xtrim

سوغات کرونا از ترکیه

 به گزارش جهان صنعت نیوز:  سعید نمکی سه روز قبل درخواستی را خطاب به عبدالرضا رحمانی‌فضلی وزیر کشور و فرمانده قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا مبنی بر تصویب توقف پروازهای ترکیه در این قرارگاه و ابلاغ آن به وزارت راه‌و‌شهرسازی و سازمان هواپیمایی کشوری ارائه داده است.

در این نامه، وزیر بهداشت از قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا درخواست کرده تا ظرف ۴۸ ساعت آینده، تمام ترددهای هوایی و زمینی به ترکیه به مدت یک هفته متوقف شود.

نمکی همچنین از امکان بازگشت اتباع دو کشور که در ایران یا ترکیه هستند به کشور متبوع‌شان با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و اخذ تست PCR خبر داده است.

opal

پس از شیوع ویروس کرونا و پیک شیوع آن در کشور، بارها و بارها وزارت بهداشت دیگر نهادها را مقصر این امر دانسته است. بسیاری از کارشناسان گردشگری تصور می‌کنند وزارت بهداشت توانایی کنترل و مهار کرونا را ندارد به همین دلیل دنبال مقصر می‌گردد. وزیر بهداشت پیش از این نیز نسبت به سفرهای نوروزی اعتراضات بسیاری داشته است اما ولی تیموری معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به «جهان‌صنعت» گفت: آمار سفرهای نوروزی امسال تا ۱۲ فروردین تنها دو میلیون و ۴۳۰ هزار نفر بوده است در صورتی که سال گذشته آمار سفرهای نوروزی ۷۶ میلیون نفر بوده است و این به معنای آن است که هم وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و هم مردم به خوبی رعایت کرده‌اند و سلامت خود را بر سفر مقدم دانسته‌اند. از سویی دیگر به اعتقاد تیموری صف‌های طولانی مرغ بسیار خطرناک‌تر از سفرهای نوروزی است.

با این همه سعید نمکی وزیر بهداشت خواهان ممنوعیت سفر به ترکیه شده است که با وجود آمارهای شیوع کرونا در این کشور اقدام مناسبی است. از سویی دیگر شنیده‌ها از مسافران این مقصد محبوب حاکی از آن است که بسیاری از مسافران ترکیه کرونا را با خود سوغات آورده‌اند. این در حالی است که بسیاری از گردشگران ایرانی به تصور واکسیناسیون در حین سفر و یا کنترل کامل کرونا به ترکیه سفر کرده بودند.

در صورت تصویب این درخواست وزارت بهداشت، همه پروازهای رفت و برگشت به شهرهای آنکارا و استانبول با ایرلاین‌های داخلی و خارجی متوقف خواهد شد.

در حال حاضر علاوه بر شرکت‌های هواپیمایی داخلی، تعدادی از ایرلاین‌های ترکیه‌ای و کشورهای منطقه نیز پروازهای ایران- ترکیه را انجام می‌دهند.

همچنین در صورت موافقت قرارگاه مقابله با کرونا با این درخواست وزارت بهداشت، تورهای گردشگری به ترکیه نیز متوقف شده و این مصوبه به وزارت گردشگری و آژانس‌های گردشگری ابلاغ می‌شود.

انتقادهای پی در پی وزیر بهداشت به تورهای ترکیه

پیش از این نیز در دهه دوم فروردین امسال، مشاور وزیر بهداشت با انتشار مطلبی در فضای مجازی با اشاره به ادامه پروازهای ترکیه از آن انتقاد کرده بود.

با این حال حسن ذی‌بخش سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرده بود توقف پروازها به ترکیه منوط به تصمیم ستاد ملی مقابله با کروناست.

ترکیه از جمله مسیرهای پرتردد خارجی ایران محسوب می‌شود که سفر به آن تنها جنبه تفریحی ندارد. با توجه به حجم سرمایه‌گذاری شهروندان ایرانی در این کشور برای خرید خانه، تردد به ترکیه در این سال‌ها و تا پیش از همه‌گیری کرونا افزایش قابل توجهی داشته است. از طرفی، با توجه به محدود شدن پروازهای بین‌المللی ایران از سال ۹۸ بسیاری از مسافران از مسیر ترانزیتی ترکیه برای دسترسی به مقصد مورد نظر استفاده می‌کنند. علاوه بر این، با توجه به فعال نبودن سفارتخانه‌های برخی کشورهای خارجی در ایران، شهروندان ایرانی به ناچار برای پیگیری امور تحصیلی، اداری و مهاجرتی از طریق سفارتخانه‌های مقیم در ترکیه اقدام می‌کنند.

با این وجود شدت جهش ویروس کرونا از هفته گذشته در ترکیه برای ایران به عنوان همسایه شرقی این کشور نگران‌کننده شده است. خبرگزاری آناتولی در خبری از وزیر بهداشت ترکیه نقل کرده که آمار مبتلایان به انواع جهش‌یافته کرونا در این کشور در حال افزایش است و این آمار ۷۵ درصد کل مبتلایان را تشکیل می‌دهد. بر همین اساس مقررات قرنطینه در بسیاری از شهرهای ترکیه تمدید شده است.

در حال حاضر طی یک ماه اخیر تعداد ابتلا به کرونا در ترکیه چهار برابر شده به گونه‌ای که طی روز ۱۳ فروردین، ۴۲ هزار ابتلا به کرونا در این کشور گزارش شده است.

همچنین محدودیت‌های جدید به این کشور بازگشته و طبق اعلام وزارت بهداشت ترکیه، بیش از ۷۰ درصد مبتلایان با نوع کرونای انگلیسی یا جهش‌یافته درگیر هستند. در حال حاضر ۵۸ استان ترکیه در وضعیت قرمز قرار دارند و از ساعت ۹ شب دوشنبه تا ۵ صبح دوشنبه هر هفته در این کشور، منع تردد اعمال شده است.

این در حالی است که هنوز تورهای گردشگری ایرانیان به این کشور برقرار است.

۱۰ فروردین علیرضا وهاب‌زاده مشاور وزیر بهداشت در توئیتر نوشت: سراسر شهرهای ترکیه در وضعیت قرمز است، اما هم پروازها به این کشور ادامه دارد و هم تورهای گردشگری برقرار است. گردشگران و مسافران به این همسایه شمال غربی کشورمان می‌توانند ناقل ویروس کشنده کرونای انگلیسی به داخل کشور باشند.

یک روز پس از آن، سعید نمکی وزیر بهداشت در نامه‌ای به وزیر کشور و فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد مقابله با کرونا درخواست کرد: با توجه به شیوع گسترده بیماری کووید ۱۹ در کشور ترکیه با ویروس موتاسیون‌یافته، ایاب و ذهاب از طریق مرزهای هوایی و زمینی با کشور مذکور به مدت یک هفته متوقف شود.

نمکی گفت: شهروندان ایرانی که در ترکیه به سر می‌برند و قصد ورود به کشور را دارند و همچنین اتباع کشور ترکیه که در ایران بوده و قصد خروج از کشور را دارند، می‌توانند با رعایت پروتکل‌های مربوطه و انجام تست PCR و اطمینان از عدم آلودگی اقدام به ورود و خروج کنند.

بررسی همه‌جانبه وزارت بهداشت

حسین قاسمی مدیر کل امور مرزی وزارت کشور و دبیر کمیته امنیتی اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مدیریت کرونا در پاسخ به این درخواست، از بررسی همه‌جانبه پیشنهاد وزارت بهداشت مبنی بر اعمال محدودیت‌های بیشتر در مرز با یک همسایه غربی در کمیته امنیتی اجتماعی و انتظامی ستاد ملی و ارائه گزارش جامع آن برای تصمیم‌گیری نهایی به ستاد ملی مدیریت کرونا خبر داده است.

پروازهای ترکیه برقرار است

مقصود اسعدی سامانی دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی هم با گذشت پنج روز از درخواست وزیر بهداشت خبر داده که پروازهای ترکیه طبق برنامه در حال انجام است و برنامه‌ای برای قطع پروازها بین ایران و ترکیه تا زمان ابلاغ رسمی ستاد مقابله با کرونا وجود ندارد.

او گفته که قرار است در جلسه آتی ستاد مقابله با کرونا موضوع قطع پروازها بررسی شود، در صورتی که ستاد برنامه قطع پروازها را ابلاغ کند پرواز شرکت‌های هواپیمایی در مسیر ترکیه لغو خواهد شد.

تابع ستاد ملی مقابله با کرونا هستیم

ابوالقاسم جلالی معاون هوانوردی و امور بین‌الملل سازمان هواپیمایی نیز گفته است: تا کنون درخواستی مبنی بر توقف پروازهای ترکیه به دست ما نرسیده است، اما در صورتی که از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا درخواستی مبنی بر توقف یا ممنوعیت پروازهای خارجی یا داخلی شود، به سرعت آن را اعمال خواهیم کرد.

این نخستین‌بار نیست که ویروس کرونا عامل مسدود شدن مرز مشترک ایران و ترکیه می‌شود. ترکیه همزمان با شیوع ویروس کرونا از اسفندماه ۹۸ تا اواسط سال ۹۹ چندین‌بار مرز هوایی و زمینی با ایران را مسدود کرد و حتی پس از باز شدن مرز هوایی تا مدت‌ها نسبت به بسته ماندن مرز زمینی به بهانه ویروس کرونا اصرار داشت. در دی‌ماه ۹۹ نیز با شناسایی ویروس جهش‌یافته در بسیاری از کشورها، قوانین سفر به ترکیه هم کمی محکم‌تر شد؛ شهروندان خارجی از جمله ایرانی‌ها برای سفر به این کشور به ارائه گواهی منفی تست کرونا تا ۷۲ ساعت قبل از پرواز ملزم شدند.

 

بلیت‌های ارزان‌قیمت ترکیه

قیمت بلیت‌های سفر به ترکیه به شدت ارزان شده است. همواره بلیت سفر به این کشور محبوب ایرانیان در ایام عید به حداکثر خود می‌رسد و پس از پیک سفر ارزان می‌شود. مقاصدی مانند استانبول معمولا زمستان و ماه‌های سرد سال ارزان می‌شوند که فصل کم‌سفر این مقصد به شمار می‌رود. همچنین دورانی که تعطیلات مردم تمام شده و تقاضای سفر کم می‌شود نیز قیمت بلیت ترکیه به ارزان‌ترین قیمت می‌رسد.

اما اکنون این ارزانی علت دیگری نیز دارد؛ شیوع کرونا توریست‌ها را از این کشور گردشگرپذیر فراری داده است و فعالان گردشگری در ترکیه درصدد جذب گردشگر هستند حتی به قیمت شیوع کرونا در کشوری دیگر.

۸۵ مرکز استان در کشور ترکیه در وضعیت بحرانی از لحاظ شیوع ویروس کرونا هستند و روز به روز به تعداد مبتلایان به کرونا افزوده می‌شود. به عنوان مثال آمار مبتلایان ترکیه به ویروس جهش‌یافته در یک روز به ۳۲ هزار نفر رسید با وجود اینکه تعداد قربانیان آن نسبت به تعداد مبتلایان زیاد نیست اما درگیری افراد با ویروس جهش‌یافته اتفاق ناخوشایندی است.

همچنین با وجود قرمز بودن این مقصد اما همچنان سفر به ترکیه در ایام نوروز انجام می‌شد و هنوز هم ادامه دارد چون سفر به این کشور هنوز جزو سفرهای ارزان‌قیمت خارجی است.

در تازه‌ترین اخبار نسبت به سفرهای خروجی مسافران ایرانی به مقصد ترکیه، تنها واکنش‌ها به آن، واکنش وزیر بهداشت بوده که از این سفرها ابراز نگرانی کرده است و با وجود آنکه مدیران در این وزارتخانه هشدار داده بودند اما نه تنها پروازها به مقصد ترکیه متوقف نشد بلکه بلیت هواپیما برای مقصدی مثل استانبول در ارزان‌ترین نرخ خود قرار گرفته است!

به عنوان مثال برای پرواز از تهران به استانبول نرخ بلیت هواپیما در تاریخ امروز تنها ۷۱۹ هزار تومان است. این رقم با اختلاف ۲۰ هزار تومان فردا به ۷۴۰ هزار تومان خواهد رسید. مسافران این مقصد کرونایی بنا به آنچه که دولت ترکیه اعلام کرد، تنها لازم است تست منفی کرونا به همراه داشته باشند.

از آن طرف ترددهای بین‌استانی نیز در داخل ایران بنابر گزارش وزارت راه‌و‌شهرسازی ۱۴۴ درصد رشد داشته است و مسافران مبتلا به کرونا آزادانه به سفر رفتند. مسافران ورودی به ایران نیز در حال برگشت هستند.

وزارت بهداشت توپ را در زمین گردشگری انداخته است

حرمت‌الله رفیعی رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی می‌گوید: به نظر می‌رسد وزارت بهداشت نمی‌تواند شرایط را کنترل و مدیریت کند و توپ را به زمین دیگری می‌اندازد و سفر را به عنوان گزک دست گرفته است. اگر این وزارتخانه نگران انتقال بیشتر بیماری از خارج کشور است، چرا به پروازهای شلوغ داخلی توجه نمی‌کند؛ تعداد پروازها و مسافران کیش به هیچ‌وجه با ترکیه قابل مقایسه نیست.

او با اشاره به کاهش سفر و پروازهای ترکیه اظهار می‌کند: در حالت عادی بین ایران و ترکیه هفتگی ۲۰۰ فروند هواپیما مجوز پرواز دارند که در تعطیلات نوروز امسال، برخلاف سال‌های گذشته نه تنها مجوز اضافه‌ای برای پروازهای این مسیر صادر نشد که تعداد پروازهای بین ایران و ترکیه از حدود ۲۸ به ۵ پرواز در روز رسید. چطور فکر می‌کنند حجم سفر در مسیر ترکیه زیاد شده است!؟

رفیعی می‌گوید: بهتر است برای متقاعد کردن مردم از آمارهای درست استفاده کنید. یک گزارش و آمار دقیق ارائه دهید که یک بیمار مبتلا به ویروس جهش‌یافته و یا کووید ۱۹ در بین مسافران ترکیه بوده است. وزارت بهداشت این آمارهایی را که می‌دهد در کجا ثبت کرده است؟ آیا دوایر نظارتی به آن دسترسی دارند؟ ما که به عنوان آژانس‌دار به سامانه‌ای که آمار افراد مبتلا در آن ثبت شده باشد دسترسی نداریم.

او اضافه می‌کند: چرا وقتی از مسافر خروجی و ورودی تست منفی می‌خواهند و یا قانون قرنطینه را برقرار کرده‌اند، این همه نگرانی دارند؟ مگر اینکه کنترل مسافران در مرزها دچار مشکل باشد. در بیشتر کشورها با همین قوانین، ترددهای بین‌المللی در حال انجام و تحت کنترل است.

او در پاسخ به این سوال که در صورت لغو پروازها تکلیف مسافرانی که بلیت یا تور خریده‌اند، چه خواهد شد، با سیاست مسدود کردن مرزها مخالفت کرد و خواستار تشدید نظارت‌ها شد و در ادامه گفت: مسافر ایرانی با هر دستوری که داده می‌شود فقط متحمل دلهره و نگرانی شده است. قطعا مسدود شدن مسیر ترکیه بسیاری از مسافران ایرانی را دچار سرگردانی و بلاتکلیفی می‌کند.

سخن آخر

پیش از نوروز امسال بارها و بارها نهادهای مختلف از جمله وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کردند سفر باید ممنوع شود و نباید به مقاصد مختلف کشور سفر کرد و در مقابل وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و برخی نهادهای دیگر گفتند که سفرهای نوروزی مجاز است و مانعی ندارد. از سویی دیگر بخشنامه‌ای به آژانس‌های گردشگری ارسال شد مبنی بر اینکه اگر سفرها به دلیل شیوع کرونا لغو شد آژانس‌ها موظف نیستند مبلغ پرداخت شده را به مسافران بازپرداخت کنند. این امر موجب شد که گردشگران ایرانی مقاصد خارجی را به تورهای داخلی ترجیح دهند. چراکه هر لحظه احتمال ممنوعیت سفرها وجود داشت و ممکن بود هزینه پرداخت شده را نیز بازپس نگیرند. بنابراین سوغات کرونا از دیگر کشورها به خاطر ناهماهنگی، ناتوانی در تصمیم‌گیری و درگیری نهادهای مختلف با یکدیگر به ایران آمده است.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژه
شناسه : 180687
لینک کوتاه :