت ایرانهراسی و در نهایت ادامه فرآیند عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی است.
جامعه بینالملل باید در مقابل اقدامات و تروریسم دولتی آمریکاییها موضع جدی داشته باشد و اجازه ندهد افرادی که تعادل روحی ندارند و اداره کشور بزرگی مثل آمریکا را بر عهده گرفتهاند با امنیت و ثبات دنیا به این شکل بازی کنند.
* سخنگوی سابق وزارت امور خارجه
اخبار برگزیدهیادداشتلینک کوتاه :