xtrim

مرکز آمار نرخ بیکاری بهار ۱۴۰۰ را ۸/۸ درصد اعلام کرد

به گزارش جهان صنعت نیوز:  چنین نرخی در هیچ یک از فصول سال گذشته دیده نشده چه آنکه کاهش تعداد شاغلان مشخصه اصلی بازار کار در سال ۹۹ بود. اما مطابق این گزارش صورت‌بندی اشتغال در سه ماهه امسال تغییر کرده، به طوری که در مقایسه با سه ماهه ابتدای سال گذشته نیم‌میلیون نفر به بازار کار بازگشته‌اند و ۷۰۰ هزار شغل جدید نیز  ایجاد شده است. افزایش نرخ مشارکت نیروی کار به ۴/۴۱ درصد و همچنین افزایش نسبت اشتغال جمعیت ۱۵ساله و بیشتر این مساله را تایید می‌کند. این برآوردها موید کاهش اثرگذاری کرونا بر بازار کار ایران و ازسرگیری فعالیت‌ها و کاهش تعطیلی‌هاست. از برآیند نرخ بیکاری ۸/۸ درصدی و نرخ تورم ۴۳ درصدی در بهار امسال، شاخص فلاکت به ۸/۵۱ درصد می‌رسد که ۲/۱۴ درصد بیشتر از بهار سال گذشته و ۷/۵ درصد بیشتر از زمستان پارسال است. به این ترتیب با وجود مساعد شدن وضعیت بازار کار و پدیدار شدن فرصت‌های شغلی جدید در سایه کاهش رکود ناشی از کرونا، سرعت بالای نرخ تورم به افزایش فلاکت‌زدگی و افول وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانوارها انجامیده است.

کاهش نرخ بیکاری

گزارش تازه مرکز آمار نشان می‌دهد نیمی از شاغلانی که سال گذشته به دلیل تعطیلی‌های ناشی از کرونا بازار کار را ترک کرده بودند به اشتغال بازگشته‌اند. گزارشی که این مرکز منتشر کرده نشان می‌دهد اثرات کرونا بر بازار کار و فعالیت کسب و کارها کمرنگ شده و فرصت‌های شغلی بیشتری برای افراد جویای کار فراهم شده است. بررسی نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ساله و بیشتر نشان می‌دهد که در بهار امسال ۸/۸ درصد جمعیت فعال کشور (جمعیت شاغلان و بیکاران)، بیکار بوده‌اند. به این ترتیب این نرخ در مقایسه با زمستان سال گذشته ۹/۰ و نسبت به بهار پارسال ۱ درصد افت داشته است. در بهار سال گذشته دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت ۱۵ساله و بیشتر بیکار بودند اما این عدد در بهار امسال به حدود دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر رسیده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که نرخ بیکاری در تمام فصول سال گذشته از ۹ درصد بالاتر و در محدوده ۴/۹ تا ۸/۹ درصد در نوسان بوده است. آمارها نیز نشان می‌دهد که بسته به شدت شیوع این ویروس در فصول مختلف سال ۹۹ شاهد خروج جمعیت شاغل از بازار کار بوده‌ایم. اما اگر سری به برآوردهای جدید انجام‌شده بزنیم متوجه می‌شویم که افزایش نرخ مشارکت و افزایش شغل‌های ایجادشده در سه ماهه امسال می‌تواند افت نرخ بیکاری را توجیه کند.

opal

بازگشت به کار

بررسی تغییرات نرخ مشارکت نیروی کار نشان می‌دهد که این نرخ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴/۰ درصد رشد داشته و از ۴۱ درصد به ۴/۴۱ درصد رسیده که موید بازگشت حدود نیم‌میلیون نفر از شاغلان به بازار کار است. تغییرات نرخ مشارکت در بین زنان و مردان برآوردهای جدیدی به دست می‌دهد، به طوری که در مدت یادشده و با وجود افزایش بازگشت به کار، حدود ۱۰۰ هزار نفر از زنان همچنان از بازار کار خارج شده‌اند و ۶۰۰ هزار نفر از مردان فرصت بازگشت به کار را یافته‌اند. به این ترتیب نرخ مشارکت نیروی کار در بهار امسال به نفع مردان روند افزایشی به خود گرفته است. همچنین بر اساس این آمار، جمعیت شاغلان ۱۵ساله و بیشتر در بهار امسال ۲۳ میلیون و ۶۷۵ هزار نفر بوده که این رقم در بهار سال گذشته ۲۲ میلیون و ۹۶۰ هزار نفر بود. به این ترتیب جمعیت شاغلان ۱۵ساله و بیشتر حدود ۷۰۰ هزار نفر بیشتر شده است. از ۷۰۰ هزار شغل جدیدی که ایجاد شده سهم بخش صنعت پررنگ‌تر بخش کشاورزی و خدمات بوده است. بررسی جزء‌به‌جزء آمارهای مربوط به حوزه‌های خدمات، کشاورزی و صنعت نشان می‌دهد که تنها حدود ۱۵۰ هزار شغل جدید در بخش خدمات ایجاد شده، این در حالی است که بیشتر جمعیت شاغل در این حوزه مشغول هستند. در بخش کشاورزی نیز در مدت زمان یاد شده تغییر محسوسی ایجاد نشده و در عین حال حدود ۱۵هزار شغل نیز در این حوزه از بین رفته است. با این حال بخش صنعت از دو حوزه قبلی فعال‌تر بوده به طوری که ۵۸۰ هزار شغل جدید ایجاد کرده است.

ترمیم وضعیت اشتغال ناقص

یکی از تغییرات بزرگی که بازار کار در بهار امسال به خود دیده ترمیم وضعیت اشتغال ناقص و به عبارتی افرادی است که خواهان کار بوده‌اند با این حال به دلایلی همچون رکود اقتصادی یا پیدا نکردن شغل با ساعات کار بیشتر کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده‌اند. جمعیت شاغلان دارای شغل ناقص در بهار امسال به دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر رسیده، این در حالی است که در بهار سال گذشته یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر دارای شغل ناقص بودند. به این ترتیب حدود نیم‌میلیون نفر با شغل ناقص نیز به جمعیت شاغلان ناقص افزوده شده است. نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ساله نیز کاهش‌یافته به‌طوری‌که از
 ۵/۲۴ درصد در بهار سال گذشته به
 ۱/۲۲ درصد در بهار امسال رسیده که موید افت  ۴/۲ درصدی آن است. در عین حال نرخ بیکاری افراد ۱۸ تا ۳۵ ساله نیز با کاهش ۱/۱ درصدی، از ۷/۱۶ درصد به ۶/۱۵ درصد رسیده است. همچنین در بهار امسال سهم جمعیت بیکار فارغ‌التحصیل آموزش عالی از کل بیکاران ۳/۴۰ درصد بوده که این سهم در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بالاتر است. بررسی تغییرات این شاخص نشان می‌دهد که نسبت به فصل مشابه سال قبل ۳/۴ درصد افزایش داشته است. سهم جمعیت شاغل فارغ‌التحصیل آموزش عالی از کل شاغلان  نیز ۳/۲۵ درصد بوده است. این سهم در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بالاتر است. این شاخص نیز نسبت به بهار پارسال ۱/۰ درصد افزایش داشته است.

رکوردزنی شاخص فلاکت

با وجود کاهش نرخ بیکاری و افزایش حضور افراد در بازار کار، شاخص فلاکت در سه ماهه امسال رکوردزنی کرده است. از آنجا که این شاخص از برآیند تغییرات نرخ تورم و نرخ بیکاری به دست می‌آید می‌توان رقم این شاخص برای بهار امسال را ۸/۵۱ درصد اعلام کرد. این نرخ در هیچ‌یک از سال‌های دهه ۹۰ دیده نشده و پیش از این نیز شاخص فلاکت ۱/۴۶ درصدی سال گذشته بالاترین نرخ فلاکت اعلام شده برای اقتصاد ایران از سال ۹۰ به بعد بوده است. مقایسه شاخص فلاکت بهار در فاصله سال‌های ۹۱ تا ۱۴۰۰ نیز نشان می‌دهد که اقتصاد ایران در بهار امسال رکورد فلاکت‌زدگی را زده چه آنکه بالاترین نرخ‌های اعلام شده برای این شاخص در بهار سال ۹۸ با ۵/۴۸ و در بهار سال ۹۲ با ۲/۴۳ درصد بوده است. با بررسی اجزای این شاخص در سال جاری یعنی نرخ تورم ۴۳ درصدی در خرداد امسال و نرخ بیکاری ۸/۸ درصدی اعلام شده پی می‌بریم که سرعت بالای رشد نرخ تورم و روند نگران‌کننده افزایش قیمت‌ها دلیل اصلی تعمیق فلاکت‌زدگی خانوارهای ایرانی بوده است. پیش از این نیز گزارش‌های جهانی، ایران را در رده هشتمین کشور فلاکت‌زده جهان قرار داده بودند، حال با چنین نرخی باید منتظر صعود چند پله ایران و قرارگیری در صدر کشورهای فلاکت‌زده باشیم. افزایش نرخ شاخص فلاکت نشان از افول وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانوارها دارد. هرچند به نظر می‌رسد اثر کرونا بر بازار کار کم رنگ  شده و در فصول بعدی سال نیز این روند ادامه خواهد داشت با این حال پیش‌بینی‌ها از تداوم رشد قیمت‌ها موید رکوردزنی‌های جدید در شاخص فلاکت و افق سطح رفاهی و معیشتی خانوارها خواهد داشت.

 

تغییرات نرخ تورم و بیکاری فصل بهار (۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰)

سال

شاخص فلاکت

نرخ تورم

نرخ بیکاری

۱۴۰۰

۸/۵۱

۴۳

۸/۸

۱۳۹۹

۶/۳۷

۸/۲۷

۸/۹

۱۳۹۸

۵/۴۸

۶/۳۷

۹/۱۰

۱۳۹۷

۳/۲۰

۲/۸

۱/۱۲

۱۳۹۶

۸/۱۹

۲/۷

۶/۱۲

۱۳۹۵

۴/۲۱

۵/۹

۲/۱۲

۱۳۹۴

۶/۲۶

۶/۱۵

۱۱

۱۳۹۳

۴/۳۸

۷/۲۷

۷/۱۰

۱۳۹۲

۲/۴۳

۶/۳۲

۶/۱۰

۱۳۹۱

۳/۳۵

۴/۲۲

۹/۱۲

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانپیشنهاد ویژهصنعت و معدن
شناسه : 203038
لینک کوتاه :