xtrim

ضعف مجلس یازدهم در حوزه قانونگذاری

پروانه سلحشوری * شش ماه از عمر مجلس یازدهمی که با شعار توجه به اقتصاد و معیشت مردم وارد میدان شد، می‌گذرد؛ چهره‌هایی که تا قبل از ورود به بهارستان، همه مشکلات اقتصادی و جاری کشور را از ناکارآمدی مجلس دهم که آن را به اشتباه مجلس اصلاح‌طلبان معرفی کرده بودند، می‌دانستند. ولی حالا با گذشت بیش از شش ماه از عمر مجلس تمام‌اصولگرای یازدهم و مسلط شدن تازه‌واردها بر امور، نه‌تنها به وعده‌های انتخاباتی خود عمل نکرده‌اند بلکه در تلاشند به اموری که مجلس دهم را در روزهای پایانی خود از آن منع می‌کردند، بپردازند.

مجلس دهم در ماه‌های آخر خود با چند مولفه خاص مواجه شد؛ اول اینکه نظر شورای نگهبان درباره صلاحیت نمایندگان مجلس دهم اعلام شد، ردصلاحیتی که گمان می‌کنم در طول تاریخ مجالس بی‌سابقه بوده است. شورای نگهبان نود و چند نماینده را رد صلاحیت و با قاطعیت و لحن نامناسبی اعلام کرد که دلیل رد صلاحیت نمایندگان مجلس دهم مشکلات اقتصادی بوده است. در حالی که بعد مشخص شد همه این‌گونه نبوده‌اند و برخی به دلایل سیاسی و اظهارنظرات‌شان رد صلاحیت شده‌اند.

پس از برگزاری انتخابات، برخلاف سایر مجالس که در روزهای پایانی فعالیت‌شان مختل می‌شوند، مجلس دهم کوشید در روزهای باقی‌مانده درباره تایید صلاحیت کاندیداها توسط شورای نگهبان ورود کند ولی اجازه داده نشد یعنی همان زمان که قصد داشتیم به قانون انتخابات و اصلاح بخش‌هایی مبنی بر نوع بررسی صلاحیت کاندیداها از سوی شورای نگهبان ورود کنیم، نمایندگان اصولگرای مجلس دهم که نمایندگان فعلی مجلس هستند، انتقاد جدی کردند که ورود به بحث انتخابات ضروری نیست و اولویت، رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی جامعه است ولی مجلس جدید که با شعار توجه به معیشت و بهبود وضعیت اقتصادی مردم و ادعای مجلس در طراز انقلاب وارد مجلس شدند، با وجودی که مردم در اوج مشکلات اقتصادی بودند، مصوباتی نه در راستای حمایت از مردم بلکه حمایت از افراد برخوردار مثل پیمانکاران و البته ایجاد رانت برای گروهی خاص داشتند. در آن زمان قیمت دلار دو برابر شد، وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم به شدت نابسامان شد و مردم یکی از پرتلاطم‌ترین روزها را پشت سر گذاشتند.

opal

مجلس دهم در بخش‌هایی که امکان ورود داشت، مصوباتی مثل تابعیت، کاهش مجازات اعدام، قانون مدیریتی، قانون هوای پاک، عدالت جنسیتی و کارهای دیگری در حوزه اجتماعی انجام داد. مجلس یازدهم بگوید در این مدت شش ماهه چه کار مثبتی در حوزه توجه به شعارهای انتخاباتی خود انجام داده است؟ آنها توضیح دهند در این مدت به جز حاشیه‌سازی و ایجاد تنش و دامن زدن به اختلافات با قوه مجریه و البته اصلاح قانون انتخابات ریاست‌جمهوری و اندازه کردن کت پاستور بر تن کاندیدای مدنظر خودش چه کار مثبتی انجام داده‌اند؟ مصوبات انتخاباتی که با توجه به ایرادات کلی و اساسی‌ای که دارد به احتمال بسیار زیاد از سوی شورای نگهبان هم رد می‌شود یعنی شش ماه وقت و هزینه بیت‌المال را صرف کاری کرده است که هیچ خروجی‌ای ندارد.

مجلس نیازمند کار کارشناسی است ولی متاسفانه مصوبات مجلس یازدهم اوج ناتوانی فکری در حوزه قانونگذاری است. برخی نمایندگان در لحظه طرحی به ذهن‌شان می‌رسد و بدون پشتوانه نظری و کارشناسی آن را بیان می‌کنند و سایر نمایندگان هم به آن رای می‌دهند. بعضا شاهکارهایی را در بیان برخی نمایندگان فعلی می‌بینیم که واقعا فاجعه‌بار است و از هیچ وجاهت کارشناسانه‌ای برخوردار نیست. حتی خودشان پس از مدتی متوجه می‌شوند و آن مطلب و توئیت را حذف می‌کنند. به هر حال با این شرایط افق روشنی پیش‌روی مجلس یازدهم وجود ندارد چرا که به طور واقعی دغدغه حل مشکلات مردم را ندارند و تاکنون عملکرد مناسبی نداشته‌اند. ولی امیدوارم بعد از مصوبات انتخاباتی‌شان، کمی هم به فکر حل مشکلات مردم باشند و به دور از حاشیه‌سازی، بودجه ۱۴۰۰ را به نحو درستی در راستای رفع موانع اقتصادی به تصویب برسانند.

* فعال سیاسی اصلاح‌طلب و نماینده مردم تهران در مجلس دهم

اخبار برگزیدهیادداشت
شناسه : 162125
لینک کوتاه :