کابینه احتمالی
به گزارش جهان صنعت نیوز: اگرچه رییسجمهور منتخب جمعه شب در برنامه بدون تعارف مجموعه خبری ۲۰:۳۰ اعلام کرد که «گمانهزنیها در خصوص اعضای کابینه دولت که در رسانهها اعلام میشود چندان دقیق نیست و بعدا مشکل ایجاد خواهد کرد». او همچنین به سامانهای که برای دریافت پیشنهادات فعال شده اشاره کرد و گفت: «این سامانه پیش روی همه نخبگان، صاحبنظران و دغدغهمندان کشور قرار میگیرد و ما به همه نقطهنظرات در خصوص اعضای کابینه اهمیت میدهیم به ویژه به پیشنهادات درست.»
او شرط همکاری با افرادی که در جایجای دولت کنونی مشغول به کار هستند را حفظ کرامت مردم و نه قبول داشتن خودش اعلام کرد و گفت: «کارآمدی، فسادستیزی، داشتن روحیه انقلابی، مردمی بودن و شایستهسالاری اساس کار ما در انتخاب افراد و همکاری با آنها است، شایستگی افراد مهم است نه اینکه جزو کدام جناح و گروه سیاسی یا با چه سلیقه سیاسی باشند.»
مرد اول
گذشته از این حرفهای زیبا که امیدواریم در عمل نیز مبنای کار باشد، گمانهها درباره کابینه رییسی ادامه دارد. بر اساس آنچه که تاکنون در فضای سیاسی، رسانهای و مجازی منتشر و شایعه شده است، معاون اولی رییسی به سعید جلیلی، فرهاد رهبر، مهرداد بذرپاش و یا علی نیکزاد خواهد رسید.
نام نیکزاد از آن رو در این فهرست قرار گرفته که رییس ستاد انتخاباتی رییسی بود. دو نکته اما سبب میشود که او را گزینه جدی تلقی نکنیم. اول از همه اختلافاتی که گفته میشود در روزهای منتهی به انتخابات با رییسجمهور منتخب پیدا کرده است و دوم هم سابقه اجرای کافی که ندارد. او صرفا وزیر راه احمدینژاد بوده و این برای گرفتن کرسی مهم معاون اولی کافی به نظر نمیرسد.
گزینه بعدی اما فرهاد رهبر است که از قضا در روزهای اخیر مورد توجه برخی رسانهها نیز قرار دارد. گویا برخی معاون اول شدن او را حتمی میدانند و سعی دارند از همین حالا ارتباط نزدیکتری با وی برقرار کنند. مثلا «آفتاب یزد» چند روز قبل او را «مرد اول کابینه» خواند و عکس یک کرد! رهبر در دولت اکبر هاشمیرفسنجانی، مدیرکل مرکز بررسیهای استراتژیک نهاد ریاستجمهوری و در دولت محمد خاتمی، معاونت اقتصادی وزارت اطلاعات بوده است. او چند ماهی هم ریاست دانشگاه آزاد را به عهده داشت و مثل نیکزاد کارنامه اجرایی قابل اعتنایی ندارد.
گزینه دیگری که برای معاون اولی رییسی مطرح شده مهرداد بذرپاش است! آن هم در حالی که قرار بود رییس دیوان محاسبات شود آن همه نقد به وی وارد شد و حاشیهساز شد.
گزینهای که میماند اما سعید جلیلی است که تا اینجای کار گزینه چند پست احتمالی در دولت رییسی به حساب میآید. از معاون اولی گرفته تا وزارت امور خارجه و دبیری شورای عالی امنیت ملی. او سابقه اجرای کافی را دارد و نسبت به سایرین برتر به نظر میرسد. منتهای مراتب احتمالا او به پاس کنارهگیری در انتخابات به نفع رییسی این شانس را خواهد داشت که در انتخاب جایگاه خود اعمال نفوذ کند. این طور هم که شنیده میشود انتخاب وی شورای عالی امنیت ملی است. بر این اساس باید دفتر معاون اولی جلیلی را بست و به این فکر کرد که کدام یک از سه گزینه مذکور معاون اول خواهند شد. طبق شنیدههای «جهانصنعت» تا اینجای کار بذرپاش گزینهای جدیدیتر نسبت به سایرین است.
به جای ظریف
بعد از معاون اولی بیشترین گمانهها درباره وزیر امور خارجه و تیم دیپلماسی رییسی مطرح شده است. دلیلش نیز روشن است؛ برجام بلاتکلیف و پرونده هستهای ایران همچنان عامل تحمل تحریمهایی به کشور است که نفس مردم را بند آورده است. رییسی نیز با کلی وعده و وعید اقتصادی در راستای بهبود معیشت مردم روی کار آمده و به گفته تحلیلگران برای رسیدن به این هدف مهم، چارهای غیر از گرهگشایی از این کلاف سردرگم ندارد.
برای همین هم یکی از جدیترین سوالات از او در اولین نشست خبری این بود که به ترکیب تیم مذاکرهکننده دست میزند یا نه؟ پاسخ او مبنی بر اینکه تیم سیاست خارجیاش در حال بررسی است نیز روشن کرد که قصد ندارد کار را با تیم موجود که منتخب روحانی است، ادامه دهد. به خصوص که ظریف را برای گرفتن گزارشها دعوت کرد و بعد هم شایعه شد که علی باقریکنی در وزارت خارجه مسوول و مشغول دریافت گزارشها و تحویل گرفتن کار است.
سوال اما اینجاست که رییسی چه کسی را وزیر و چه کسانی را در کنار او مسوول رسیدگی به پرونده هستهای خواهد کرد؟
اولین گزینه همین علی باقریکنی یعنی دست راست جلیلی در مذاکرات زمان خودش بود. بسیاری از رسانههای داخلی و خارجی از وی به عنوان وزیر امور خارجه بعدی و جایگزین ظریف نام بردند؛ گمانهای که چندان هم بیراه نیست و با توجه به نقش جلیلی در انتخابات ۱۴۰۰ میتوان آن را منطقی دانست.
با این وجود گزینههای دیگری نیز برای وزارت خارجه مطرح شدهاند. مثلا اظهارات اخیر روحانی درباره عراقچی و مواضع اخیر خود او این تصور را ایجاد کرده بود که شاید رییسی بنا داشته باشد، این معاون ظریف را جایگزین وی کند. واکنش تند کیهان به اشاره روحانی به عراقچی اما آنقدر تند بود که تا حد زیاد این گمانه را تضعیف کرد. برخی اما هنوز هم به تحقق این امر امید دارند. مثلا پیروز مجتهدزاده تحلیلگر مسائل بینالمللی دیروز در مصاحبه با «آرمان ملی» از عراقچی به عنوان وزیر خارجه امور احتمالی در دولت رییسی نام برده بود.
وزیر شدن باقریکنی به نسبت عراقچی جدیتر به نظر میرسید اما اخیرا یک اسم دیگر نیز به این گمانهزنیها اضافه شده است؛ سید علی حسینیتاش. سایت خبری «نامهنیوز» از او که معاون راهبردی و بررسیهای عمومی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و رییس اسبق دانشگاه امامحسین(ع) است به عنوان یکی از گزینههای اصلی پست وزارت امور خارجه در دولت سیدابراهیم رییسی نام برد.
حسینیتاش یکی از اعضای تیم مذاکرهکننده در زمان دبیری علی لاریجانی بر شورای عالی امنیت ملی بوده و ریاست تیم مذاکرهکننده ایران با روسیه در ارتباط با برنامه هستهای ایران را نیز در همان دوران به عهده داشته است.
این طور که گفته میشود احتمال وزیر شدن او نیز به اندازه باقریکنی جدی است اما مساله اینجاست که شایعات دیگری نیز مبنی بر گرفتن پرونده هستهای از وزارت امور خارجه به گوش میرسد. مثلا همین چند روز قبل محمد جواد جمالینوبندگانی در یادداشتی که برای «جهان صنعت» نوشت از احتمال سپردن این پرونده به شورای عالی امنیت ملی و یا به یک دستیار ویژه خبر داد. ناگفته نماند که براساس شنیدههای «جهانصنعت» تصمیمگیری درباره پرونده هستهای به گروهی متشکل از نمایندگان دولت، شورای عالی امنیت ملی و مجلس سپرده خواهد شد.
سایر اعضای کابینه
گمانهزنیها درباره کابینه رییسی اما به همینجا ختم نمیشود و اسامی دیگری نیز به عنوان وزرای دیگر او مطرح شده است. مثلا همین دیروز روزنامه «شرق» نیز به گمانهزنی درباره وزیر نفت دولت جدید پرداخت و از مسعود میرکاظمی، رستم قاسمی، سیدرضا فاطمیامین، مهدی دوستی و هدایتالله خادمی به عنوان گزینههای مطرح نام برد.
درباره وزیر اطلاعات رییسی نیز گمانههایی مطرح شده است. برخی از مصطفی پورمحمدی به عنوان انتخاب رییسی برای تصدی این جایگاه مهم نام میبرند و برخی نیز از افراد دیگری مثل حسین عبداللهی معاون برنامه و بودجه وزارت اطلاعات در دوران احمدینژاد. گفتی است از امیرحسین قاضیزادههاشمی به عنوان وزیر احتمالی بهداشت و از علیرضا زاکانی نیز به عنوان گزینهای برای وزارت کشور نام برده میشود.
همچنین گمانههایی درباره بهکاریگیری پرویز فتاح در کابینه رییسی مطرح است.
لازم به تاکید است که همه اینها در حد گمانهزنی و بر مبنای آن چیزی است که در رسانهها مطرح شده است. «جهانصنعت» نیز قادر به تایید یا تکذیب هیچ یک از این گمانهها نیست.
اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژهسیاسیلینک کوتاه :