ساختار اقتصاد بهم ریخته است
به گزارش جهان صنعت نیوز: حسین درودیان در برنامه تیتر امشب با اشاره به اینکه رشد نقدینگی به طور سنتی در ایران بالاست، اظهار داشت: ماهیت تورم ما با تورم در دیگر کشورها فرق میکند، تورم ما رکودی است یعنی ناشی از ساختار اقتصادی مختل شده، است؛ ساختار به هم ریخته اقتصاد هم رکود ایجاد میکند هم تورم، یعنی این جهش تورمی خروجیِ به هم ریختگی کل اقتصاد است.
این کارشناس اقتصادی با بیان این که نوع مواجهه سیاستگذار با تورم رکودی با تورم ناشی از رونق باید فرق کند، گفت: راهکار کوتاه مدت چنین شرایطی مدیریت نرخ ارز است.
درودیان با تأیید این سخن که دولت نباید کارگزار و کار راه انداز دولت باشد، افزود: بانک مرکزی در شرایط خاص باید به کمک کسب و کارها بیاید؛ مسئله چاپ پول هم نیست بلکه مسئله این است که پول چاپ شده کجا میرود و سرانجامش چه میشود.
دلایل رشد نقدینگی
در ادامه کامران ندری دیگر کارشناس مسائل اقتصادی هم گفت: رشد نقدینگی ما که به طور تاریخی حدود ۲۴ درصد بوده است، در یک سال گذشته به بالای ۳۰ درصد رسید که بسیار بالاست و علت آن هم مسئله کسر بودجه دولت است که بودجه خودش را از منابع صندوق توسعه ملی تأمین کرده است و دلیل دیگرش هم این است که امکان فروش ارز و جمع آوری نقدینگی هم وجود ندارد.
ندری افزود: مشکل دیگر هم خلق پول در خود بانک هاست. بانک مرکزی در ابتدای سال نسبت ذخیره قانونی را برای بانکهای کمک کننده پایین آورد و در ابتدای سال نرخ بهره را در بازار بین بانکی کاهش داد؛ این موضوع به بانکها امکان میدهد که خلق پول کرده و کسریهایشان را در بازار بین بانکی جبران کنند.
میخواهیم همه مشکلات را با چاپ و خلق پول حل کنیم
این کارشناس اقتصادی گفت: مشکل ما در نظام بانکی نداشتن استقلال بانک مرکزی است که باعث میشود نتواند بدون توجه به مشکلات دولت روی مشکل تورم تمرکز کند.
ندری افزود: در حال حاضر علاوه بر سلطه دولت بر بانک مرکزی، سلطه بانکها و بورس را هم بر بانک مرکزی داریم، چنان که دولت اخیراً نزدیک به ۲۰ تا ۲۵ هزار میلیارد تومان به بورس کمک کرد.
وی گفت: این جهش تورم ناشی از آن است که میخواهیم همه مشکلات را با چاپ و خلق پول حل کنیم.
ندری ادامه داد: در شرایط فعلی، افزایش نرخ بهره سه تأثیر مثبت میتواند داشته باشد؛ یکی جلوگیری از رشد نقدینگی و دوم افزایش تمایل به نگهداری ریال و سومین منفعتش هم این است که دولت میتواند اوراقش را در بازار بفروشد.
این کارشناس اقتصادی همچنین گفت: اگر بتوانیم مالیات بر عائدی و تجمیع درآمدها را وصول کنیم قطعاً وضعیت بهتر خواهد شد.
همه ساختارهای اقتصادی ما به هم ریخته است
در ادامه برنامه کاووسی دیگر کارشناس اقتصادی اظهار داشت: فقط نقدینگی مسئول افزایش تورم نیست بلکه در کنار آن سیاستهای نادرستی که اتخاذ میشود و ناهماهنگیها میتواند در افزایش تورم تأثیر داشته باشد.
وی گفت: در این میان به عوامل رشد نقدینگی توجه نمیشود، اما در شرایط تحریم رشد نقدینگی میتواند آسیب رسان باشد و تصمیماتی که برای استفاده از منابع بانک مرکزی و بانکها گرفته شده نادرست است، حتی در بودجه ۱۴۰۰ هم سیاست انبساطی اتخاذ شده که موجب تورم بیشتر خواهد شد.
این کارشناس مسائل اقتصادی با انتقاد از اتخاذ تصمیماتی که جامع الاطرف نیست، ادامه داد: ما واقعاً الگوی اقتصادی نداریم و از الگوی خاصی پیروی نمیکنیم و همه ساختارهای اقتصادی ما به هم ریخته است.
کاووسی افزود: بحث مالیات بر عایدی سرمایه هم وقتی میتواند مطرح شود که تورم افسار گسیخته نداشته باشیم، ما الان داریم از مردم شدیدترین مالیات که همان مالیات تورمی است را میگیریم.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
لینک کوتاه :