xtrim

ریزش دلار، کالاها را ارزان نکرد/موج جدید گرانی در راه است

به گزارش جهان صنعت نیوز: به این ترتیب بسیاری از عرضه‌کنندگان کالا از جمله پوشاک، لوازم خانگی، لوازم بهداشتی و… از افزایش قیمت هرچه بیشتر کالاها تا هفته‌های آینده خبر می‌دهند و به مشتریان پیشنهاد می‌کنند که هر چه زودتر کالاهای مورد نیاز خود را قبل از گرانی‌های مجدد خریداری کنند. نکته جالب توجه اینکه در رابطه با کالاهای اساسی و مواد غذایی نیز با چنین شرایطی روبه‌رو هستیم به طوری که کاهش قیمت دلار تاثیری در کاهش قیمت‌ها نداشته و فروشندگان معتقدند که به دلیل شرایط بی‌ثبات بازار و سیاستگذاری‌های نامشخص دولتمردان، امکان ارزان شدن هیچ کالایی وجود ندارد.

نکته دیگر اینکه فروشندگان کالاها از کاهش قدرت خرید مردم و رکود در تمام ماه‌های سال می‌نالند و معتقدند که باید در دو ماه آخر سال، ضرر ماه‌های گذشته را جبران کنند. بنابراین نباید چندان توقع ارزانی در بازارهای مختلف را داشت. در این میان شاهد این هستیم که ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت با افزایش قیمت بسیاری از کالاهای تولیدی به دلیل افزایش هزینه‌های تولید موافقت می‌کنند و به این شکل مصرف‌کنندگان را با مشکلات بیشتری برای تامین نیازهای ضروری خود روبه‌رو می‌کنند. با این حال برخی مسوولان در چنین شرایطی وعده کاهش قیمت‌ها تا یک ماه آینده را مطرح می‌کنند. در همین خصوص معاون دفتر برنامه‌ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به ریزش نرخ ارز، گفت: این شیب نزولی بازار ارز، قیمت کالاهای مصرفی را تا یک ماه آینده کاهش می‌دهد.

تبعیت قیمت‌ها از نرخ مواد اولیه در بورس

طی هفته گذشته نرخ ارز در شیب نزولی قرار گرفت و بیش از چهار هزار تومان کمتر از ارزش خود را در مقایسه با ماه‌های گذشته از دست داد. موضوعی که موجب شد تا قیمت سکه و طلا با افت قیمت همراه شود و بازارهایی همچون خودرو و گوشی‌های تلفن همراه نیز از این روند نزولی تاثیر بگیرد. اما این کاهش هنوز در قیمت کالاهای مصرفی و روزانه مردم اثر نداشته است و بعید به نظر می‌رسد که کاهش قیمت اتفاق افتاده در دیگر بازارها نیز ماندگاری چندانی داشته باشد. با این حال سعید صارمی معتقد است تاثیر نرخ ارز بر کالاهای مصرفی از قانون چسبندگی قیمت‌ها تبعیت می‌کند و با تاخیر اتفاق می‌افتد. بنابراین برای کاهش قیمت کالاهای مصرفی باید دست‌کم یک ماه صبر کرد.

opal

معاون دفتر برنامه‌ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: قیمت کالاها عموما ناشی از نرخ مواد اولیه در بورس است که کاهش نرخ ارز تاثیر مستقیمی بر آن دارد و تولیدکنندگان می‌توانند هزینه کمتری برای آماده‌سازی محصولات خود کنند.

وی تاکید کرد: به عنوان مثال قیمت مواد اولیه بسته بندی با کاهش نرخ ارز، کاهش می‌یابد و تولیدکنندگان با قیمتی کمتری اقدام به خرید کالاهای مورد نیاز خود می‌کنند که به تبع آن مجموع هزینه تولید کاهش می‌یابد و در نهایت روی کالاها نیز تاثیر می‌گذارد که روندی زمانبر محسوب می‌شود.

نمی‌توان توقع کاهش قیمت‌ها در بازار را داشت

روند نزولی نرخ دلار از اوایل هفته گذشته شتاب گرفت، به طوری که از کانال ۲۶ هزار تومانی به سوی نرخ‌های پایین‌تر حرکت کرد. نرخ ارز در روزهای اخیر با توجه به افزایش امیدواری در خصوص صادرات نفت و دسترسی به منابع مالی کاهشی شده است زیرا هفته گذشته نیز عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی اعلام کرده بود که ایران توانسته گشایش‌هایی در فروش نفت داشته باشد.

با این حال عرضه‌کنندگان کالاها بر این عقیده هستند که قیمت کالاهای تولیدی به دلیل افزایش هزینه‌های جانبی در بخش تولید و گرانی‌هایی مثل افزایش هزینه حمل‌و‌نقل به شدت افزایش یافته است به طوری که حتی اگر کاهش قیمت دلار همچنان نیز کاهش باشد، نمی‌توان توقع داشت به سرعت قیمت کالاها ارزان شود.

در همین خصوص یکی از عرضه‌کنندگان پوشاک به «جهان‌صنعت» گفت: بی‌ثباتی نرخ ارز و تصمیم‌گیری‌های نسنجیده دولت در حوزه‌های مختلف شرایطی را فراهم کرده است که فعالان بازار با نگرانی از آینده در حال فعالیت هستند. بنابراین اگرچه این روزها به دلیل اظهارات رییس کل بانک مرکزی و روی کار آمدن جو بایدن در ریاست‌جمهوری آمریکا شاهد شیب نزولی نرخ ارز هستیم اما نمی‌توان توقع کاهش قیمت‌ها در بازار را داشت.

علی مهدوی اظهار کرد: فروشندگان کالاهای مختلف طی ماه‌های اخیر به دلیل کاهش قیمت خرید مردم و تبعات ناشی از کرونا با رکود دست و پنجه نرم می‌کردند. بنابراین تمام امید آنها به همین دو ماه آخر سال است که بتوانند هزینه و ضرر وارد شده در ماه‌های قبل را جبران کنند.

عدم ثبات در تصمیم‌گیری‌ها

به گفته وی، کاهش قیمت ارز به این زودی‌ها اثر خود را در بازار نشان نمی‌دهد و تنها در صورتی می‌تواند منجر به کاهش قیمت کالاها شود که این روند نزولی تثبیت شود و مقطعی نباشد.

مهدوی افزود: هزینه‌های تولید به شدت افزایش یافته و تولیدکنندگان تمام کالاها ازجمله پوشاک و مواد غذایی طی ماه‌های اخیر با افزایش قیمت‌های قابل توجهی مواد اولیه مورد نیاز خود را تامین کرده‌اند. بنابراین فعلا کالاهای خود را با توجه به افزایش قیمت ماه‌های پیش عرضه می‌کنند. بنابراین اصناف نیز با توجه به اینکه کالاها را گران خریداری می‌کنند، نمی‌توانند با ضرر این کالاها را به مصرف‌کننده عرضه کنند.

وی بیان کرد: به دلیل بی‌سر و سامانی بازار و عدم ثبات در تصمیم‌گیری‌ها، حتی احتمال افزایش قیمت انواع کالاها تا یکی دو هفته آینده نیز وجود دارد.

این گفته‌ها در حالی است که گشت و‌گذاری در بازار نشان می‌دهد به دلیل سیاست‌هایی ازجمله سیاست ارز ترجیحی و همچنین عدم شفاف‌سازی دولت در حوزه‌های مختلف، بازار کالاهایی از جمله مواد پروتئینی، لبنیات، لوازم بهداشتی، میوه و تره‌بار و… با افزایش قیمت‌های نجومی روبه‌رو است و بعید به نظر می‌رسد که با کاهش چند هزار تومانی نرخ ارز، کاهش قیمت قابل توجهی در بازار اتفاق بیفتد. این در حالی است که بسیاری از فروشندگان به مشتری‌های خود توصیه می‌کنند که نیازهای خود را همین روزها تهیه کنند چرا که تا چند هفته آینده با موج جدیدی از گرانی در بازار‌های مختلف روبه‌رو خواهیم شد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژه
شناسه : 167205
لینک کوتاه :