xtrim

بهانه جدید مخالفان برجام برای توقف مذاکرات

به گزارش جهان صنعت نیوز:  دور چهارم مذاکرات کمیسیون مشترک برجام ۱۷ اردیبهشت در وین آغاز شد و نمایندگان ایران و آمریکا بدون هیچ‌گونه مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم در این مذاکرات مشارکت دارند. طبق گزارش شبکه العربیه روند مذاکرات وین مطلوب است. این شبکه به نقل از یکی از دیپلمات‌های اروپایی شرکت‌کننده در مذاکرات وین گفت که «به موقعیتی کلیدی در مذاکرات رسیده‌ایم. تعهدات هسته‌ای واضح هستند و در حال حاضر مشخص است که ایران باید چه کاری انجام دهد.» اما تندروهای آمریکایی که بیش از همیشه نگران به نتیجه رسیدن مذاکرات وین و احیای برجام هستند، طی روزهای اخیر با شدت گرفتن آتش در مناطق اشغالی فلسطین، میان نیروهای حماس و اسراییل به بهانه حمایت ایران از گروه مقاومت، خواستار توقف مذاکرات وین شدند. علاوه بر نامه ۴۳ سناتور جمهوریخواه به بایدن، مایک پمپئو وزیر خارجه پیشین آمریکا در توئیتی از مذاکره‌کنندگان آمریکایی خواست که جمهوری اسلامی ایران را دشمن خود در نظر بگیرند.

همچنین دیلی کالر، گزارش داد که جو لیبرمن سناتور آمریکایی هم به دولت بایدن در مورد انجام توافق با ایران «به هر قیمت» هشدار داده است. لیبرمن مدعی شد که ایران می‌تواند از حماس و درگیری مداوم بین فلسطینی‌ها و اسراییلی‌ها برای تاثیرگذاری بر هر توافق هسته‌ای احتمالی استفاده کند. این سناتور آمریکایی گفته است: «آنچه در مورد دولت بایدن نگران آن هستم چیزی است که در وین اتفاق می‌افتد و تلاش آنها برای دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران نگران‌کننده است.»

البته پیش از این میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین حصول پیشرفت در مذاکرات برجامی وین تا ضرب‌الاجل ۲۱ می ‌(۳۱ اردیبهشت‌ماه) را امری «دشوار اما انجام‌شدنی» توصیف کرده بود.

opal

اولیانوف، روز چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت در این باره گفت: «برخی تحلیلگران ابراز تردید کرده‌اند که در ماه جاری بتوان به توافقی برای احیای برجام دست پیدا کرد. این یک نتیجه‌گیری عجولانه است.»

در همین راستا، منابع اروپایی مشارکت‌کننده در مذاکرات وین نیز به شبکه العربیه، گفته‌اند که «طی ده روز باقیمانده از مهلت توافق فنی موقت بین تهران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بعید به نظر می‌رسد توافقی بین طرف‌های مذاکره‌کننده صورت بگیرد.» این منابع گفته‌اند که بسیاری از جزئیات هنوز نیاز به بحث و گفت وگو دارند.

ناگفته نماند که همزمان با مخالفت جمهوریخواهان آمریکایی با جو بایدن، عباس عراقچی سرپرست تیم مذاکره‌کننده ایرانی در وین طی توئیتی در این باره نوشت: «ازسرگیری اجرای پروتکل الحاقی توسط ایران مستلزم رفع تحریم‌هاست. ما علاقه‌مندیم این کار تا قبل از ۳۱ اردیبهشت انجام شود، البته اگر مقدور باشد.» او افزود: «ما جدی و مصمم هستیم و حتی از همین فردا آماده‌ایم که اگر تحریم‌ها به شکلی که قابل راستی‌آزمایی باشد برداشته شود، به اجرای کامل برجام برگردیم.»

اما مجتبی ذوالنوری، رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس در واکنش به عراقچی که از احتمال تمدید توافق ایران و آژانس صحبت کرده بود، این سخنان را منجر به فرسایشی شدن مذاکرات دانست و گفت: «اظهارنظر عراقچی اشتباه بود، تمدید بازرسی و موافقت با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اختیار وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی نیست، این کار با نظر مجلس باید انجام شود یا در چارچوب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها با صلاحدید شورای عالی امنیت ملی انجام می‌شود.»

هرچند که به نظر می‌رسد سنگ‌اندازی‌های داخلی و مخالفت‌های خارجی با برجام و روند مذاکرات وین تمامی ندارد و مخالفان بر تحرکات خود افزوده‌اند، اما آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز گذشته بر «تداوم مذاکرات وین در خصوص احیای توافق هسته‌ای با ایران» تاکید کرد. بلینکن با اشاره به اینکه ایرانی که سلاح هسته‌ای در اختیار داشته باشد، می‌تواند «بی‌محابانه‌تر» به دیگر اقدامات بپردازد، در واکنش به درخواست تندروها برای پایان دادن به مذاکرات وین گفت: «مذاکرات در وین در جریان است تا ببینیم که می‌توانیم پایبندی دوجانبه به برجام ایجاد کنیم یا نه و این مذاکرات ادامه خواهند یافت.»

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 189530
لینک کوتاه :