کرونا، برگ برنده بایدن
عبدالرضا فرجیراد * ابتلای دونالد ترامپ به کرونا در زمان مهمی اتفاق افتاده است. با ابتلا به این بیماری حال چهلوپنجمین رییسجمهور آمریکا زمان طلایی تبلیغات انتخاباتی برای ریاستجمهوری ۲۰۲۰ را از دست داده است.
اینک شرایط متفاوتی برای کاخ سفید او رقم خورده است. ترامپ با ابتلا به کرونا مناظرات انتخاباتی و دوئلهای حساس خود را با جو بایدن از دست خواهد داد و تنها یک ماه مانده تا انتخابات ریاستجمهوری حمله کرونا به کمپین او چنان ضربه جبرانناپذیری وارد کرده که میتواند آینده سیاسی او را دستخوش طوفان حوادث غیرقابل پیشبینی کند.
وی که به دلیل بحران کرونا و بحرانهای اقتصادی و اجتماعی که در پی آن آمده و همچنین مورد انتقاد بودن در عرصه سیاست داخلی پس از اظهارنظرهای افراطی درباره نژادپرستی، شرایط مطلوبی در نظرسنجیها نداشت، حال شاید کرونا تیشه به ریشه او و رویای دور دوم ریاستجمهوریاش بزند.
از طرفی خالی کردن میدان مبارزات انتخاباتی و نبودن در صحنه آسیب زیادی به کمپین انتخاباتی او خواهد زد و موجب ریزش انگیزه طرفدارانش خواهد شد. در این میان این غیبت و عدم حضور در کارزارهای انتخاباتی فرصت مغتنمی برای جو بایدن رقیب دموکرات رییسجمهور فعلی آمریکا به شمار میرود که میتواند با بهرهبرداری از حربه کرونا و سهلانگاری ترامپ در این زمینه آرای طرفداران بیشتری را به سوی خود جلب کرده و کمکاری دولت او را زیر سوال ببرد.
تمسخر بیماری کرونا از سوی ترامپ و کماهمیت جلوه دادن آن از یک سو و توصیههای عجیب و غریب او نیز در مصرف مواد ضدعفونیکننده و همچنین تزریق مواد شوینده اینک بازار داغ تمسخر ترامپ را در بین شهروندان آمریکایی به راه انداخته که این موضوع هم میتواند دلیلی برای ریزش آرای طرفداران او باشد.
عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی ترامپ و مقاومت منفی در برابر رقبا، اندیشمندان و دانشمندان علم پزشکی در ماسک نزدن و همچنین دست دادن مانند سایر رهبران جهان که به این بیماری مبتلا شدند نیز او را در لبه پرتگاه ریاستجمهوری قرار داده است.
البته باید این نکته را نیز لحاظ کرد که شاید این موضوع ترفند جدید انتخاباتی از سوی ترامپ باشد، هرچند احتمال آن بسیار ضعیف ارزیابی میشود اما به دلیل درصد پایین او در نظرسنجیها و پیشتازی جو بایدن و همینطور نتایج نه چندان راضیکننده در مناظره اول میتوان در حد یک فرضیه به این موضوع نگاه کرد. ترامپ که همواره در پی آن بود تا با اتهام تقلب رایگیری پستی را زیر سوال ببرد و به بهانه پاندمی کرونا انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ را به تعویق بیندازد، حال میتواند با این حربه انتخاباتی در پی مظلومنمایی و جمع کردن آرای طرفداران باشد.
در زمان غیبت ترامپ و در طول دوران قرنطینه، اجرای امور داخلی آمریکا برعهده مایک پنس معاون اول او گذاشته میشود که باید با کامالا هریس معاون اول انتخاباتی جو بایدن به مناظره بنشیند. افزایش فعالیت تبلیغاتی مایک پنس در این برهه حساس تاریخی بسیار حائز اهمیت است.
ابتلا به کرونا نیز شاید بهانهای برای تعویق انتخابات ریاستجمهوری آمریکا باشد، اما این امر بسیار بعید به نظر میرسد مگر اینکه شرایط جسمانی ترامپ مانند بوریس جانسون به قدری حاد شود که راهی بیمارستان شود و پزشکان سلامت جسمانی او را برای ادامه کار بحرانی ارزیابی کنند.
* استاد ژئوپلیتیک و سفیر سابق ایران در نروژ و مجارستان
اخبار برگزیدهیادداشتلینک کوتاه :