تیر خلاص به ترامپ
به گزارش جهان صنعت نیوز: روند انتخابات آمریکا همچنان ادامه دارد و در فرآیند قانونی دیگر، دیروز نشست اعضای مجمع برگزینندگان در هر ایالت آمریکا برگزار شد تا نتیجه قطعی الکترالها را مشخص کنند. هر ایالت به استثنای ماین و نبراسکا، متناسب با تعداد اعضای مجلس نمایندگان و همچنین دو سناتور خود، رای الکترال دارد. اگرچه گفته میشود این اقدام برای متوازن ساختن قدرت ایالتهای ضعیف با ایالتهای قوی و همچنین تاثیر کنگره بر انتخابات انجام شده است اما به طور یقین، تاثیر مثبتی بر آرای اکثریت نخواهد داشت که بیشترین رای را به یک نامزد دادهاند.
گرچه کار این نمایندگان تشریفاتی است اما توجه روی این فرآیند امسال بسیار پررنگتر شد که علت آن امتناع دونالد ترامپ از پذیرش شکست در انتخابات و طرح ادعاهایی درباره تقلب انتخاباتی بود. همین موجب شد تا نشست کالج الکترال اهمیت دوچندانی یافته و گامی غیرقابل انکار به سمت مراسم سوگند در ۲۰ ژانویه و تحلیف جو بایدن به عنوان رییسجمهوری آمریکا برداشته شود. البته خود ترامپ هم پذیرفته که اگر کالج الکترال رای به پیروزی بایدن بدهد، نتیجه انتخابات را میپذیرد.
اگر هم نمایندگان برخلاف رویه تشریفاتی خود عمل کنند و آرای بایدن کمتر از حد نصاب شود، آن وقت کار به مجلس نمایندگان تحت کنترل دموکراتها خواهد رسید که تیر خلاص را به ترامپ شلیک و ریاستجمهوری بایدن را تایید کنند.
برای پیروزی در انتخابات، کسب حداقل ۲۷۰ رای الکترال لازم است. قانون اساسی آمریکا به انتخابکنندگان (الکتورها) این قدرت را داده تا رییسجمهور آمریکا را انتخاب کنند. وقتی تمامی آرا شمرده شود، انتظار میرود ۳۰۶ رای الکترال به نام جو بایدن ثبت شود.
هر رییسجمهور برای پیروزی در انتخابات، به ۲۷۰ رای الکترال نیاز دارد. ترامپ در این انتخابات ۲۳۲ رای الکترال کسب کرده است. توجه به این روند، امسال بیش از هر زمان دیگری بوده است چرا که ترامپ شکست خود را نپذیرفته و اتهامهایی درباره تقلب در انتخابات مطرح کرده است. برگزاری مجمع انتخابکنندگان، گام مستحکم دیگری در مسیر حرکت به سمت روز تحلیف در ۲۰ژانویه (اول بهمن) است یعنی زمانی که جو بایدن به عنوان رییسجمهور جدید آمریکا سوگند یاد خواهد کرد.
مطرح شدن ادعای تقلب از سوی ترامپ، جامعه آمریکا را بیش از پیش ملتهب کرده است. نمونه التهاب در چند روز گذشته در خیابانهای شهرهای کوچک و بزرگ آمریکا، به خصوص واشنگتن، نمایان شد. چندین هزار نفر از طرفداران ترامپ در اعتراض به نتیجه انتخابات، دست به تظاهرات زدند و با مخالفان درگیر شدند. تظاهرات در واشنگتن به درگیریهای شبانه بین اعضای یک گروه دستراستی و مخالفان چپگرای آنها تبدیل شد. این اعتراضها، آخرین تلاشهای طرفداران ترامپ برای جلوگیری از ادامه روند انتخابات است. پیش از آنها، ترامپ در محاکم حقوقی شکایتهای متعددی را به ثبت رسانده بود که هیچ کدام موفق نبوده است. او البته نشان داده که قصد ندارد به این راحتیها کاخ سفید را ترک کند. با این حال چشم امید بسیاری به نشست مجمع انتخابکنندگان آمریکاست تا شاید نتیجه آن پایانی بر بحران انتخاباتی این کشور باشد.
ترامپ و معمای مراسم تحلیف بایدن
این در حالی است که دونالد ترامپ طی مصاحبهای عدم شرکت در مراسم تحلیف جانشین خود در ژانویه را غیرمحتمل ندانست.
هنگامی که برایان کیلمید مجری برنامه «فاکساندفرندز» از رییسجمهور آمریکا پرسید آیا ماه آینده در مراسم تحلیف جو بایدن رییسجمهور منتخب شرکت میکند یا خیر، وی پاسخی نداد. کیلمید پرسید: آیا در مراسم تحلیف شرکت میکنید؟ ترامپ پاسخ داد: نمیخواهم در این مورد صحبت کنم.
ترامپ ضمن تکرار ادعاهای بیاساس پیرامون تقلب انتخاباتی و رقابت ۲۰۲۰، افزود: میخواهم در مورد این صحبت کنم که ما کار بزرگی انجام دادهایم. من بیشتر از هر رییسجمهوری در تاریخ کشورمان رای آوردم. در تاریخ کشورمان، درست است؟ بقیه به گرد پای من هم نمیرسند؛ بیشتر از اوباما، بیشتر از هر کس دیگر. و آنها میگویند ما انتخابات را باختیم. ما نباختیم.
زمانی که از دونالد ترامپ پرسیده شد آیا نگران است که اگر تا زمان تحلیف بایدن تسلیم نشود چه اتفاقی میافتد، وی گفت باور دارد که بایدن یک رییسجمهور نامشروع خواهد بود.
او خاطرنشان کرد: نگران کشوری هستم که یک رییسجمهور نامشروع دارد. این چیزی است که برای آن نگران هستم؛ رییسجمهوری که باخت و بد هم باخت. این یک انتخابات با رقابت نزدیک نبود. جورجیا را در نظر بگیرید. ما در جورجیا برد بزرگی داشتیم. در پنسیلوانیا و ویسکانسین همینطور. ما برد بزرگی داشتیم!
اظهارات دونالد ترامپ پس از دو شکست اخیرش در دیوان عالی مطرح شد که یکی از آنها مربوط به پروندهای بود که در پنسیلوانیا به امید تغییر نتایج این ایالت گشوده شد و دیگری هم از سوی کن پاکستون دادستان کل در تگزاس تشکیل شد که به دنبال بیاعتبار کردن نتایج در چهار ایالت محل نزاعی بود که بایدن در آنها برنده شد و در این راه ناکام ماند. امتناع رییسجمهور از واگذاری نتیجه انتخابات قبل از آن رخ میدهد که اعضای کالج انتخاباتی برای تایید رسمی شکست او آماده میشوند؛ رویدادی که با سخنرانی پربیننده بایدن همراه خواهد شد.
جمهوریخواهان کنگره اعتقادی به پیروزی بایدن ندارند
از طرفی طبق نتایج نظرسنجی صورت گرفته از هر ۱۰ نماینده جمهوریخواه در کنگره تنها یک نماینده اذعان به پیروزی بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ میکند.
بر اساس نظرسنجیای که روزنامه واشنگتنپست انجام داده، تنها ۲۵ نفر از نمایندگان جمهوریخواه کنگره بایدن را به عنوان پیروز انتخابات ۲۰۲۰ به رسمیت میشناسند. نتایج نظرسنجی واشنگتنپست با سه سوال از ۲۴۹ نماینده جمهوریخواه در کنگره به دست آمده است. در این نظرسنجی از نمایندگان جمهوریخواه سوال شده است که چه کسی در انتخابات پیروز شد؟ آیا از تلاشهای رییسجمهوری ترامپ برای ادعای پیروزی حمایت میکنید و آیا بایدن را به عنوان «رییسجمهوری قانونی منتخب» قبول دارید؟ نتایج نظرسنجی نشان میدهد که ۱۱ نفر از ۵۲ نماینده جمهوریخواه در مجلس سنا و ۱۴ نماینده جمهوریخواه در مجلس نمایندگان به پیروزی بایدن در انتخابات اعتقاد دارند.
حمایت خاموش
نتایج نظرسنجی واشنگتنپست در حالی مطرح میشود که سدریک ریچموند نماینده دموکرات در گفتوگو با شبکه سیبیاس تصریح کرد: بسیاری از نمایندگان سنا و مجلس نمایندگان پشت درهای بسته پیروزی بایدن و شکست ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ را پذیرفتهاند اما از اعلام علنی مواضع خود هراس دارند.
در گفتوگو با شبکه سیبیاس گفت: بسیاری از نمایندگان سنا و مجلس نمایندگان پشت درهای بسته پیروزی بایدن و شکست ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ را پذیرفتهاند اما از اعلام علنی مواضع خود احساس ترس میکنند.
ریچموند افزود: جمهوریخواهان پیروزی بایدن را پذیرفتهاند، در حقیقت همه آمریکاییها این پیروزی را قبول کردهاند. ریچموند که به عنوان مشاور ارشد بایدن در دولت جدید خدمت خواهد کرد گفت: جمهوریخواهان به این دلیل از اذعان علنی پیروزی بایدن اجتناب میکنند زیرا آنان از قدرت توئیتری ترامپ در هراس هستند.
دونالد ترامپ از آنجا که در شبکه توئیتر دارای ۸۸ میلیون فالوئر است بارها از این قدرت شبکه اجتماعی در تخریب همحزبیهایی که همنظر وی نیستند استفاده کرده است.
با گذشت یک ماه از اعلام نهایی نتایج انتخابات ۲۰۲۰ ترامپ همچنان حاضر به پذیرش شکست در این دور از انتخابات نیست و به شکایات خود مبنی بر انجام تقلب در انتخابات ادامه میدهد. ادعاهای ترامپ در مورد کسب پیروزی در انتخابات در حالی مطرح میشود که دادگاه عالی ایالت جورجیا یکشنبه گذشته دادخواست تجدیدنظر ارائهشده توسط ستاد دونالد ترامپ برای ابطال نتیجه انتخابات در این ایالت را رد کرد.
کالج الکترال چیست
بنیانگذاران آمریکا در زمان تدوین قانون اساسی به این میاندیشیدند که چگونه کشور جدیدشان باید رهبر خود را انتخاب کند و در نهایت سیستم کالج الکترال را مطرح کردند. این ترکیبی میان انتخاب یک رییسجمهوری با آرای مردمی و ورود کنگره برای انتخاب رییسجمهوری است.
براساس قانون اساسی، ایالتها تعداد برگزینندگانی برابر با شمار کلی کرسیهایشان در کنگره دارند؛ دو سناتور به علاوه تعداد قانونگذاران آنها در مجلس نمایندگان آمریکا. به جز دو مورد استثنا که در مین و نبراسکاست، مابقی ایالتها تمامی آرای کالج الکترال خودشان را به برنده آرای مردمی در ایالت خودشان اختصاص میدهند.
کالج الکترال بیش از دو قرن است که هدف انتقاد قرار دارد. ممکن است شخصی برنده آرای مردمی شود اما در انتخابات ببازد. این اتفاق دو مرتبه در دو دهه گذشته رخ داده است؛ سال ۲۰۰۰ با انتخاب جورج بوش و سال ۲۰۱۶ زمانی که دونالد ترامپ در آرای مردمی با اختلاف حدود سه میلیون رای مقابل هیلاری کلینتون باخت.
بایدن به نوبه خود در آرای مردمی پیروز شد و در نهایت به ۳۰۶ رای الکترال مقابل ۲۳۲ رای ترامپ رسید. ترامپ پنجمین نامزد ریاستجمهوری در تاریخ آمریکا شده بود که با وجود باخت در آرای مردمی، در کالج الکترال برنده شد. همچنین در صورتی که نمایندهها خیانت کرده و آرای الکترال بایدن کمتر از ۲۷۰ شود، آن زمان وظیفه انتخاب رییسجمهوری با مجلس نمایندگان تحت کنترل دموکراتها خواهد بود و نانسی پلوسی رییس دموکرات مجلس نمایندگان هم برای این کار ابراز آمادگی کرده است.
نشست کالج الکترال
کالج الکترال در یک محل نشست برگزار نمیکند. در عوض، برگزینندگان هر ایالت و برگزینندگانی از واشنگتندیسی در جایی نشست دارند که از سوی قانونگذاران انتخاب میشود و معمولا ساختمان کنگره در آن ایالت است. برگزینندگان رای کاغذی میدهند؛ یک رای برای رییسجمهوری و یک رای برای معاون رییس جمهوری. آرا شمارش میشوند و برگزینندگان شش تاییدیه مرتبط با نتایج را به امضا میرسانند. یک نسخه آن برای رییس سنا ارسال میشود که اکنون معاون رییسجمهوری است. این نسخهای است که بعدا به طور رسمی شمارش میشود.
در ۳۲ ایالت و واشنگتندیسی، قانون برگزینندگان را ملزم کرده تا مطابق برنده آرای مردمی رای بدهند. البته مورد استثنایی سال ۲۰۱۶ زمانی رخ داد که ۱۰ برگزیننده تلاش کردند به نامزدهای دیگر رای بدهند. آنها شامل کسانی بودند که به حمایت از کلینتون متعهد شدند اما تصمیم گرفتند از او حمایت نکنند و امید داشتند که برگزینندگان جمهوریخواه دست از ترامپ کشیده و شخص دیگری را به عنوان رییسجمهوری انتخاب کنند.
زمان رایگیری
برگزینندگان از هر ایالت در ساعتی که طبق قانون مشخص میشود، به مقر کنگره همان ایالت میروند تا رای بدهند. تعدادی از ایالتها به علاوه واشنگتندیسی هنوز زمانی را برای اخذ رای تعیین نکردهاند. با این حال بیشتر ایالتها کارشان را ۱۰ صبح به وقت محلی آغاز میکنند مثل آرکانزاس، ایلینوی، ایندیانا و اوکلاهاما و فعلا دیرترین زمانی که اعلام شده، ساعت ۳ عصر است مثل ماساچوست و نیوجرسی.
گام بعدی
به محض اینکه آرای الکترال اخذ شد، به کنگره ارسال میشوند؛ جایی که دو مجلس در ششم ژانویه برای نشستی به ریاست مایک پنس تشکیل جلسه میدهند. پاکت نامههای هر ایالت و واشنگتندیسی در آنجا باز و آرا شمارش خواهند شد. پس از آن یک گام دیگر باقی میماند؛ تحلیف.
اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژه
لینک کوتاه :