این بار روسیه بعد از چین و کرهجنوبی، در تهران!
به گزارش جهان صنعت نیوز: نمونه این ادعا هم امضای سند جامع راهبردی ۲۵ ساله میان ایران و چین است که انتقادات داخلی و خارجی زیادی به همراه داشت. اما این اتفاق برای روسها قابل قبول نبود؛ چرا که به دلیل رقابت تنگاتنگی که دو کشور با یکدیگر دارند، از نزدیکتر شدن چین به ایران احساس خطر کردند. پس در شرایطی که جلسات کمیسیون مشترک برجام به منظور احیای برجام در وین در حال برگزاری است، برای اینکه از قافله عقب نمانند، وزیر خارجه خود را به تهران فرستادند تا به جمهوری اسلامی ایران یادآوری کنند که یک سر ماجرای برجام هستند و در مذاکرات وین، نباید ایران آنها را به عنوان حامی نادیده بگیرد.
لاوروف: ایران و روسیه به بالاترین سطح تعامل دوجانبه رسیدهاند
بر این اساس دوشنبه شب سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه به تهران آمد. سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اهداف این سفر را «علاوه بر رایزنیهای مقامات دو کشور»، به روز کردن «معاهده روابط متقابل و اصول همکاری تهران-مسکو» دانست.
صبح روز گذشته سرگئی لاوروف پس از دیدار و گفتوگویی اولیه با محمدجواد ظریف همتای خود در نشستی مطبوعاتی شرکت کرد. وزیر خارجه روسیه در این نشست مطبوعاتی با بیان اینکه دیدار خوبی با همتای ایرانی خود داشته است، گفت: «تفاهمنامه امضا شده میان دو طرف اساس توسعه روابط دوجانبه در حوزههای مختلف را مشخص میکند. ما از تقویت همکاری میان وزارتخانهها و سازمانهای دو کشور در تمام زمینهها استقبال میکنیم.»
او تاکید کرد که به خاطر اجرای سازگار معاهده دوجانبه بر مبنای روابط دوجانبه و اصول همکاری که در ماه مارس ۲۰ سال از آن گذشت، دو کشور تا حد زیادی به «سطح بیسابقه بالایی از تعامل» دست یافتهاند.
آنها در این کنفرانس درباره چشمانداز همکاری دوجانبه در زمینههای سیاسی، تجاری، اقتصادی، حقوق بشری و دیگر مسائل با تمرکز روی پروژههای مشترک در زمینه نقلوانتقالات انرژی، گفتوگو کردند.
لاوروف در ادامه صحبتهای خود با اشاره به اینکه دو طرف در دیدار خود درباره اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) رایزنی کردهاند، تصریح کرد: «ما بارها گفتهایم که اجرا و حفظ توافق هستهای مستلزم پایبندی کامل تمام طرفهای آن است. ما میدانیم که ایران آماده است تا به تمام تعهدات خود بازگردد به شرط آنکه آمریکا نیز به تعهدات خود ذیل برجام عمل کند. ما کاملا از مذاکرات وین حمایت میکنیم و هرگونه اقدام یا تلاشی برای نابود کردن این رایزنیهای مهم در وین را محکوم میکنیم.»
وزیر خارجه روسیه در این نشست مطبوعاتی درباره اینکه روسیه به عنوان یکی از اعضای اصلی برجام چه موضعی در مورد مذاکرات وین و بازگشت آمریکا به تعهدات برجام دارد، افزود: «موضع ما کاملا روشن است و همه تحریمها علیه ایران باید بیقید و شرط برداشته شود و امیدوارم با برداشتن تحریمها علیه ایران فضای همکاری بیشتری ایجاد شود. تنها راه احیای برجام این است که آمریکا به صورت کامل به تعهدات خود بازگردد و طبق قطعنامه شورای امنیت و سازمان ملل عمل کند. اگر آمریکاییها این کار را نکنند ممکن است گرفتار اقدام خطرناکی شوند و پیامدهای ناگواری میتواند داشته باشد.»
ظریف: راه برخورد با ایران، تروریسم هستهای نیست
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان نیز گفت: «آمریکاییها باید یک حقیقت را بدانند، اینکه تحریم، ابزاری برای امتیاز گرفتن از ایران نیست. تحریمها یک بار بر دوش سیاست خارجی آمریکاست که تا امروز تنها نتیجه عکس داشته است. آنها نباید فراموش کنند که وقتی ترامپ روی کار آمد ایران ۳۰۰ کیلو ذخیره اورانیوم غنی شده داشت اما اکنون ایران بالای چهار هزار کیلو ذخیره در اختیار دارد. زمانی که ترامپ شروع به کار کرد، ایران فقط از سانتریفیوژهای IR-1 استفاده میکرد، امروز زنجیرههای IR-6 فعال هستند. آمریکا فراموش نکند که پیش از اقدام تروریستی اخیر پنج هزار سانتریفیوژ IR-1فعال بود اما بعد از این اقدام تروریستی اگر قرار باشد برگردیم حتما به سانتریفیوژ پیشرفتهتر برمیگردیم.»
ظریف تاکید کرد: «این را آمریکا باید بعد از ۴۲ سال فهمیده باشد که راه برخورد با ایران تهدید و تحریم نیست. راه برخورد با ایران تروریسم هستهای نیست. اگر آمریکا میخواهد قادر به بازگشت به برجام باشد، باید کلیه تحریمها را لغو کند. باید فهرست تمام تحریمها را طبق وظیفهای که بر اساس برجام دارد، ارائه دهد. البته ما یک فهرست مثالی، نه یک فهرست کامل به آنها ارائه کردیم تا بدانند که با چه چیزی طرف هستند. طبق برجام آمریکا وظیفه دارد که فهرست تمام تحریمها را ارائه کند و سپس همهشان را بردارد. این سیاست غیرقابل تغییر ماست.»
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان همچنین بااشاره به ضرورت خرید واکسن کرونا در شرایط بحرانی فعلی، به رایزنیهای دولت ایران و روسیه درباره خرید واکسن اشاره کرد و گفت: «امیدوارم با توافقی که بین دو کشور صورت گرفته تولید واکسن اسپوتنیکوی در ایران شروع شود و امکان خرید تعداد بیشتری واکسن از روسیه برای تامین نیازهای ایران فراهم شود.»
سرگئی لاوروف پس از دیدار با ظریف ظهر روز گذشته به مجلس شورای اسلامی رفت تا با محمدباقر قالیباف رییس مجلس ایران که پیش از این پوتین رییسجمهوری روسیه او را در سفری که به مسکو داشت، به حضور نپذیرفته بود، دیدار و گفتوگو کند. البته با وجود انجام این دیدار تا زمان نگارش گزارش فوق، هیچ متنی از این دیدار دوجانبه منتشر نشده است.
روحانی از مواضع روسیه در حمایت از برجام قدردانی کرد
لاوروف روز گذشته همچنین به دیدار حسن روحانی رییسجمهور کشورمان رفت. روحانی در این جلسه با اشاره به علاقهمندی جمهوری اسلامی ایران برای توسعه همکاریهای منطقهای، از توسعه این همکاریها با هدف کمک به برقراری صلح و ثبات در منطقه به عنوان اقدامی راهبردی در مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا و مداخله در امور منطقه از سوی این کشور استقبال کرد.»
رییسجمهور با اشاره به اهمیت روابط ایران و روسیه و لزوم بهرهگیری از ظرفیتهای دو کشور برای ارتقای روابط در همه زمینهها به ویژه روابط اقتصادی و تجاری و با اشاره به اراده مقامهای عالی دو کشور برای ارتقای مناسبات، بر لزوم توسعه روابط در راستای منافع متقابل بدون تاثیرپذیری از فشارهای خارجی تاکید کرد.
روحانی با قدردانی از مواضع و حمایتهای مسکو از مذاکرات هستهای، بر تداوم تلاشها برای حفظ و احیای برجام به عنوان یک توافق چندجانبه بینالمللی که الگویی برای حلوفصل مشکلات از مسیر مذاکره و دیپلماسی بوده است، تاکید کرد و گفت: «امروز آمریکا و همه دنیا به این نتیجه رسیدهاند که فشار حداکثری شکست خورده و تنها راه آمریکا برای بازگشت به برجام، لغو تحریمهاست. حرکت دو کشور در این خصوص نشاندهنده نگاه مشترک درمورد مسائل بینالمللی از جمله برجام است و همچنین امروز برای اینکه بتوانیم برجام را احیا و فعال کنیم، همکاری دو کشور به طور قطع بسیار موثر خواهد بود.»
رییسجمهور تاکید کرد: «ما در واقع میخواهیم فضا و روابط به تعهدات و توافقات سال ۲۰۱۵ برگردد و همه طرفهای برجام، همان قولها و گفتارهای خود را عملیاتی کنند و هرآنچه در آن زمان توافق شده پذیرفته شود، نه حاضریم کمتر از آن را بپذیریم و نه دنبال آن هستیم که بیش از آن را به دست آوریم.»
روحانی همچنین در این دیدار با اشاره به موفقیتهای روسیه در زمینه کرونا و توفیق در ساخت واکسن، تسریع در ارسال محمولههای واکسن ساخت این کشور به ایران را مورد اشاره قرار داد و بر لزوم تسریع در راهاندازی خط تولید مشترک واکسن در کشورمان تاکید کرد.
اعلام آمادگی روسیه برای توسعه روابط دوجانبه
وزیر خارجه روسیه نیز در این دیدار با بیان اینکه دو کشور برای توسعه و تعمیق روابط مصمم بوده و اراده قوی دارند، گفت: «برای توسعه همکاریهای مسکو- تهران از جمله همکاریهای فنی و دفاعی هیچ محدودیتی وجود ندارد.»
سرگئی لاوروف با بیان اینکه ایران و روسیه درخصوص همکاریهای منطقهای و بینالمللی اهداف مشترک و نزدیک دارند، به مذاکرات هستهای اخیر در وین و تمایل آمریکا برای بازگشت به برجام اشاره کرد و افزود: «تنها راهحل مساله از نظر مسکو بازگشت بیقید و شرط و کامل آمریکا به برجام با اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد و عمل به تعهدات از سوی این کشور است.»
وزیر خارجه روسیه تاکید کرد: «هرگونه سند تکمیلی و یا اضافی درخصوص مسائل مختلف از جمله منطقهای یا توسعه نظامی میتواند خارج از چارچوب برجام و در راستای تامین امنیت منطقه و خلیجفارس با حضور کشورهای منطقه به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گیرد.»
سرگئی لاوروف همچنین بر توسعه و تعمیق روابط تهران و مسکو تاکید کرد و یادآور شد: «روسیه برای اجرایی و عملیاتی کردن توافقات در راستای توسعه روابط، جدی است و پروژههای مشترک دو کشور با سرعت و جدیت دنبال خواهد شد.»
اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسیلینک کوتاه :