xtrim

مجادله برای ۵ دقیقه اضافه

به گزارش جهان صنعت نیوز:  طبق نظرسنجی که ایسپا منتشر کرده و با ملاک قرار دادن مناظره قبلی، فقط سه نفر از هر ۱۰ نفر ایرانی بالای ۱۸ سال، این مناظرات را می‌بینند و از آنجا که صرفا ۳۸ درصد قصد رای دادن دارند، نمی‌توان مطمئن بود که این بینندگان نیز، مناظره و حرف‌های آقایان را خیلی جدی بگیرند.

این موضوع اما سبب نشده و نمی‌شود که نامزدهای ریاست‌جمهوری رقابت را ساده بگیرند. شاهد هم آنکه مناظره دوم داغ‌تر از مناظره نخست بود.

مجادله برای ۵ دقیقه اضافه

opal

 آقایان با توپ پر آمده بودند و از همان تریبون جلوی در، هجمه به هم را شروع کردند. مهرعلیزاده و همتی دلخور از آن پنج دقیقه وقت اضافه‌ای بودند که به کمیته تبلیغات انتخاباتی به رییسی داده است. برای همین هم مهرعلیزاده ابراز امیدواری کرد که آنچه در این باره شنیده، تحقق نیابد و همتی نیز در پاسخ به خبرنگار سیما گفت: «بداخلاقی را من شروع نکردم. دوستان شروع کردند و من ناگزیر شدم پاسخ بدهم. ۲۹ بار اسم بنده را بردند اما به رقیب اصلی من جایزه دادند تا بیشتر صحبت کند. من آمده‌ام تا کاری کنم آن روستایی نگوید خودتان می‌دانید و مملکت‌تان.»

رییسی اما از راه که رسید اعلام کرد بنای استفاده از این فرصت را ندارد! موج انتقادات به این موضوع سبب شده بود یا هر چیز دیگری، فرق ندارد. نتیجه این بود که رییسی بداخلاقی را هم به فهرست رقبایش یعنی فساد و ناکارآمدی و وضع موجود افزود و با گفتن اینکه می‌خواهد در چارچوب قانونی و بر اساس اخلاق محور مناظرات را ادامه دهد، خود را در جایگاه مظلومیت قرار داد.

کنایه رییسی به رقبا

مناظره دیروز حول محور مسائل سیاسی، فرهنگی و اجتماعی بود و آقایان طبق روال به سوالاتی که با قرعه‌کشی مشخص می‌شد، پاسخ دادند.

سوال او به اختلافات طبقاتی بود و قرعه هم به نام رییسی افتاد. او اما یک دقیقه و نیم از فرصت چهاردقیقه‌ای خود برای پاسخ را صرف مسائل حاشیه‌ای مثل تکرار این موضوع که قصد استفاده از فرصت پنج دقیقه‌ای را ندارد و یا اینکه آذری زبان به او لطف زیادی کرده‌اند و… کرد!

رییسی در پاسخ به اینکه راهکار شما برای کاهش فاصله طبقاتی در کشور چیست؟ نیز گفت: این میزان فاصله طبقاتی محصول تصمیم‌گیری‌های اقتصادی است؛ مثلا ارزهای ۴۲۰۰ تومانی بدون نظارت تخصص داده شد.

وی افزود: نمونه همین تبعیض را در نظام سلامت دیدیم، بعضی‌ها ۱۰۰ میلیون و دویست میلیون درآمد داشتند، در حالی که بعضی پرستاران و پزشکان به میزانی بسیار ناچیز. در بسیاری جاهای دیگر هم همین‌طور. پرداخت ناعادلانه به افراد مختلف باعث تبعیض می‌شود.

ادبیات متفاوت نامزد ماندنی

سوال دوم اما به محسن رضایی رسید. سوال این بود که برنامه‌های شما برای افزایش امید در میان جوانان چیست؟ او اما سخنش را با ادبیاتی متفاوت شروع کرد و گفت: «مشکلات مردم ایران با حرف مفت حل نمی‌شود!»

او در ادامه گریزی به مباحث مناظره قبلی درباره اینکه برخی نامزدها پوششی هستند، زد و تاکید کرد که آمده تا آخر کار بماند و رقابت کند.

رضایی در این چهار دقیقه اما دست روی نقطه قوت خود یعنی برخورداری از رای قومیتی هم گذاشت. یادآور شد که لر است و اهل زاگرس. پاسخ بی‌حاشیه

سومین سوال را جلیلی پاسخ داد. او برخلاف دو نامزد قبلی سر اصل موضوع رفت و بدون حاشیه‌سازی در پاسخ به این پرسش که چه برنامه‌ای برای تقویت اعتماد مردم به دولت احتمالی دارید؟ گفت: اگر بخواهیم اعتماد مردم جلب شود حتما باید رفتار مسوولان درست بشود.

وی افزود: یکی از موانع، فرهنگ غلط در نظام سیاسی و اجرایی ما است که مربوط به این جناح و آن جناح هم نیست. اگر این فرهنگ غلط پاک نشود، ظرفیت و توانمندی‌های کشور متوقف می‌شود.

جلیلی تاکید کرد: اگر در فرهنگ سیاسی کشور نمایش، جای کار واقعی را بگیرد نمی‌توان انتظار پیشرفت داشت و کشور با نمایش اداره نمی‌شود.

او البته کنایه‌ای هم به دولت زد و در تشریح منظور خود از مفهوم نمایش گفت: مثلا تیری را شلیک کنیم و هرجایی خورد بگوییم هدف بود. مثلا توافق کنیم و بگوییم برای این بود که تحریم لغو شود. تحریم هم که لغو نشد، بگوییم که جام اخلاق را بردیم.

ترک‌زبان نه آذری‌زبان

قرعه چهارم اما به نام مهرعلیزاده افتاد و درباره مواضع برجامی او بود. او نیز گفت که مواضع ایران، مواضع درستی است و باید با قدرت مذاکره کنیم تا برجام زنده شود و حقوق ایران در برجام بازگردانده شود البته باید همه تصمیم‌گیرندگان در همه نهادها و قوا همکاری کنند.

نکته قابل توجه در این بخش از سخنان او اما چیز دیگری بود. آنجا که سوال را رها کرد و رفت سر پاسخ دادن به رییسی. مهرعلیزاده گفت: فرمودند آذری‌زبان‌ها از او دلجویی کرده‌اند اما اینجا آذری‌زبانی نبوده که به ایشان توهین کرده باشد! ضمن اینکه ما آذری‌زبان نداریم و آنچه داریم ترک‌زبان است. در استفاده از این کلمه توجه داشته باشند.

وی افزود: با توجه به اینکه آقای رییسی قاضی هستند می‌خواهم که دقت بیشتر لحاظ کنند. اخلاق و بداخلاقی را چطور تعریف می‌کنیم؟ اگر مطالبی را که در خصوص مدرک تحصیلی ایشان گفتم، می‌گویند، مطلب حقی بود. من با احترام گفتم که ایشان از نظر کلاسیک شش کلاس خوانده‌اند و بعدا معادل‌سازی کرده‌اند.

مهرعلیزاده گفت: مساله اخلاق را باید در جامعه جاری کنیم. همین دو روز قبل صداوسیما پنج دقیقه از فیلم انتخاباتی من را سانسور کرد. این بداخلاقی است و دیدیم که در فضای مجازی غوغا شد و مردم گفتند که صدا و سیما به جای ملی‌، عشقی شده است.

او تاکید کرد: من از آقای رییسی که قاضی است می‌پرسم که چرا فیلترینگ را راه‌‌انداختید.

وی جمله را با اشاره به ارسال پیامک برای دختران شروع کرد اما وقت تمام و میکروفن او قطع شد. با این حال آنقدر گفته بود که معلوم شود گلایه‌اش از پیامک‌های بدحجابی است.

وعده به جای جواب

نوبت که به همتی رسید از انتقاد به شیوه و شکل و شمایل مناظره شروع کرد. سوال  خود که درباره انطباق نظام آموزشی با نیازهای بازار بود را کنار گذاشت و گفت: به شیوه مناظره انتقادی دارم و معتقدم مناظره شبیه مسابقه هفتگی شده است. ضروری است سوالات بهتر و مرتبط با مسایل مردم مطرح شود.

وی حرف‌های ابتدای ورود خود را تکرار کرد و گفت: اکنون انتخاب میان بد و بدتر و خوب و خوب‌تر نیست؛ انتخاب برای آن است که امکان کنشگری و تنفس شهروندان باز بماند.

همتی با تاکید بر اینکه «من صدای بی‌صداها و قدرت بی قدرتان هستم؛ چون دولت من حامی آسیب‌پذیرترین افراد است» گفت: «من صدای بی‌صداها و قدرت بی‌قدرت‌ها هستم. دولت من حامی آسیب‌پذیرترین افراد جامعه خواهد بود. کوله‌برها، سوخت‌برها، بی‌شناسنامه‌ها، بیکاران، افراد دارای معلولیت، بیماران خاص، معتادان، زنان سرپرست، کودکان بی‌سرپرست و… اهداف اصلی من خواهند بود.»

رونمایی از نخستین پوششی

صحبت‌های قاضی‌زاده‌هاشمی در این بخش نیز مهم بود. نه از این جهت که به پرسش «سیاست شما برای مدیریت میان بخشی اجزای دولت چیست؟» پاسخ قابل اعتنایی داده باشد، بلکه از این رو که او پوششی بودن خود را عیان ساخت و رسما وارد بگومگوی ایجاد شده درباره مدرک تحصیلی رییسی شد! او با دفاع از «سواد روحانیت» گفت: «ما نزد علمای اسلام دانشمندان بزرگی داریم.» او گفت اینکه ساحت علم را محدود کنیم، این خود انحصارطلبی است.

او در آن بخشی از سخنانش که مثلا به سوال مربوط است نیز گفت: یکی از مشکلات ما نحوه تقسیم وظایف است. قاضی‌زاده‌هاشمی افزود: ما در حوزه فرهنگ ۳۸ سازمان فعال داریم؛ همین وضع در آموزش و حوزه‌های مختلف است.

اصرار به مناظره

آخرین سوال این بخش اما به زاکانی رسید و او هم خیلی زود وارد دعوا با همتی شد. سوال درباره برنامه او برای مقابله با عوامل تهدیدکننده رشد جمعیت بود و در نخستین نوبت خود برای اعلام مواضعش گفت: ما نرخ رشدمان به ۸/۰ درصد رسیده که یک عدد بحرانی است.  ما ۵/۳ میلیون زوج نابارور داریم؛ اولین اقدام من بیمه این زوج‌ها است که بچه‌دار شدن به دل این جوانان نماند. حوزه فرهنگ و اجتماع  تعلیم و تربیت، تحکیم خانواده، احیای تندرستی و صیانت از محیط زیست را دنبال می‌کنیم. دولت امیدی را برای مردم باقی نگذاشته است. دولتی که آقای روحانی ایجاد کرد، باعث شد ماهی یک میلیون فقط هزینه پوشک بچه‌ها شود. این دولت بلایی را سر مردم آورده که ۲۸ درصد حقوق برای خارج تهران و ۵۸ درصد از حقوق را در تهران فقط برای مسکن بدهند.

زاکانی انتقاد از دولت را برای خود جایز دانست و اشاره کرد که نماینده آن اینجاست. اشاره‌اش به همتی بود زیرا خیلی زود گفت که او حاضر به مناظره با من نیست.

از برنامه تا یارانه

دومین مناظره انتخاباتی  با فرصت‌های چهاردقیقه‌ای که به آقایان داده شد تا دیدگاه سایر نامزدها را نقد کنند، ادامه یافت.

اولین نفر محسن رضایی بود اما با این کنایه که سایرین کمتر به برنامه توجه دارند، این فرصت را صرف ارائه برنامه‌ها یا به بیان دقیق‌تر وعده‌های خود از جمله یارانه ۴۵۰ هزار تومانی و حقوق خانه‌داری و… پرداخت. او گفت مساله عدالت نیاز به جراحی‌های بزرگ دارد.

او با اشاره به اینکه طرح کفایت زندگی یا ایران بدون فقیر را طراحی کردم، گفت: «چرا از یارانه صحبت می‌کنیم صدایشان درمی‌آید که منابع آن کجاست اما برای مافیا منابع داریم؟

سوال زاکانی از همتی

دومین فرصت نقد به علیرضا زاکانی رسید. او در این بخش نیز همتی را هدف گرفت و گفت: اینجا گفته شد که برخی صدای کولبران هستند. باید دید ۲۵ میلیارد دلار قاچاقی که اتفاق می‌افتد و ۹۵ درصدش از مبادی رسمی می‌آید چرا آقایان وقتی در دولت بودند همت نکردند جلوی قاچاق را بگیرند؟ آقایان می‌گویند دنبال آزادی هستند، آزادی جدا از عدالت نیست. امروز مشکل فقر و غناست و بی‌عدالتی در مقابل تبعیض و فساد است. اینجا نیاز به مظلوم‌نمایی ندارد بلکه نیاز به برنامه دارد.

باز هم معلمان، کارگران و

مهرعلیزاده نیز در فرصت چهاردقیقه‌ای خود برای نقد سایر نامزدها از رییسی انتقاد کرد و گفت: درباره راه‌حل آقای رییسی برای کاهش فاصله طبقاتی باید بگویم که اینها اصلا کافی و تخصصی نبود. او در ادامه وارد فضای وعده و وعید دادن شد و گفت: به نظر من باید در گام اول یک سه‌جانبه بین کارگران و کارفرما و دولت داشته باشیم. وی اشاره به وضعیت معلمان کرد و رتبه‌بندی آنان را ظلم دانست.

مهرعلیزاده کولبران و سوخت‌بران را قشر فراموش‌شده خواند و تاکید کرد که باید برای آنان فکری شود.

وی همچنین گفت باید صندوق درآمد پایدار برای افرادی که شغل مشخصی ندارند، ایجاد شود. مهرعلیزاده به تشکیل صندوق بیمه تکمیلی رایگان اشاره کرد و گفت: این بیمه‌ها در حد دوا و درمان جزئی است.

حواشی ادامه‌دار مدرک رییسی

رییسی اما در بخش نقد خود به حواشی پیش‌آمده درباره مدرک تحصیلی‌اش پرداخت و گفت: من نسبت به هر زمانی که مسوولیت داشتم، پاسخگو هستم.

وی در دفاع از عملکرد خود در قوه قضاییه نیز گفت: در دوره معاون اولی، فرد تابع جایگاه ریاست است.

رییسی با اشاره به اینکه «هر روز در سفره مردم روستایی و شهری بمبی منفجر شد» گفت: آقای همتی باید در زمان مسوولیت خودش در بانک مرکزی پاسخگو باشد. ارز ۴۲۰۰ تومانی قبل از ریاست من و عضویت در شورای عالی تصویب شد.

از نامزد جوان به جوانان!

قاضی‌زاده‌هاشمی نیز فرصت نقد خود را به بیان حرف‌هایی اختصاص داد که معمولا در انتخابات‌ها گفته می‌شود و مشخص است که مخاطب خاصی را هدف گرفته است. او که در مناظره قبلی خودش را جوان خوانده و از عبارت «ما جوان‌ها» استفاده کرده بود، این بار سراغ وعده دادن به جوانان رفت و گفت: «جوانان در دوراهی نان و جان هستند. کنکور را حذف می‌کنیم و مساله سربازی را حل می‌کنیم.»

وی افزود: «در دولت سلام برای حذف کنکور، رفع مساله سربازی با گفت‌وگو با نیروهای مسلح، مشاغل متناسب با جامعه و ایجاد صندوق اعتبار خانواده برنامه داریم.»

مناظره یا تست هوش؟

سعید جلیلی اما انتقاد اصلی را به مناظره داشت. او گفت: از دوستان می‌خواهم که مناظره بعدی اینگونه نباشد. نمی‌خواهیم که از نامزدها تست هوش بگیریم. رییس‌جمهور باید بگوید برای حل موضوع چه کار خواهد کرد. رییس‌جمهور مقتدر کسی نیست که چند حرف تند بزند.

او با طرح این پرسش که «تعارف را کنار بگذاریم این نوع مناظره مردم را کمک می‌کند؟» گفت: «اصلا به مسائل مردم پرداخته نمی‌شود. یکی از مشکلاتی که کشور به پیش نمی‌رود فرهنگ غلط سیاسی است.

جایگاه معلولان

در آخرین قسمت از بخش نخست مناظره دیروز به نامزدها فرصتی داده شد تا به نقدهایی که در بخش قبلی مطرح شده، پاسخ دهند. بگذریم از اینکه هر کس هر چه دلش خواست گفت و سراغ وعده‌ و ‌وعید دادن رفت.

اینجا بود که قاضی‌زاده‌هاشمی گفت: این نحوه پرسش سوال، آورده نامزدها را مشخص نمی‌کند. او در ادامه گفت: معلولان، شهروند درجه یک هستند، آنها نیازی به دریافت صدقه ندارند.

مدیریت کاریکاتوری!

زاکانی نیز به شکل مناظره انتقاد کرد و گفت: حاضرم با هر یک از دوستان مناظره دقیق برنامه‌ای بکنم. آرزو می‌کردم اینجا دو به دو مناظره کنیم که عیار افراد مشخص شود.

وی با تاکید بر اینکه نمی‌شود، کشور را کاریکاتوری مدیریت کرد، گفت: معتقدم می‌شود در سال اول ریشه فقر مطلق را برکند و برنامه‌اش را هم نوشته‌ام.

او گریزی هم به حوزه آزادی‌های مدنی زد و گفت: دولت باید پیرو مردم و پاسخگوی مطالبات و اعتراضات آنها باشد.

سفیر عدالت

رییسی اما در این بخش از وضعیت معیشت و عدالت در کشور انتقاد کرد و گفت: وضعیت معیشت و کسب و کار مردم به شدت آسیب دیده و  اعتماد مردم به دولت در این دوره به شدت کاهش پیدا کرده است.

او افزود: محوری‌ترین نقطه‌ای که همه را به هم متصل می‌کند، عدالت است. عدالت در کشور آسیب دیده است. آن چیزی که مردم می‌خواهند عدالت در بخش آموزشی، جنسیتی و… است.

از حجاب تا واکسن

مهرعلیزاده در سه دقیقه پایانی خود در بخش اول مناظره گفت: ما نباید به دخترخانومی که یک‌ذره از موهایش بیرون است، پیامک وحشت بدهیم. توقعم از آقای رییسی که قاضی است این است که تذکر بدهد.

وی گفت: وقتی چند جوان در پارک آب پاشی و بازی می کنند نباید با آنها برخورد شود و همین امر باعث فرار نخبگان می‌شود.

وی افزود: نمی‌شود که وزیر بهداشت با شعر و شاعری و قسم حضرت عباس کرونا را مدیریت کند. کرونا اینگونه مهار نمی‌شود. من طی سه ماه تمام مردم را واکسینه می‌کنم.

بدتر از جنگ

محسن رضایی نیز در این بخش با تاکید بر اینکه «امید دیدنی است، گفتنی نیست» گفت: «مردم ما امروز در سخت‌ترین اوضاع زندگی بعد از انقلاب هستند. ما حتی در زمان جنگ هم با چنین مشکلاتی روبه‌رو نبودیم.»

وی گفت: «تورم را می‌توان کم کرد، کرونا را می‌توان مهار کرد، ارزش پول ملی را می‌توان حفظ کرد، کشورهای ضعیف‌تر از ما هم این کار را انجام داده‌اند. در این دولت برنامه نبوده، در چهار سال اول برنامه بارها تغییر کرده است. واقعا در این دولت برنامه نیست سه بار در این چهار سال برنامه دولت عوض شده است.»

رفع تحریم در اولویت

همتی در این بخش گریزی به سیاست خارجی زد و گفت که «مسائل مرتبط با تحریم در اولویت اول دولت من قرار خواهد گرفت. البته مسائل مختلفی وجود دارد اما این موضوع در اولویت اول قرار دارد.»

وی افزود: «بعضی معتقدند اقوام و مذاهب برای کشور به عنوان تهدید محسوب می‌شوند و من در جایگاه‌های مدیریتی ارشد و مناصب کلیدی از ظرفیت سه برابر بیشتر از ظرفیت کنونی از دوستان اهل سنت استفاده خواهم کرد.»

حجاب یا معیشت؟

سعید جلیلی نیز از قافله جا نماند و مثل سایر نامزدها سعی کرد که توجه جامعه زنان را جلب کند. اینکه حرف‌هایی مثل او یا مانوری که رییسی روی به ثمر رساندن طرح صیانت از کرامت زنان داد چقدر به دل جامعه می‌نشیند و مقبول فعالان حوزه زنان می‌افتد حرف دیگری است اما آقایان تلاش خود را کردند.

در همین راستا بود که جلیلی گفت: «۵۰ درصد جمعیت ما را خانم‌ها تشکیل می‌دهند؛ در همین هشت سال گذشته بارها درباره بانوان صحبت شده اما نتیجه‌اش تقریبا هیچ بوده است. الان زنان سرپرست چه امکاناتی پیدا کردند؟ کار واقعی با کار نمایشی متفاوت است.»

رویکرد وی اما در حوزه زنان وقتی مشخص‌تر شد که اشاره مهرعلیزاده به بحث حجاب را یک امر سطحی و غیرضروری تلقی کرد و در منافات با توجه به مساله معیشت زنان! او گفت: «اینکه دلسوزی می‌کنیم چرا پیامک حجاب برای زنان رفته، هزاران خانم بودند که مشکلات معیشتی داشتند.»

در پایان این اظهارات بود که نامزدهای ریاست‌جمهوری یک استراحت پانزده دقیقه‌ای به خود دادند تا بعد از مشورت با مشاوران به صحنه برگردند و ۹۰ دقیقه دیگر هم را به چالش بکشند.

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 195252
لینک کوتاه :